maandag, december 4, 2023

D-wayne back in love na burn-out: ‘In 2017 weer knallen’

-

Home » Spinnin' Records » D-wayne back in love na burn-out: ‘In 2017 weer knallen’

(English below: click here)

 

Dj/producer D-wayne is terug. Sterker dan ooit, maar het dubbele is dat daar een diep, donker gat voor nodig was. Amper 20 jaar was Dwayne Megens, net doorgebroken onder de hoede van zijn grote vriend en leermeester Afrojack, toen hij opbrandde. Een relevante release (‘Love Again’) en optredens op ADE en onlangs de EMA-show van MTV werpen volgens de Eindhovenaar hun schaduw vooruit. Naar 2017, waarin D-wayne weer in volle glorie wil schitteren – en de diepte achter zich wil laten. “Als ik vanaf mijn bed de bank haalde, had ik een goeie dag.”

 

Dj’s die een burn-out hadden of hebben, of een flinke dip. Stiekem komen er steeds meer verhalen over naar buiten. Het taboe lijkt er af.

Enkele maanden geleden publiceerde This Is Our House nog het openhartige, exclusieve verhaal van voormalig EDM-talent JoeySuki. Tegenwoordig is de Tilburgse dj onze columnist én – vanuit zijn heftige ervaringen – coach van struggelende collega’s.

Martin Garrix

Verhalen van dj’s die in rechtszaken verwikkeld raken vanwege contractruzies, worden ook steeds minder zeldzaam. Met kersvers ‘nummer 1 dj’ Martin Garrix als nummer 1 voorbeeld.

Het zijn twee donkere, doffe keerzijdes van de blinkende EDM-successen van de Nederlandse dj-vloot. En het pijnlijke voor dj/producer D-wayne: hij kreeg ze allebei voor zijn kiezen.

Begin 2015 ging de Eindhovenaar nog sky high. “Veel toeren, veel shows. Veel in de VS, maar ook regelmatig in Azië. Ik genoot er enorm van.”

Als ik hier was, kwam de vermoeidheid eruit

D-wayne

Misschien wel iets te veel. Hij neemt bewust meer boekingen aan dan goed voor zijn carrière is. “Want daardoor kwam ik minder aan produceren toe. En als dj moet je toch om de zoveel tijd met een nieuwe track komen.”

Daar komt bij dat hij maar zelden thuis in Brabant is. “Als ik weer hier was, kwam de vermoeidheid eruit. En dan die druk voelen van eigenlijk te moeten produceren.”

Zwart gat

De fysieke en mentale klachten stapelen zich op. “Ik zat er doorheen. Herkende mezelf niet meer.”

Ondertussen lopen de boekingen, op bekende podia over de hele wereld, gewoon door. Tijdens het toeren crasht hij dan ook, D-wayne valt in een zwart gat.

Ik ontplofte. En schrok van mezelf, want zo ben ik niet

“Het moment dat ik knapte was in Brazilië. Iemand was door mijn set heen aan het soundchecken. Ik irriteerde me daar mateloos aan en werd superboos. Ontplofte. En schrok van mezelf, want zo ben ik helemaal niet. Ik geloof dat ik echt bekend sta als een zachtaardige, vriendelijke jongen.”

Soortgelijk verhaal tijdens het toeren in Azië, een tijdje later. “Midden op een vliegveld barstte ik spontaan in tranen uit. Ik kon niet meer stoppen met huilen.”

D-wayne

Burn-out

Hij krijgt alarmsignalen dat hij rust moet pakken, zaken ‘op een rijtje’ moet zetten. “Dus kwam ik thuis te zitten.”

Rusten lukt alleen nauwelijks, doordat hij continu de druk voelt van verplichtingen. “Het werd me moeilijk gemaakt. Contractueel had ik wel afspraken natuurlijk. Het was een samenloop van omstandigheden. Maar die stress kreeg ik er nog eens bij.”

Ik ben echt heel diep gegaan

Een zware vorm van een burn-out, krijgt hij als diagnose te horen van zijn psycholoog. Achteraf staat D-wayne er niet van te kijken. “Ik ben echt heel diep gegaan. Als ik van m’n bed de bank haalde, had ik een goeie dag.”

Maar uiteindelijk was er geen andere optie dan gas terugnemen. Het leidde tot een rechtszaak tegen hem door zijn voormalige boekingsbureau, die nog steeds loopt. Begin 2017 is er weer een zitting. “Ik kan er nu verder niet veel over zeggen. Het ligt nog te gevoelig.”

D-wayne als bedrijf

Inmiddels heeft hij al zijn activiteiten ondergebracht in een eigen bedrijfje. Diverse artiesten, onder wie Oliver Heldens, kiezen tegenwoordig voor die approach. Alles heeft D-wayne nu in eigen beheer. De diensten van een (nieuwe) boeker (ACE) en van (nog steeds) label Wall Recordings van Afrojack huurt hij in.

Aan boezemvriend Nick van der Wall (echte naam van Afrojack) heeft hij veel gehad. Dat was al zo voor de burn-out, maar tijdens dat dal was het alleen maar meer.

Afrojack is mijn mentor, m’n oudere broer als het ware

“Hij heeft me omarmd als ik het nodig had. Voelde die momenten ook aan. We hebben nachtenlang zitten gamen. Hij is mijn mentor, m’n oudere broer als het ware. Natuurlijk is Nick ook een zakelijke partij voor mij als artiest, maar dat voelt totaal niet zo.”

En dan is er natuurlijk nog ‘de’ kat. Je hoeft maar even door de socials van D-wayne te scrollen om te zien hoe gek hij daar op is. “Dat beestje is er ook gewoon altijd voor me. Het leek wel of hij het haarfijn aanvoelde als ik liefde nodig had.”

D-wayne kat

Langzaam, heel langzaam kroop hij zo uit het dal. Een half jaar lang had hij helemaal niets gedaan, zich thuis opgesloten, toen hij zich weer tussen de mensen begaf. “Dat was heel lastig. Ik was bang, had angst voor massa’s. Ik weet nog dat ik op Glow in Eindhoven was, eind 2015. Ik wilde zo snel mogelijk weg.”

EMA

Pas in maart 2016 volgde weer een eerste show. Inmiddels heeft hij weer een paar grote podia te pakken. Eerst een bescheiden zomertoer, in oktober ADE met een optreden op Afrojack’s Wall Night.

En onlangs EMA, in Ahoy. De awards show van MTV Europe, waar hij op de pre- én de afterparty draaide. Twee jaar terug, vlak voor zijn crash stond hij er ook al.

“Een hele eer. Ik stond dit keer te draaien tussen alle mensen van MTV, internationale pers en allerlei vip’s. Ik heb die avond een hele tijd met onder meer Zara Larsson, G-Eazy, Winnie Harlow en met leden van Green Day en de cast van de serie Geordie Shore staan praten.”

Toch wil hij het op een laag pitje houden qua shows. “Ik wil me eerst focussen op de muziek. In 2017 ga ik echt weer knallen, ook met optredens.”

D-wayne
D-wayne op de EMA-party. Foto Dennis Bouman

Love again

Het eerste muzikale wapenfeit is inmiddels ook daar, en dat geeft hem vertrouwen. Ja, de tracknaam mogen we best symbolisch opvatten. ‘Love Again’ (met Jack McManus) is zijn muzikale manier om te zeggen dat hij het plezier in en de liefde voor muziek weer heeft teruggevonden.

“Ik ben er weer. Zit nu weer iedere dag in de studio. Er staat weer veel te gebeuren. Ik ben weer de oude, voel ik, al heb ik m’n rugzak om en knaagt die zaak nog. Maar in de kern sta ik nu weer volledig voor wat ik doe.”

Ik ben weer de oude, al heb ik m’n rugzak en knaagt die zaak nog

Dat is wat hij ook wil meegeven aan jonge artiesten: “Sta voor wat je zelf wil, laat anderen om je heen niet invloed uitoefenen wat tegen je zin is. Je moet zelf lekker in je vel zitten.

Dutch DJ Foundation

Op ADE sprak D-wayne er ook met JoeySuki over. Die is vanuit zijn ervaringen inmiddels ook betrokken bij de Dutch DJ Foundation. Opgericht door ouders van (vooral jonge) dj’s (o.a. van Hardwell, Quintino), om ze te beschermen.

D-wayne: “Het is enerzijds goed dat zo’n stichting er is. Tegelijk is het ook erg, want het zegt iets over de industrie. Alle dj’s hebben die droom om groot te worden, maar niet iedereen weet hoe de wereld in elkaar zit. Het is een web van contracten en geldbelangen. Daarbij komt dat de industrie sinds de EDM-hype zo is opgeblazen.”

Het is een web van contracten en geldbelangen

Hij hoopt dat de Dutch DJ Foundation ooit overbodig wordt. “Ik weet niet of die hoop reëel is, daarvoor draai ik nog te kort mee. Maar het moet om een ding draaien, en dat is plezier in muziek.”

Hij klinkt als een dj-veteraan, het is vreemd te beseffen dat D-wayne nog maar 22 jaar jong is. Maar achteraf gezien is hij – een vast gegeven bij ex-burn-out-gevallen – bijna blij met wat hij al heeft meegemaakt.

“Midden in zo’n dip zelf is het niet voor te stellen. Het is de meest donkere kant die je je maar voor kunt stellen, maar je komt er altijd sterker uit. Ik heb zo veel geleerd.”

 

 

 

D-wayne in ‘Love Again’ after burn-out: ‘I’ll kick ass in 2017’

D-wayne is back. Stronger than before, but after a dark, difficult period. Dutch dj/producer Dwayne Megens was only 20 years old, just had his breakthrough in the slipstream of his buddy Afrojack, when he suffered a major burn-out. A new release (‘Love Again’) and gigs on stages like MTV EMA and ADE are just the start of a new glory period. 2017 will be the year in which D-wayne will strike back strong, he says, and where he’ll leave the darkness behind him.

 

Dj’s with a burn-out. More and more examples pop out of the shadow. The taboo is slowly disappearing.

Stories of dj’s struggling in court due to contract fights are also getting less scarce. With freshly ‘number one’  dj Martin Garrix as nr. 1 example.

The cruelty for Eindhoven based dj/producer D-wayne: he got to deal with both.

D-wayne

At the start of 2015 the Dutchman still went sky high. “A lot of touring, lots of shows. Mainly in the US, but also frequently in Asia. I was enjoying myself very much.”

Maybe a bit too much, he says now. He took more bookings than the amount which was healthy for his career.

I was exhausted, didn’t recognize myself

“Because by doing so, I got to produce less and less in the studio. And as a dj, you just have come around with a new track in time.”

The few times he is back home, all the fatigue comes out. “But I constantly felt the pressure of having to produce.”

Physical and mental problems multiply. “I was exhausted, didn’t recognize myself.”

D-wayne kat

Black hole

But bookings continue, with worldwide performances. Not a surprise that, in the middle of a tour, the lights go down on D-wayne.

“The moment I crashed was in Brasil, during a gig. Somebody was soundchecking right through my set. I got so irritated and reacted super angry. Exploded. And scared myself, because that’s not who I am. I think in the scene they know D-wayne as a soft and friendly boy.”

I burst into tears on an airport. Couldn’t stop crying

Same kind of story while touring in Asia, a little later. “I burst into tears on an airport. Couldn’t stop crying.”

All signals that he has to take rest, ‘figure some things out’, as he says. “So I got to stay at home.”

Taking rest doesn’t work, because he constantly feels the pressure of having to deliver, according to his contract. “That stress came wit hit. It got really hard.”

A heavy burn-out, his mental coach sets the diagnose. “I went really deep. If I made it from my bed to my couch, then I had a good day.”

D-wayne
D-wayne at the EMA-party. Photo: Dennis Bouman

 

Afrojack

Eventually, there is no other choice than to step back strongly and quit everything. His former booking agency therefore took D-wayne to court. The case is still in process, early 2017 there is a new session at court. “I really can’t say anything more about it. Things are just too sensitive.”

In the meantime, D-wayne adopted all his activities in an own company. Hiring a (new) booker and (still) teaming up with Afrojack’s Wall Recordings.

Too Nick van der Wall (Afrojack’s birth name) D-wayne is very grateful. It was already before the burn-out, but during the difficult periode the bond even got stronger.

Nick is my mentor, like my old brother

D-wayne

“He embraced me when I needed it. Felt when it was necessary to be there. For nights and nighs we were gaming together. He is my mentor, like my old brother. Of course he is a business partner, but it just doesn’t feel that way.”

Slowly, very slowly he crawled out of the depth. It lasted until March 2016 before he did his first gig again. Now, he played various mainstages. A modest summer tour, to start, ADE in October (Wall night), and recently the EMA Awards Show by MTV Europe. ‘An honour.’

Still, he wants to slow down with shows. “I first want to focus on music. In 2017 I’ll be back big time, also with gigs. I’ll kick ass.”

He just had his first release, which gives him confidence. ‘Love Again’ (what’s in a name?) is his musical way to say he’s back, and found his love for and fun in music again.

D-wayne: Love Again (video)

To young artists, this is his message: “Be who you are, don’t let people around you make you do things you don’t want to. One thing has to be centre of gravity, and that is passion for music.”

He almost sounds like a DJ veteran, D-wayne still only is 22 years of age. But speaking now, in retrospective, he can say he actually enriched himself by his experiences. A phenomenon which you see a lot with burn-out clients.”

“In the middle of such a depression, you just can’t imagine. It’s the darkest thing there is, but you always come back stronger. I learned so many things.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...