dinsdag, oktober 3, 2023

DGTL 2022 warm-up: LEIA over haar innerlijke vlam, een veilige dansvloer en circulariteit

-

Home » Features » DGTL 2022 warm-up: LEIA over haar innerlijke vlam, een veilige dansvloer en circulariteit

Na twee jaar gedwongen stilte is DGTL terug als vertrouwde grote opener van het festivalseizoen. Met Pasen staat drie dagen lang een heerlijk menu vol cutting edge house- en techno-acts voor je klaar op de Amsterdamse NDSM. TIOH warmt op naar DGTL Festival met een viertal Nederlandse groeibriljanten uit de line-up. In deel 2: LEIA (founder Non de Gêne). “Op de dansvloer moet het ‘one love’ zijn.

Niets dan blijheid is af te lezen van Anne Heijligers, beter bekend als LEIA, als ze vooruitblikt op het festivalseizoen. Ook voor de ervaren dj/producer waren de twee COVID-jaren akelig stil. “Het was wel écht zoeken naar die ‘vlam’. Ik heb streams en kleine events gedaan en die waren leuk, maar je merkt dat je het samenkomen en inspiratie opdoen mist.”

Festivals en events zijn niet alleen entertainment. Het is veel meer dan dat. Voor Anne is het vooral een bron van inspiratie. De brandstof voor haar muzikale motor. “Als je dat euforische moment met z’n allen voelt, wordt het vuur in mij sterk aangewakkerd. Dan wil ik dat gevoel meteen vertalen in de studio en op de dansvloer.”

DGTL

En die hunkering om achter de decks te knallen, spat eraf als Anne spreekt over haar aankomende gig op DGTL Festival. Met een blik op de line-up van vrijdag 15 april is dat heel begrijpelijk. Samen met Monolink, Âme, Dixon én Philo Louzolo zal zij het driedaagse event in stijl aftrappen tijdens de opening night. 

“Ja, fantastisch! Op DGTL heb ik artiesten gezien waar ik gewoon al jaren fan van ben. Op die momenten verwacht je niet dat je daar dan uiteindelijk zelf ook on stage mag staan. Ik ben super blij als ik eraan denk.” Verder kijkt Anne uit naar de andere acts tijdens de openingsnacht. “Ik vind dat ze een sterke eclectische energie hebben. Een fijne balans tussen uplifting en een wat diepere flow.”

Inclusiviteit

Anne’s binding met DGTL is niet alleen muzikaal. Het creëren van een veilige plek voor mens en milieu is voor haar ook een zeer belangrijke pijler als artiest. Naast haar eigen act als LEIA, is Anne founder van Non de Gêne. Deze groep is ontstaan om feestgangers op een schaamteloze manier uit hun comfortzone te trekken. Heerlijk extravagant en ontzettend kleurrijk. Als Non de Gêne jou niet los krijgt, lukt niemand dat. 

“Met Non de Gêne staan wij voor inclusiviteit en jezelf écht kunnen uiten. Dit natuurlijk in een omgeving waar iedereen gerespecteerd wordt. Absoluut heel belangrijk voor mij! Ik voel een steek in mijn hart als ik hoor dat vrienden bedreigd worden of vervelende opmerkingen krijgen, puur omdat ze zijn wie ze zijn. Op de dansvloer moet het ‘one love’ zijn. Dat is toch de reden waarom je samen uitgaat?”

De van origine Limburgse is erg trots op haar tegenwoordige thuisstad Amsterdam. “Tuurlijk, er zijn nog stappen te zetten maar als ik kijk in mijn omgeving zie ik zoveel positieve ontwikkelingen. De mensen zijn gelukkig vrij van geest. Nu ik zo nadenk, schiet er mij wel één berichtje te binnen. Ik kreeg via social media de vraag ‘of je dan ook veel seks hebt?’ Op dat moment dacht ik: ‘Wow, nu slaan we de plank mis.’ Extravagantie heeft niet met seks te maken. Het is een middel om vrijpostig jezelf te kunnen uiten!”

“Ik heb trouwens nog een tip! In Londen zag ik in een club een initiatief dat, wanneer je je onveilig voelt, een codewoord kan zeggen tegen het personeel. Dan grijpen zij in, zonder dat je zelf dan nog een scène trapt. Dat geeft je als bezoeker een veilig gevoel.” 

Duurzaamheid

Naast een inclusieve en veilige dansvloer, strijdt Anne ook voor duurzaamheid. “Het is echt super dat een festival zich bezighoudt met sustainability. Het is toch een energieslurpende ‘pop-up stad’, bezaaid met plastic. Dat kan een enorme aanslag zijn op het milieu. We willen onszelf euforisch en verbonden voelen. Laten we dan samen ook nadenken hoe we dat op een verantwoorde manier doen. Het zou leuk zijn als mensen over 100 jaar net zo hard kunnen genieten van festivals als wij nu doen.”

Anne liep, als mede-organisator van verschillende events, de afgelopen acht jaar vaak tegen het ‘plastic-bekertjes-probleem’ aan. ‘Hoe zorg ik voor zo min mogelijk vervuiling?’ Het is een vraagstuk voor veel eventorganisatoren. “Dat DGTL daar een oplossing voor heeft gevonden en daar keihard mee bezig is, zorgt bij mij voor nog meer trots dat ik daar mag draaien.”

LEIA’s enthousiasme

Tijdens het gesprek is Anne’s passie voor de muziek voelbaar en die werkt aanstekelijk. De vooruitzichten zijn veelbelovend en zorgen gelukkig voor een agenda vol boekingen. “Dit jaar staan er lekker weer wat gigs op het menu. Ook in het buitenland! Ik wil mij dit jaar wel gaan focussen op het uitbrengen van eigen nummers. Hoewel ik al een lange tijd produceer, merk ik dat ik af en toe niet de focus vind. Afgelopen ADE heb ik een unreleased track van mijzelf gedraaid. Het werd goed ontvangen en dat gaf mij echt een kick.”

“Het zou leuk zijn als mensen over 100 jaar net zo hard kunnen genieten van festivals als wij nu doen”

Het staat als een paal boven water; Anne heeft zin om haar sound met de wereld te delen én we mogen dan ook zeker in onze handen wrijven. Met haar eclectische en elegante sound zal ze de aankomende periode menig liefhebber naar extatische hoogte brengen. Anne: “Ik word gewoon heel gelukkig van muziek voelen met elkaar en ik ben dolblij dat we dat gewoon weer samen gaan doen!”


DGTL Festival 2022

DGTL Festival 2022 is van vrijdag 15 t/m zondag 17 april op de Amsterdamse NDSM. LEIA (dj-set) is geprogrammeerd op vrijdag 15 april. Meer info, laatste tickets en de complete line-up vind je op dgtl.nl

DGTL

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...