woensdag, september 28, 2022
HomeFeaturesFuture House Music verovert de wereld: ‘Men raakt klaar met EDM’

Future House Music verovert de wereld: ‘Men raakt klaar met EDM’

Hand in hand met de opkomst van het gelijknamige genre is Future House Music in 3 jaar tijd uitgegroeid tot een internationaal platform met ruim 1,5 miljoen volgers. Zaterdag 4 november houdt FHM voor de 3e keer een feest in 013 in Tilburg, met onder meer Brooks en Pep & Rash op de line-up. Weinigen weten dat een studentenkamertje op nog geen kilometer afstand van het poppodium de thuisbasis is van het inmiddels wereldwijde succes. We spraken 2 van de drijvende krachten achter Future House Music. “We hebben elkaar echt aangestoken.”

Het is nog maar 4 jaar geleden dat de Franse dj/producer Tchami ‘Promesses’ op Soundcloud uitbracht. Wie zijn tracks ‘Beloftes’ als titel geeft en ze ook nog eens labelt als ‘Future house music’ moet het hoog in z’n bol hebben, zou je zeggen.

Dat Tchami de aartsvader van een compleet nieuw genre zou worden, had hij zelf ook niet voorzien. Maar hij spreekt in woord en muziek een heel nieuwe, jonge generatie aan. De Tilburgers Gino van Eijk en Aart van den Dool bijvoorbeeld. Naast goede vrienden zijn de twintigers ook dj, apart en in een duo. Op het moment dat Tchami zijn blauwdruk uitbrengt, draaien en produceren ze al een hele tijd.

- Advertisement -

Gino: “We begonnen met diverse housesoorten, zoals electro, progressive, deep en tech house. Maar door Tchami zijn we ons meer gaan focussen. We staken elkaar echt aan met future house. Zeker ook toen Oliver Heldens er op dook. Die twee hebben het genre echt op de kaart gezet.”

Wat Gino en Aart delen met Heldens en Tchami is een stuk ergernis over de platheid die de house is gaan domineren. De Europese Big Room House van de jaren zero is in de VS vanaf circa 2010 uitgegist tot EDM. Groter en heftiger kan house niet worden, qua sound en events.

Oliver Heldens

Gino: “Je kreeg daardoor een links uiterste in de vorm van deep house, met helemaal aan de rechterkant de EDM. Er tussenin bestond heel weinig.” Tot future house. “Tracks van Oliver en Tchami hadden meer power dan deep house maar waren veel minder direct en in your face dan EDM.”

Tal van dj/producers raken vanaf 2014 geïnspireerd en voeden de ‘toekomstmuziek’. Maar Aart en Gino missen als liefhebbers het overzicht. “Iedereen begon van alles te maken, maar er was geen verzamelplek. Aart kwam toen met het idee om de term van Tchami te hanteren voor een YouTube-kanaal, waar we veel van die tracks konden gaan bundelen.”

Wij hadden de first mover advantage, maar wisten niet dat het zo groot zou worden

Achteraf is het een klassiek succesverhaal van de juiste timing, zegt Bart van der Plas. Samen met Luban Salet komt hij – neef van Aart – het jonge bedrijf kort na de oprichting versterken.

“Wij hadden de first mover advantage. Niemand had de naam ‘Future House Music’ nog geclaimd. Wij wisten natuurlijk ook niet dat het zo groot zou worden. Maar natuurlijk hebben we daar ook gewoon keihard voor gewerkt.”

Team Future House Music
Vlnr: Aart, Bart, Tchami en Gino

Talent Square

Waarvan akte. This Is Our House kwam al eens over de vloer in het kamertje van Gino in – toepasselijk – studentenflat Talent Square in Tilburg. Samen met Aart werkt hij daar doorgaans 7 dagen per week zo’n 12 uur per dag aan Future House Music. Van ’s middags tot diep in de nacht, ook vanwege de vele tijdsverschillen waar ze in hun internationale portfolio mee te maken hebben.

Na de start op YouTube wordt Future House Music uitgebreid met een eigen platenlabel, merchandise en internationale evenementen. Die laatste tak wordt bestierd door Bart. “We begonnen met het promoten van shows van onder meer Oliver Heldens, Tchami en Jauz. Daarna kregen we het aanbod om een stage te hosten in Rotterdam voor 2000 man. Dat feest raakte uitverkocht, waardoor we beseften: we moeten zelf events gaan organiseren”

Future House Music België

Het debuut – of all places – was in de plaats waar Bart zich ondertussen had gevestigd, door zijn werk als grafisch ontwerper: Zürich. In zijn vrije tijd was hij daar al feestjes gaan organiseren, dat Future House Music er ‘On Tour’ ging kon niet uitblijven. “Het is qua Europese ligging natuurlijk een prima hub, dus hebben we het gewoon geprobeerd. En het was een succes.”

Daarna gaat het rap. Er volgen edities van Future House Music On Tour in 013, Escape, TivoliVredenburg, het Engelse Leeds en Liverpool en onlangs België (foto onder).

Afgelopen zomer werd een nieuw hoofdstuk ingeluid met een eigen stage op We Are Electric in Eersel (foto onder). “Super dat Mojo met ons wilde samenwerken”, aldus Bart, die terugkijkt op een mooi festivaldebuut. “Beter hadden we niet kunnen wensen.”

Future House Music - We Are Electric

Spotify

Alle platforms opgeteld telt Future House Music nu al ruim 1,5 miljoen internationale volgers. Op YouTube, het belangrijkste kanaal, zijn er alleen al ruim 600.000 abonnees.

Spotify is inmiddels ook heel groot, legt Gino uit. “We hebben er diverse playlists, voor diverse moods. Future house is als genre nog steeds heel breed, van chill- tot climaxmuziek. Daarom is het zo flexibel en tot op heden vaak opnieuw uitgevonden.” Bart: “Dynamisch is het goede woord. Alles wat tussen EDM en deep house valt, past binnen ons spectrum.”

Alles wat tussen EDM en deep house valt, past binnen ons spectrum

Gino: “Mensen raken meer uitgekeken op EDM. Azië loopt zo’n 5 jaar achter, daar is het nu nog wel groot. Maar ook daar gaan ze straks op zoek naar nichemarkten. Voordeel van future house is dan de bandbreedte. Maar er is altijd die groove.”

Hun succes schuilt ook in een bedrijfsmatig andere aanpak dan bij concurrenten, zegt Gino. “Velen vinden het moeilijk te begrijpen wat wij nou eigenlijk zijn. We zijn een label, dat anders dan anderen al onze muziek gratis aanbiedt. Daar waren we een van de eersten mee, en het heeft ons succes gebracht.”

“Maar we zijn ook promotiekanaal en evenementenorganisator. De meeste labels doen maar een ding. Wij zetten in op al die lijnen. We promoten op YouTube ook werk van andere labels, zoals het Spinnin’ Records en Armada Music.”

Brooks

Boegbeeld qua artiesten op Future House Music is toch wel Brooks uit Eindhoven (interview). De jonge dj/producer, die onlangs zijn tweede release met Martin Garrix uitbracht, staat zaterdag 4 november niet voor niets als headliner op Future House Music On Tour in 013 in Tilburg.

Gino: “De relatie met Thijs (Westbroek, red.: de echte naam van Brooks) is altijd heel fijn geweest. Hij had een aantal tracks op de plank liggen en gaf ons het vertrouwen die uit te brengen. Ze zijn flink gaan pieken. Hij heeft recent zijn tweede collab met Garrix uitgebracht.”

De parallel: jonge gasten die op een hobbybasis bezig waren en nu internationaal bezig zijn

Daarnaast waren er ook samenwerkingen met van talenten als Mike Williams, Lucas & Steve (interview), Curbi en Mesto. De parallel met hun eigen weg omhoog is duidelijk. “Allemaal jonge gasten die op een hobbybasis bezig waren en nu internationaal bezig zijn.”

Tijdens FHM’s derde ‘thuiswedstrijd’ wordt verder opgetreden door Pep & Rash, Matt Nash en Mick Mazoo. “Als je een Future House Music-avond wil met muziek waar wij zelf echt door betoverd zijn de laatste 3 jaar, dan is dit een heel goeie.”


Future House Music On Tour

Zaterdag 4 november, 013 Tilburg. Zie de eventpage voor tickets en meer info.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Elektrum: WiSH en Intents bundelen krachten in nieuw hardstylefestival

Hardstyle-fans mogen alvast in hun handen wrijven. Aankomend najaar staat een gloednieuw festival op de kalender. Het veelbelovende samenwerkingsproject...