GASTOPINIE: Breda, Capital of Dance?

-

Home » Features » GASTOPINIE: Breda, Capital of Dance?

Breda wordt de Parel van het Zuiden genoemd. Een titel om trots op te zijn, gebouwd op het fundament van historisch stadsschoon en bosrijke omgeving. Breda profileert zich ook al jaren als stad van beeldcultuur, en als ‘bourgondisch’. Allemaal waar, maar mondiaal het meest in het oog springend is toch dat top-dj’s Tiësto en Hardwell in Breda geboren en getogen zijn. En dat in hun kielzog dj’s als R3hab, Dannic en een horde van aanstormende en redelijk gearriveerde dj’s het internationale dancetoneel bestormen. Is het niet stiekem Breda, Capital of Dance? Docenten Peter van der Aalst en Laura van de Voort van de NHTV deden onderzoek naar deze potentie. In deze gastbijdrage doen ze samen met prominenten een pleidooi voor meer profilering van de stad met dance, maar leggen ze ook bloot dat er nog veel werk aan de winkel is. “Een dancecultuur creëer je niet alleen op een Chasséveld.”

 

door Peter van der Aalst en Laura van de Voort

Het DNA, of het verhaal, van een stad. Ga er maar aan staan. Toch lukt het sommige steden goed om hun merk te laden en zichzelf op het wereldtoneel te positioneren. New York als de dynamische metropool ‘that never sleeps’, Parijs als stad van de liefde, Rotterdam als no-nonsense werkstad,  maar tegelijkertijd ook als culturele en moderne architectuur-hotspot. Eindhoven met technologie, design en kennis, Amsterdam nog steeds als stad waar alles kan.

Maar wat is nu kenmerkend voor Breda?

Boaz Adank, wethouder Economische Zaken, mobiliteit en evenementen in Breda, kan zich ‘geen beter exportproduct voor de stad’ voorstellen dan dance. “Dance zit in de Bredase genen. Onze stad is niet voor niets een broedplaats voor dj-talent. Daarom verdient het onze aandacht. Door nieuw talent een podium te geven, de organisatie van evenementen te stimuleren en Breda als stad van dance in de spotlights te zetten.”

Cyclus van mensen en muziek heeft gezorgd voor een fantastische opgaande spiraal

hardwell41

Volgens Marianne de Bie, wethouder Cultuur in Breda, is dance inderdaad al behoorlijk in het DNA van Breda verankerd.  ‘’Er vindt al jaren een positieve beïnvloeding plaats tussen mensen die zich met dance bezig houden. Onze helden stimuleren en dagen uit. Ze zorgen ervoor dat talenten zich aan hen kunnen spiegelen.”

“Maar het zorgt er natuurlijk ook voor dat benodigde clubs, café’s, instellingen en dergelijke zich in willen zetten om dat talent tot ontwikkeling te brengen. Deze cyclus van mensen, muziek en gelegenheid heeft gezorgd voor een fantastische opgaande spiraal.’’

Martijn Frank Dirks, initiatiefnemer van Dj Walk of Fame, ziet een positieve ontwikkeling. “Er borrelt van alles, van onderop. Het mocht ook wel, Breda heeft niet zo lang geleden ook heel veel verloren. De CSM gesloopt, NAC gedegradeerd, een station dat een bouwplaats is. Niet goed voor het toerisme allemaal. Veel leegstaande kantoren. Maar wat krijg en zie je dan: als bedrijven en gemeente het laten liggen, pakken burgers het weer op en brengen zij activiteit. Dat is Breda voor mij nu vooral.”

Succesfactoren voor een dancestad

Om te kunnen bepalen of de titel ‘Breda, Capital of Dance’ ooit met recht gevoerd kan worden, is het relevant om te weten wat nu eigenlijk de succesfactoren voor een dancestad zijn.

Martijn van Daalen, general manager van ID&T, heeft daar een duidelijke visie op. “Een sterke basis wordt gevormd door de natuurlijke aantrekkingskracht die een stad op jongeren en studenten die er wonen en toeristen uit binnen- en buitenland heeft. Ondersteunende marketinginspanningen om deze groepen voor dance gerelateerde evenementen naar de stad te trekken helpen daarbij. I Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van.”

Verder draagt een gunstig gemeentelijk beleid ten aanzien van clubs, bars en evenementen bij aan de ontwikkeling, zegt hij. “Denk dan aan ruime openingstijden van clubs, goede mogelijkheden om een evenementenvergunning te verkrijgen en een continue dialoog tussen organisaties en instanties, zodat evenementen veilig en succesvol georganiseerd kunnen worden.”

Een proactieve houding van partijen uit de stad ten aanzien van het organiseren van grootschalige evenementen helpt ook. “Zoals bijvoorbeeld bij Amsterdam Dance Event het geval is. Het is verder van belang dat er relatief veel clubs zijn en dat er evenementen en dance gerelateerde initiatieven in de stad aanwezig zijn. Kijkend naar bestaande en opkomende dancesteden in de wereld, zoals Amsterdam, Berlijn, Londen, Las Vegas en Sao Paolo, zie je dat dat ook veel werkgelegenheid geeft.”

Breda moet een danceverhaal vertellen

Wethouder Marianne de Bie vult aan dat het goed is als er geschiedenis, een verhaal, is. “Helden maken een verhaal, maar gebeurtenissen uiteraard ook. Er zijn in Breda vele verhalen over geweldige optredens en shows, maar ook over de ervaringen die onze dj’s hadden toen ze nog niet zo bekend waren. Deze verhalen stimuleren, blijven verteld worden en worden steeds aangevuld met nieuwe verhalen van aanstormende talenten.”

Het feit dat de ‘oude rotten’ zich blijven verbinden aan de stad is natuurlijk geweldig, stelt de wethouder. Bijvoorbeeld bij 538Koningsdag, waar zowel Hardwell als Tiësto draait. Dergelijke feesten zijn dan ook nodig in een stad om verhalen levend te houden en aan te vullen.”

“Uiteraard is het van belang dat er ook voldoende kleinere gelegenheden zijn waar gedraaid kan worden. Tenslotte is het goed als er plaatsen zijn waar dj’s elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen experimenteren, zonder dat ze meteen optreden. Een specifiek onderwijsaanbod stimuleert uiteraard ook en is welkom.”

Breda Capital of DanceFoto: Ronald Westerbeek

De stand van zaken in Breda

Als je als stad de absolute wereldtop aan dj’s aflevert, zou er toch een begin van een status als Breda, Capital of Dance of dancestad moeten kunnen zijn?

Marianne de Bie is van mening dat Breda op de goede weg is. “Veel is aanwezig. Inspirerende experimenteerruimte, eventueel gekoppeld aan onderwijs, mag nog wel uitgebreid worden. Daarnaast zou het goed zijn als de verschillende initiatieven die er op dit terrein zijn zich met elkaar verbinden. Dan kan er meer kracht ontstaan. Via CultuurBreda kunnen we daar een aanzet toe geven, maar uiteraard zijn andere initiatieven hiertoe ook meer dan welkom.”

Het feit dat er meerdere dj’s uit Breda in de DJMag Top 100 staan is uniek, aldus Tijn Kapteijns van Kairos Events. “Daarnaast hebben we een evenementenopleiding in Breda, waardoor er heel veel enthousiaste jonge honden klaar staan om te organiseren.”

Het is in Breda klein en kneuterig óf onwijs groot en commercieel

Maar je hebt nog meer nodig om dingen echt te laten ontstaan, zegt hij. “Een dancecultuur creëer je niet alleen op een Chasséveld of op een Breepark. Die creëer je juist ook in vuige clubs en op terreinen binnen de stad, met ziel en historische waarde. Het evenementenbeleid in Breda is daar tot op heden nog minimaal op ingericht.”

De ‘middenmoot’ wordt volgens Kapteijns nog wel eens vergeten. “Het is klein en kneuterig óf onwijs groot en commercieel. Daar zit nog heel veel tussen. Als je dat gaat voeden houd je talentvolle jongeren in Breda en ontstaan er op de langere termijn mooie dingen die bij gaan dragen aan het dance-DNA van de stad. Er staan zo veel enthousiaste jonge honden klaar om mooie dingen te creëren, ze hebben alleen geen idee waar ze het moeten doen.”

>> Zie ook – Bjorn Wolf b2b Carma Collectiv: ‘Veel actie in Bredase scene’ <<

Ook Arnold van der Leden van House of Dj’s heeft reserves. “Als Breda de ambitie heeft om dé dancestad te worden, dan is er meer hulp van gemeente en politiek nodig. Een eenduidige citymarketing-aanpak en keuzes die ten faveure van het thema gemaakt worden zijn dan essentieel. Als ik hoor hoeveel moeite clubeigenaren hebben om open te blijven en hoe vaak ze strubbelingen met de gemeente en op het gebied van veiligheid hebben, dan is er nog veel terrein te winnen.”

Martijn Frank Dirks denkt dat er al veel op het gebied van dance binnen Breda aanwezig is. “Dj’s, eventbureaus, booking agencies, vormgevers, bouwers, managers, brouwerijen, eventlocaties van groot naar klein. Alles is er al in Breda, maar het ontbreekt nog aan structuur, iedereen doet maar wat en is misschien teveel naar buiten gericht. Magik ging global, Tiësto verliet Breda. De labels van Hardwell en Dannic moeten naar Breda gehaald worden als deze heren echt Breda-minded zijn.”

Volgens Damai Schenk heeft Breda in ieder geval het enorme voordeel dat er genoeg aansprekende ambassadeurs zijn. “Er zijn veel dj’s binnen de Bredase scene die het goed doen, die ook door gevestigde namen worden ondersteund. Dit zorgt er voor dat de lokale dj’s extra hard willen werken om die support van de bekendere dj’s te krijgen.”

Tiesto Innercity 2003Tiësto, nog in het vinyltijdperk. Uit het fotoboek van Rutger Geerling.

Breda, Capital of Dance: een reëel perspectief?

De meningen zijn verdeeld over de vraag of de elementen die nodig zijn om dé dance stad te worden nu al binnen Breda aanwezig zijn. In ieder geval lijkt er vanuit de politiek en de Bredase spelers binnen de scene de bereidheid te zijn om samen op te trekken en krachten te bundelen.

Dat is hard nodig, want het zal Breda niet aan komen waaien. Het is ook nog maar de vraag of de echte grote namen als Tiësto en Hardwell zich structureel en stevig aan deze ambitie willen committeren. En dan zijn er nogal wat cruciale elementen die (nog) ontbreken in Breda.

Het gemeentelijk beleid zal flexibeler en meer gericht op het stimuleren van de dance-industrie moeten zijn. Partijen uit de stad zullen samen en proactief grote evenementen moeten organiseren en vermarkten. Inhoudelijke opleidingen op het gebied van dance en andere muziekstijlen zullen zich in Breda moeten vestigen of ontwikkelen om, samen met de event- en media & entertainment opleidingen van NHTV, een breed pallet aan talentontwikkeling te bieden.

En dan is er natuurlijk nog de opgave voor Breda om zichzelf als aantrekkelijke toeristische bestemming voor binnen- en buitenlandse bezoekers te positioneren. Daar kunnen dance en een gevarieerd aanbod van clubs, beeldbepalende events, faciliteiten, helden en verhalen een stevige bijdrage aan leveren.

BROEIKAS_FLASHBACKS-2809De Graanbeurs in Breda tijdens Broeikas (2016). In een hoekje van de Graanbeurs (De Spock) begon Tiësto ooit zijn succesverhaal.

Ik noem het liever DJ City Breda. Want ooit is het daarmee allemaal begonnen

Kortom: de titel ‘Breda, Capital of Dance’ lijkt nu nog een veel te grote broek voor de stad.

Martijn Frank Dirks verwoordt het treffend. “Ik noem Breda liever DJ City Breda. Want ooit is het daarmee allemaal begonnen, met de dj’s. Breda had vroeger geen grote events of clubs. Het was puur ambachtelijk.”

“We zijn in Breda bescheiden, echt, eerlijk en puur, maar stiekem ongelofelijk goed, altijd geweest. We hebben hierover nooit veel kabaal gemaakt. Het was er gewoon.”

Zo ook met de dj’s. “Ze zijn langzaam zo goed en groot geworden en hebben elkaar geholpen, dat is Breda. Kijk naar Tiësto en Hardwell, ze blijven ook puur, oprecht en zichzelf. Tiësto is daar heel groot mee geworden. Klappen voor het publiek, tranen, emotie, men heeft nooit een greintje arrogantie bij hem kunnen bespeuren. Bij Hardwell ook niet.”

Jeroen Jansen van ID&T poneert nog een prikkelende slotopmerking. “Amsterdam is de hoofdstad van de elektronische muziek in Nederland. Al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw, toen acid overkwam vanuit London naar onze hoofdstad. Amsterdam kent een club- en festival historie en –cultuur,  waar Breda nooit aan zal kunnen tippen.”

“Daarnaast is er één evenement dat Breda al meteen buiten spel zet en dat op de ranglijst van belangrijkste dance/elektronische muziek evenementen van de wereld staat: ADE. Daar gaat een Dancetour op het Chasséveld helaas niets aan veranderen.”

 

Peter van der Aalst & Laura van de Voort zijn docenten dance-industrie & events bij NHTV Academy for Leisure in Breda.

Gastopinie

Our House geeft graag de ruimte aan gast-schrijvers met een pittige mening – als die tenminste maar positief-kritisch bedoeld is richting de (zuidelijke) party-scene. Iets voor jou? Mail de redactie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...