donderdag, oktober 5, 2023

House en techno in maart: De tips van Mark van Bergen

-

Home » Biki90 » House en techno in maart: De tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven 3 van onze vaste gidsen je koers richting het betere feestgedruis, bijzondere releases en andere highlights. Sam van Ierssel en Wessel Hop zijn respectievelijk huisspecialist binnen de harde stijlen en de broken beats. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor maart 2020. 

 

Caribou: ‘Suddenly’

28 februari via City Slang/Merge Records

Caribou Suddenly

Ik heb me voorgenomen om op deze plek vaker releases te gaan bespreken in plaats van enkel events. En deze van Caribou is er voor mij echt een om naar uit te kijken. Zeker omdat we 6 jaar hebben moeten wachten op de opvolger van het wonderschone ‘Our Love’, met onder meer de hit ‘Can’t Do Without You’.

‘Suddenly’ komt weliswaar uit op de laatste dag van februari maar zal in maart veel geluisterd en besproken worden. Canadees Dan Snaith, de paspoortnaam achter Caribou, schildert als geen ander landschappen met elektronica, en weet daar ook nog eens fraai bij te zingen. Het is de muziek die ik graag draai als ik thuis of aan het werk ben, niet per se dansvloergericht maar luisterbaar, dromerig en sfeervol.

De eerste singles van ‘Suddenly’ kondigen een waardige albumopvolger aan, en de eerste besprekingen die ik lees bevestigen dat. ‘Home’, met een fijne hiphop-vibe, and ‘You and I’ zijn lieflijke, optimistische, poppy tracks met een persoonlijke noot.

Op 29 april staat Caribou in TivoliVredenburg in Utrecht, daags ervoor in Keulen en daags erna in Brussel. In augustus kun je hem zien op Lowlands.

>> Pre-order & pre-save


 

Sasha & John Digweed x World Fashion Centre

Zaterdag 7 maart, World Fashion Centre, Amsterdam

Sasha Digweed

Mijn twee alltime heroes, back to back in eigen land – daar moet ik natuurlijk bij zijn! Sasha en Digweed vertegenwoordigen voor mij de sound die ik het allerliefst hoor op een dansvloer: diep, spannend, verhalend en toch dansbaar. Underground house en techno die je inpakt. Digweed (aan wie ik ooit deze ode schreef) staat iets meer abstract en techno, Sasha voor soul, vocals en melodie.

Solo zag ik mijn Britse idolen al vaak, samen nog maar een keer. Dat was twee jaar geleden in een oude stierenvechters-arena in Barcelona, toen ik daar voor Sónar Festival was. Die keer viel nota bene wat tegen, aangezien het geluid daar slecht was en je continu in een stofwolk van zand stond op de oude toreador-piste. In het World Fashion Centre in Amsterdam is dat niet te verwachten. Nadat Free Your Mind het duo vorig jaar nog naar Warehouse Elementenstraat haalde, programmeren ze Sasha en ‘Diggers’ nu in deze creatieve hotspot, onderdeel van het modebolwerk.

Extra bijzonder is dat ik deze avond de jongens van Tunnelvisions zal vergezellen, die support-act zijn. Ze krijgen almaar mooiere en prominentere spots, en deze getuigt daar absoluut van. Wordt een mooie!

>> Eventpage

 


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Dagcollege Winterfestival

Zaterdag 14 maart, Klokgebouw, Eindhoven

Dagcollege

In de 7 jaar dat Nachtcollege inmiddels bestaat heeft het concept flink wat (studenten)steden veroverd. In onder meer Groningen, Utrecht, Amsterdam (de thuisstad), Nijmegen, Tilburg en Eindhoven werden met succes nachtelijke house- en technolessen verzorgd. Vaak voor een uitverkocht huis vol met name studenten.

Een fijne wetenschap dat er een jonge generatie elektronische muziekliefhebbers doorstroomt. Ik heb wel eens twijfels (gehad) over vergrijzing van de scene, zeker omdat urban en hiphop de favoriete smaken zijn geworden van middelbare schooljeugd. Niet dat daar iets mis mee is, maar house en techno zijn niet meer zo vanzelfsprekend als 20 of 30 jaar geleden.

Daarom is het goed dat organisaties als Nachtcollege letterlijk vers bloed in de scene pompen, ook qua artiesten. Een festival was in 2015 al een logische stap, in Nijmegen, en dat werd herhaald. In het Klokgebouw in Eindhoven wordt nu een winters dagfestival aan het portfolio toegevoegd. Onder meer Deep Dimension, Cynthia Spiering, Franky Rizardo en Karim Soliman zijn present. KOELHUIS zou aanvankelijk de locatie zijn, maar we weten allemaal hoe vals die start is verlopen.

>> Event


 

5 Years Ampere: Laurent Garnier

Zaterdag 21 maart, Ampere, Antwerpen

Ampere 5 years

Vorig jaar was er veel somberheid in het Antwerpse nachtleven, met de sluiting van club-icoon Café d’Anvers. De Shop, iets verderop langs de Schelde, dreigde ook het schip in te gaan maar die drenkeling werd gered.

Ondertussen zouden we bijna vergeten dat een andere club inmiddels al 5 jaar fier stroom door de Antwerpse scene stoot: Ampere. In 2019 liet het nota bene van zich horen met de eerste editie van een eigen festival, dat komende zomer wordt herhaald.

Eerst wordt in maart nog het lustrum gevierd, en hoe. Niemand minder dan Laurent Garnier komt over. De Franse technopionier zal een set van 3 uur verzorgen. Hij is niet de enige technogigant komende maand: ook de Detroitse grondlegger Juan Atkins vliegt in (een week later, op 28 maart). En op 7 maart is Dave Clarke van de partij.

>> Event


 

This Is Our House On Air – Spring Special w/ Sandeep

Vrijdag 27 maart, Club Smederij, Tilburg

This Is Our House On Air

Ik moet dit event helaas missen, want ben dan een lang weekend in Berlijn. ‘Helaas’ is dus maar relatief. Maar uiteraard ga ik deze lentespecial van onze eigen radioshow live of terugluisteren. Met de Rotterdamse deephouse-held Sandeep hebben we immers voor het eerst een nationaal bekende artiest te pakken. Bosschenaar Petterson verzorgt de warm-up, deze gepassioneerde gast gaat ook steeds lekkerder.

Club Smederij is uiteraard weer de locatie. Maar na start in de tuin en de Winter Special in de foyer gaan we nu weer een nieuw plekje pakken: het verbouwde café. Ik denk dat deze kleine zaal wel eens de vaste spot kan worden, want met zijn intieme karakter past dit heel goed bij onze ‘VrijMiBo’. De entree is uiteraard weer gratis!

>> Event

 


 

Meer tips van Mark van Bergen?

Check hier de eerdere tips van Mark van Bergen. Raadpleeg onze agendasectie voor meer events in de komende tijd. 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze melodic house hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute melodic house hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH...

21×2021: het jaar van Joost Holthuizen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...