Dennis Ruyer stopt na 15 jaar Dance Department: ‘Het was legendarisch!’

-

Home » Features » Dennis Ruyer stopt na 15 jaar Dance Department: ‘Het was legendarisch!’

Na 15 jaar stopte radio-dj Dennis Ruyer onlangs met Dance Departement op Radio 538. Op 6 november nam hij live afscheid van Nederlands bekendste danceprogramma, om het stokje over te dragen aan Ivo van Breukelen. This Is Our House sprak Dennis Ruyer over zijn besluit en vroeg hem naar zijn absolute hoogtepunten uit zijn tijdperk bij Dance Department.

‘Thanks voor being here. Het was een eer, het was legendary!’ Met iconische laatste woorden verzegelde Dennis Ruyer begin deze maand zijn vertrek tijdens zijn laatste Dance Department. De Amsterdamse radio-dj is vastbesloten wanneer je hem vraagt naar de reden van vertrek. 

“Ik vind het na 15 jaar gewoon mooi geweest. Het is voor mij tijd om mijn horizon te gaan verbreden”, vertelt hij. Vanaf 2006 verrijkte Ruyer met Dance Department het radiolandschap. Met passie en liefde voor elektronische muziek steeg hij met de show tot grote hoogte in de wereldwijde dancescene.

Deel 1 van de laatste Dance Department aflevering

Jong geleerd…

“Ik weet het nog heel goed. In 1981 was ik 9 jaar oud en destijds had je in Amsterdam veel radiopiraten (illegale zenders, red). Een groot station was Radio Decibel. Dat draaide toen vooral disco-import, op vinyl die uit Amerika en Engeland naar Nederland kwam. Daar luisterde ik toen naar en dat vond ik zo tof”, blikt Ruyer terug.

Vanaf dat moment begon de liefde voor radio en muziek bij hem te borrelen. Een aantal jaar later ontdekte Dennis Ruyer nog een bijzonder station veel indruk op hem maakte. “In 1984 kwam ik op een zender die ‘Satellite Empire’ heette. En dat was een heel ander universum van audio. Die hadden toen al jingles als: ‘Satellite Empire: Funk Sensation!‘ én ook ‘Satellite is the best in the West‘. Dat samen met de funk, electro en disco waar ik van hield, maakte het voor mij waanzinnig”, zegt Ruyer lachend.

De elektronische sound van de jaren ’80 blies de liefde voor de muziek in bij de jonge Amsterdammer. “Het is dus echt begonnen bij het geluid van die drumcomputers en synthesizers van die tijd. Bijvoorbeeld in tracks van Afrika Bambaataa en John Jellybean Benitez. Door dat palet van voornamelijk elektronische muziek is mijn muzieksmaak al vrij snel gevormd.”

Dennis Ruyer IV
Bron: Instagram Dennis Ruyer

Aan de knoppen

Toen Dennis Ruyer 15 jaar was, begon hij zelf met het bouwen van radiozenders. Na wat ervaring op te hebben gedaan met radio, ging hij draaien bij Counterpoint in Amsterdam. “Dat was een wat grotere zender waar vooral R&B op te horen was. Daar begon ik wel al dance-achtige muziek te draaien”, legt Ruyer uit.

De liefde voor elektronische muziek en dance ontvlamde voor de jonge radio-dj pas echt in de vroege jaren ’90. De 19-jarige Ruyer ging toen uit naar nachtclub De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan. 

“Dat was de eerste keer dat ik op een écht housefeest was. Voor mij was dat direct magisch. Die ervaring met 600 mensen op de dansvloer en die gemoedelijke sfeer was onvergetelijk. Ik weet ook nog heel goed welke track die avond werd gedraaid. Dat was ‘Can You Feel It‘ van Chez Damier. Toen ik die repeterende muziek hoorde dacht ik alleen maar: ‘wauw!’.”

Vanaf dat moment begon hij dancemuziek ook meer in zijn radioprogramma’s te verwerken. Eind jaren ’90 ging Ruyer als dj aan de slag bij Veronica FM. Daar bewerkte hij de uitzendingen van een radioprogramma vanuit de Rotterdamse club Nighttown. Na zijn baan bij Veronica, stapte de dj over naar Radio 538.

Uitbouwen

Dancepionier Wessel van Diepen (LA Style, later o.a. ook Vengaboys) was daar al in 1993 een house-programma begonnen: Dance Department. Samen met For Those Who Like To Groove (Robin Albers, Radio 3) groeide die uit tot de populairste danceshow van ons land. 

In 2006 was het moment daar. Van Diepen droeg het stokje officieel over aan Dennis Ruyer. “Toen zijn we het nog verder gaan uitbouwen”, zegt Ruyer. “In de tijd dat podcasts nog een revolutie waren, waren wij zo’n beetje de eerste die er een begonnen”, legt hij uit. En die podcast bleek al snel zeer succesvol.

Dennis Ruyer
Bron: Facebook Dennis Ruyer

Ruyer: “We hadden echt een miljoenenpubliek wereldwijd. Op iTunes zag je dat aan de vele abonnementen die mensen afnamen. Dat veranderde toen er qua rechten alles veranderde. Buma/Stemra en Sena in Nederland wilden wat meer geld voor het aantal downloads dat we met de podcast bereikten.” 

Toch hield dat hem niet tegen om door te gaan met de show. “Vooral het feit dat we materiaal van Nederlandse dj’s en producers naar de mensen konden brengen die normaal niet zo snel op die muziek zouden komen, was onze idealistische missie”, legt hij uit. Verder steunde Dance Department wekelijks producers door nieuwe en onuitgebrachte platen uit te lichten. Destijds had de show als het ware ook een ‘curator-rol’. Door de hedendaagse verandering van de muziekconsumptie en de opkomst van grote streamingsdiensten komen mensen sneller in aanraking met nieuwe en onbekende muziek.

Dennis Ruyer geeft het stokje nu met een goed gevoel door aan Ivo van Breukelen. Hij gaat zich nu vooral toeleggen op zijn baan bij Veronica. Toch blijft hij nauw betrokken bij Dance Department. “Ik zal nu vooral achter de schermen de show volgen. Als ik ergens toffe muziek hoor, zal ik die naar Ivo doorsturen. Ik kan het toch niet helemaal loslaten. Ik blijf de muziek waanzinnig vinden”, zegt hij.


Dance Department: de 3 ultieme highlights volgens Dennis Ruyer

In 15 jaar Dance Department is er ontzettend veel moois gebeurd. Bijna te veel om op te noemen. Toch zijn er drie onvergetelijke momenten geweest die Dennis Ruyer graag met TIOH wilde delen.

Pijnlijk moment

“Het eerste wat mij te binnen schiet is het winnen van de ‘beste dance-podcast’ prijs tijdens de International Dance Music Awards in Miami. We waren daarvoor al wel vaker genomineerd maar in 2008 wonnen we de award. Het mooie is dat het een publieksprijs is. Mensen hebben op ons gestemd. Dat is waar je het voor doet natuurlijk.”

Dennis Ruyer Award
Dennis Ruyer op WMC Miami 2008

Toch liep de uitreiking voor de prijswinnaar pijnlijk af. Ruyer: “Nadat ik de prijs door David Guetta overhandigd had gekregen, stapte ik van het podium af. Toen reed er iemand in een elektrische rolstoel over mijn voet. Nogal een zware gast dus je snapt wel dat het fucking pijn deed. Bleek dat gewoon Darryl Pandy, zanger op de iconische housetrack ‘Love Can’t Turn Around‘, te zijn. Hij zei direct: ‘Hey manCongratulations with winning the award. Ohh, and sorry about your foot!‘ Dat was zo’n komisch moment.”

Gestolen apparatuur en het interview met Underworld

Een ander hoogtepunt voor Ruyer zijn de live-uitzendingen. Vooral de show waarin Underworld te gast was. “Ik zou de mannen interviewen tijdens Time Warp in Utrecht. Wij hadden de apparatuur daar op vrijdag gebracht. Nou was er die nacht ingebroken bij de Jaarbeurs. Dus op zaterdagochtend was al onze apparatuur weg. Uiteindelijk hebben we toen met spoed gelukkig alles kunnen regelen en heb ik de mannen mogen interviewen. Voor mij is dat een hoogtepunt omdat Underworld een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van mijn interesse in elektronische muziek.”

Het interview met Underworld

Realisatiemoment in Roemenië

Het laatste hoogtepunt is het moment dat Dennis Ruyer zijn eigen stem in een Roemeense taxi hoort. “Onze show werd uitgezonden op Vibe FM. Dat is een nationale zender in Roemenië. Die gasten daarvan hadden mijn benaderd om te draaien op hun feest. Dat vond ik een leuk idee. Na met de mensen van Vibe FM gegeten te hebben, zaten we in een taxi in Boekarest. En tijdens die rit hoorde ik mijzelf op de radio. Dat was voor mij een fijn besefmoment.”

“Nog leuk om te vermelden is het moment dat ik aankwam bij de plek waar ik moest draaien”, zegt Ruyer lachend. “Ik zie daar aan de Zwarte Zee ineens 40.000 mensen staan. Dat was de eerste keer dat ik voor zoveel mensen moest draaien. Op dat moment had ik niet eens voor 1000 man gedraaid. Ik had van tevoren ook helemaal geen vragen gesteld over de gig. Dat was bizar. Ik was toen zo zenuwachtig dat ik maar een longdrink wodka naar achter heb getikt.”

Dennis Ruyer op Liberty Parade in Roemenië

De kern

Het mooiste als radio-dj vindt Ruyer nog altijd het overbrengen van de muziek naar luisteraars. “Laatst kreeg ik een bijzonder bericht van een jongen die vroeger overgewicht had. Hij vertelde mij dat hij altijd steun aan mij en de show heeft gehad en dat hij nu een duursporter is geworden. Dat is de essentie van muziek. Het is een universele taal waarmee je mensen kan raken. Dat ik dat heb mogen doen, daar ben ik heel dankbaar voor”.


Dennis Ruyer

Facebook

Instagram

SoundCloud

Spotify

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep house en minimal. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy en warm genoeg zijn. Hij is altijd op zoek naar nieuwe tracks om zijn afspeellijsten aan te vullen.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases van mei 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

Hardstyle tips in mei 2022: Deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....