dinsdag, februari 27, 2024

Katie Boyle (Koven) over de samenwerking, bijbaantjes en stijgende populariteit

-

Home » Features » Katie Boyle (Koven) over de samenwerking, bijbaantjes en stijgende populariteit

Met miljoenen streams op Spotify en shows op mainstages als die van Rampage en Let It Roll, is Koven misschien wel het bekendste duo in de drum ’n bass wereld. De Britse Max Rowat en Katie Boyle zijn haast niet meer weg te denken uit je bass-playlist. TIOH sprak met Katie, het gezicht van Koven, over hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn en over hun ambitieuze toekomstplannen.

Stel jezelf even voor

“Ik ben Katie, een helft van Koven. Samen met Max recorden en releasen we nu al tien jaar onze eigen muziek. Max produceert de tracks en ik neem de vocals en dj-shows op me. Ik ben begonnen met muziek maken op mijn achttiende. Mijn broer produceerde zijn eigen tracks en ik deed destijds zijn vocals. Toen ik uiteindelijk ook een beetje met andere producers begon te werken, was Max al bezig met het ‘Koven Project’. Hij werkte toen nog met verschillende zangeressen, maar wist wel al dat hij voor de act een vaste en herkenbare stem wilde hebben. Toen hij mij uiteindelijk hiervoor vroeg, kon ik als groot Max Rowat-fan geen ‘nee’ zeggen.”

“De eerste paar jaar deden we ook echt alles als een duo. Uiteindelijk ben ik mij toch maar meer gaan focussen op shows geven en hij op het produceren. Ik probeer nog steeds wel om ons als duo te profileren. Omdat ik alleen nog maar in m’n eentje op stage sta, weten nieuwe fans vaak niet dat het nog steeds een team-effort is.”

Komt het duo op het podium ooit nog terug?

“Waarschijnlijk niet. We proberen fans ook echt duidelijk te maken dat ondanks het feit dat we een een duo zijn, je bij een Koven-show toch echt alleen mij te zien krijgt. Dit komt niet omdat Max de fans niet wil zien, maar doordat hij helaas niet veel kan reizen. In de jaren dat we nog wel samen shows deden, had hij hier al moeite mee terwijl we toen misschien één of twee shows per maand hadden.Voor lange vluchten of treinreizen had hij af en toe al medicatie als valium nodig. Voor Max is het simpelweg ongezond om nog mee te gaan naar optredens.”

KOVEN I

Hoe werken jullie samen aan tracks?

“Het vele reizen en alle slapeloze nachten kosten mij zo veel energie dat mijn creativiteit daar af en toe even aan onderdoor gaat. Gelukkig stuurt Max mij voortdurend updates van nieuwe projecten zodat ik zelf tijd kan vinden om aan mijn songtekst te werken. Alsnog werken we wel het liefst samen aan een nieuw nummer. De meeste tracks die nu uitkomen, hebben we ook echt samen geschreven. Dit zijn vaak ook wel de beste en meest originele platen. Het werkt gewoon goed als je samen kan sparren over ideeën en elkaar aanvult. Zo help ik Max soms met melodieën en hij mij met mijn teksten.”

Wat zou je nu doen als Koven geen succes was geweest?

“Nou, eigenlijk heb ik altijd normale baantjes gehad naast mijn muzikale carrière. Halverwege vorig jaar ben ik pas gestopt bij mijn laatste baan. Ik heb door de jaren heen gewerkt als serveerster, bij een dokterspraktijk en op kantoor bij EasyJet. Dit heb deed ik allemaal toen Koven al bestond. Ik hield van de financiële zekerheid en vond het vooral ook leuk om te doen. Het zorgde ook voor een soort vaste routine in mijn dagelijks leven als artiest. Ik denk ook dat het mijn creativiteit stimuleerde.”

“Als ik klaar was met werken, had ik echt zin om muziek te maken en voelde het meer als een soort uit de hand gelopen hobby. Dus ik zou waarschijnlijk nog steeds gewoon zo’n leuk, simpel baantje hebben als ik niet was doorgebroken. Het enige wat ik nog graag had willen doen, is met dieren werken.”

KOVEN II

Hoe zou je Koven’s sound omschrijven?

“Max en ik houden wel van een beetje dramatisch en theatraal. Toen we begonnen met die sound te ontwikkelen, was het lastig om daar veel boekingen mee te krijgen. Daarom besloten we het iets meer energie te geven zodat de sound leuk was om live mee te maken. Ook houden we van een kleine orkestrale touch in onze tracks. Ons laatste nummer ‘Take It Away‘ is ook opgenomen met echte strijkers. Wij willen in de toekomst hier zeker meer mee doen. Het lijkt mij fantastisch om muziek te maken en op te treden met een band of een heel orkest.”

Welke collab staat er nog op jullie bucketlist?

“Het lijkt me geweldig om een keer een track te mogen doen met Sub Focus. Hij is zo innovatief en weet telkens weer een nieuwe sound uit te vinden die iedereen dan vervolgens weer na probeert te doen. Daarom zou ik heel graag een keer met hem in de studio willen zitten. Misschien vraag ik het wel als ik hem de volgende keer tegenkom en we een drankje ophebben.”

“Buiten drum ’n bass lijkt het me heel gaaf om een keer met Illenium samen te werken. Die plaat zou echt ‘epic’ worden.”

Heb je enig idee waar je bekendheid hier in Nederland vandaan komt?

“Om heel eerlijk te zijn, niet echt. Bass is niet heel groot in Nederland en toch word ik er vaak geboekt. Hier ben ik dan ook ontzettend dankbaar voor. Vooral omdat de eerste jaren van Koven echt een struggle zijn geweest. We hadden geen grote following en ik kreeg nog veel minder boekingen binnen dan nu. Het omslagpunt kwam ongeveer twee jaar terug. RAM Records nam ons, niet zonder risico, onder hun vleugel en begon shows voor ons binnen te harken. Dit sloeg al snel aan. De boekingen kwam op een gegeven moment vanzelf onze kant op en in combinatie met onze album release werden we hierdoor steeds bekender.”

“Ik geloof ook wel dat wij echt iets toevoegen aan de events die ons boeken. Vooral op een line-up met alleen maar dj’s, ben ik vaak de enige die er live bij zingt. Dat is toch wel een publiekstrekker.”

KOVEN III

Hoe ben je van plan je succes hier in Nederland vol te houden?

“Dit is inderdaad iets waar ik me zorgen om maak. Ik probeer de set zo vaak mogelijk te veranderen en eigenlijk nooit twee keer exact dezelfde show te spelen. Vooral op plekken waar ik al eerder ben geweest, let ik hier extra goed op. Ook denk ik dat het heel belangrijk is om nieuwe muziek te blijven maken en releasen zodat mensen altijd blijven komen om de nieuwe tracks live te horen. Totdat we écht iets vinden, bijvoorbeeld een band om mee op te treden, is nieuwe muziek het belangrijkste om de show interessant mee te houden.

“Dit is trouwens ook vooral een issue in Nederland, want in andere landen maken mensen pas net kennis met Koven. Eigenlijk wordt deze zomer het eerste festivalseizoen waar ik ook daadwerkelijk alleen maar shows achter elkaar heb. Daarom zijn we ook nog niet echt heel erg actief bezig met onze volgende grote stap. Ons Nederlandse publiek verwacht dat misschien al wel omdat ik hier al enige tijd events en festivals draai.”

Wat is het meest iconische moment uit je carrière als Koven?

“Dat is denk ik niet zo zeer een specifiek moment. Maar ik vind het wel heet gaaf om te zien waar onze muziek allemaal voor wordt gebruikt. Zo komen we bijvoorbeeld voorbij in tv-programma’s of populaire games als Rocket League. Het is gewoon bizar om die game op te starten en dan eigen track te horen. Ook is onze plaat ‘Shut My Mouth‘ gebruikt voor een grote sportcampagne. Tegenwoordig worden we ook wel eens op de radio gedraaid. Dat blaast mij ook nog steeds omver.”


Meer Koven

Facebook

Instagram

Spotify

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Daan Coerver
Daan Coerver
Bass head en student journalistiek, die voor corona bijna iedere vrijdag en zaterdag met het grootste plezier events vol smerige deuntjes bezocht, om even keihard uit z’n plaat te gaan. Luistert inmiddels meer genres dan enkel drum ’n bass of dupstep, de stijlen die hij covert voor TIOH. Wil jij dat Daan verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe drum ’n bass of dupstep releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...