woensdag, januari 19, 2022
spot_img
HomeFeaturesDineren bij JACK Rotterdam, 'clubhuis van de dance', is een feestje op...

Dineren bij JACK Rotterdam, ‘clubhuis van de dance’, is een feestje op en rond je tafel

-

De roemruchte Nederlandse dance is momenteel veroordeeld tot zitten en dromen over vroeger. Onwetend over wat er nog zou komen, is er één plek waar ze daar voor de corona-uitbraak al goed mee begonnen waren: JACK Rotterdam. Een restaurant dat gebouwd is op de historie van de clubcultuur. This Is Our House ging er een avondje smaakvol dineren, sprak het brein achter JACK en ontdekte dat een bezoek aan de zaak letterlijk een feestje is.

JACK Rotterdam is een zaak die doordrenkt is van dancecultuur. We lopen bij binnenkomst langs museale vitrines in de muren, met onder meer beroemde posters, flyers, platen- en cd-hoezen, boeken en de platenkoffer van de lokale hardcore-legende DJ Rob. 

Bar als dj-booth

Als een altaar in het midden, een luxe dj-booth zou je kunnen zeggen, is er de bar. Bekleed met meters vinyl en badend in het licht van de vele discobollen die erboven zweven. Ze deinen heel zachtjes mee op doordachte deep house, die net dat subtiele tikkeltje harder klinkt op de achtergrond dan in andere eetgelegenheden. 

Toiletbezoek is helemaal een feestje. Bij de dames kun je kiezen uit hokjes met daarop ‘MTC’ en ‘Now & Wow’. Twee legendarische party-/clubconcepten van een andere dancegrootheid uit 010: Ted Langenbach. Je stapt naar binnen, het licht gaat aan, de honderden flyers worden zichtbaar aan de muur. De sensor zet ook pompende housemuziek in gang, uit de speakers. Bij de heren hetzelfde principe, maar dan keuze uit Toffler en Parkzicht.

Menu vol headliners

- Advertisement -

Wie denkt dat het alleen bij buitenkant blijft in JACK Rotterdam, vergist zich. Op en aan tafel wordt het concept doorgetrokken. Dat gaat verder dan alleen menu-titels als ‘Headliners’ (hoofdgerechten) en ‘The Afterparty’ (desserts). De gerechten zelf zijn vaak ‘platters’ (vis, sushi, vlees, vega), die je samen kunt delen. Een knipoog naar de familiaire housecultuur.

Het smaakt ook allemaal verrukkelijk. TIOH laat zich verrassen door de chef en geniet onder meer van een Sushi- en Sashimi-platter en een gedeeld nagerecht met chocoladevarianten.

In de bar/booth wordt ondertussen wel degelijk gemixt, want daar zijn cocktails hét paradepaardje. We worden door het barhoofd enkel naar onze voorkeurssmaken gevraagd en krijgen vervolgens een heerlijke blend voorgeschoteld. De drankjes zijn een lust voor tong en oog. Dat alles in een mooie prijs-kwaliteitverhouding.

JACK heeft iets van een luxe rave-cave, met zijn hoge gewelven en het ondergrondse karakter

Clone Records

JACK Rotterdam is gevestigd in een industrieel pand onder de oude Hofbogen, een oud stuk metrolijn pal in het centrum. Het heeft iets van een luxe rave-cave, met zijn hoge gewelven en het ondergrondse karakter. Hiervoor zat er ook een aantal louche clubs.

Het restaurant van nu heeft een beste buur. Ernaast huist platenzaak Clone Records, sinds jaar en dag een instituut voor jagers op progressieve elektronische muziek. Ietsje verderop zitten de clubs BIRD, Perron en Toffler, waarvoor JACK de perfecte vooravond kan verzorgen. Samenwerkingen met clubs en festivals waren er dan ook al volop.

Chuck Roberts

Het restaurant werd in november vorig jaar in stijl geopend, ter ere van 30 jaar dance. Dat gebeurde door de geestelijk vader van de naam: Chuck Roberts. De Amerikaan schreef en predikte eind jaren ’80 de teksten in het anthem ‘My House’, dat gezien wordt als de grondwet van de muziek en cultuur. De tekst is overal door JACK Rotterdam heen groot afgedrukt:

In the beginning there was Jack

And Jack had a groove

And from this groove

Came the groove of all grooves

[…]

And house music was born

Wat de culinaire nazaat betreft: in den beginne was er Dennis van den Berg, en Dennis had deze wens. Maar die wilde 6 jaar lang maar niet uitkomen, hoewel de ondernemer, dj (Denniz) en interieur-ontwerper soms zo dichtbij was.

“Ik was een paar keer vergevorderd in Amsterdam”, vertelt hij, aangeschoven aan onze tafel. “Maar ik moest uiteindelijk teveel concessies doen van investeerders. Dat wilde ik niet. Nee zeggen deed toen zeer, en mijn geduld werd op de proef gesteld. Maar inmiddels ben ik er blij om. Het concept is heilig. En ik wilde een industriële locatie met ruimte, zodat we veel kunnen laten zien. Hier kan dat.”

Dennis van den Berg

En toch. Hád hij eindelijk zijn plek gevonden en de boel mooi aan het draaien, kwam dat verdomde virus roet in het zo lekkere eten gooien. JACK Rotterdam moest eerst dicht en kan na de lockdown minder gasten ontvangen.

Inmiddels wil het wrange toeval dat JACK Rotterdam misschien wel dé uitgelezen plek is waar je zittend van dancecultuur kunt genieten. En van lekker eten en drinken natuurlijk, want het is en blijft op de eerste plaats een restaurant. Dennis: “En het leuke is dat dat ook veel mensen trekt die niks met dance te maken hebben. Ook van ver buiten Rotterdam.”


Voordat je verder leest…

This Is Our House bestaat 5 jaar. Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Steun ons daarom, zodat we mooie dingen voor je kunnen blijven maken: 5,- voor 5 jaar TIOH (meer mag natuurlijk ook!), we zouden het enorm waarderen. Check hier hoe dat kan. Je kunt ons ook indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!


En dat is uiteindelijk ook wel weer helemaal indachtig de house-roots. “JACK moet een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt. Zoals Chuck Roberts al predikte: Jack is the one that can bring nations and nations of all Jackers together under one house.”

Het liefst wil hij van JACK Rotterdam ‘het clubhuis van de dancecultuur’ maken. Waar je je kunt onderdompelen in de historie, de inwendige mens kunt verwennen en kunt genieten van programma in samenwerking met externe partijen uit de dance. “Ik droom van een franchise-formule, met vestigingen in andere steden. Wie weet ook wel in het buitenland.”

‘We hope to leave you in total ecstasy’

Bij vertrek krijgen we het perfecte presentje mee naar huis. Een minuscuul plastic zakje met 5 witte pepermunt-pilletjes erin, begeleid door een kaartje. ‘We hope to leave you in total ecstasy’ staat erop. 

Zeker, JACK Rotterdam. Dat is absoluut gelukt.


JACK Rotterdam

Raampoortstraat 10, Rotterdam. Zie de website voor het menu, reserveringen en meer info. 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

ESNS festival en conferentie; een lichtpuntje in een ‘eventloze’ tijd

Het Europese showcasefestival en de conferentie Eurosonic Noorderslag (ESNS) vindt volledig online plaats van 19 tot en met 22...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...