maandag, december 4, 2023

Documentaire ‘Off The Record’ geeft werelds beeld van het tijdperk-Laurent Garnier

-

Home » Features » Documentaire ‘Off The Record’ geeft werelds beeld van het tijdperk-Laurent Garnier

‘Off The Record’, de langverwachte documentaire over Laurent Garnier, is nu in een klein aantal Nederlandse bioscopen te zien. TIOH zag de film over de Franse house- en technopionier in stijl; in club/bioscoop Lab-1 in Eindhoven.

Het openingsbeeld is fraai en veelzeggend, de bijpassende klassieke muziek ook. Laurent Garnier zit als bijrijder op een traktor, thuis in de Provence. Pas aan het einde van ‘Off The Record’, waarin we hem gedurende 7 kwartier beter leren kennen als de muzikale duizendpoot en de aardse, bescheiden man die hij is, blijkt waarom. De traktor vervoert de gigantische platencollectie die hij in meer dan drie decennia heeft verzameld. Van het plattelandshuisje waar de collectie over meerdere verdiepingen is verdeeld, keurig in compartimenten zoals hij die alleen kent in zijn hoofd, krijgen de bergen zwart goud een nieuwe bestemming. Op naar nog meer muzikale horizonten en hokjes.

Er was al een biografie over Laurent Garnier, ‘Electrochoc’ (2003). Nu dus ook een documentaire, al was daar crowdfunding voor nodig. In een maand tijd werd 150.000 euro opgehaald. Dat deze support vanuit zijn fans nodig was zegt wellicht wel iets over de positie die ‘electro’ (Franse verzamelnaam voor dance) inneemt en -nam in Garniers thuisland. Anders dan in Nederland en Duitsland, werd (en wordt?) elektronische muziek in Frankrijk veel moeilijker geaccepteerd.

Laurent Garnier

Van Jeff Mills tot Carl Cox

Anderzijds: regisseur Gabin Rivoire ging zelf ook niet voor de productioneel makkelijkste weg. ‘Laurent Garnier – Off The Record’ is opgenomen in steden over de hele wereld. Van Tokio tot New York, van Tblisi tot Detroit en van Parijs tot Chicago. Voor actuele beelden van Garniers optredens, maar vooral vanwege de vele interviews over hem, met collega’s. Onder meer Derrick May, Richie Hawtin, Jeff Mills, DJ Pierre, Carl Cox en vele anderen komen aan het woord.

Daarnaast zijn er fraaie archiefbeelden. We zien de jonge Laurent in zijn kinderkamer, met zijn eerste apparatuur en eindeloos betoverd door een discobol. Kort ervoor was hij geïnspireerd geraakt op de kermissen die zijn opa organiseerde. Het was de eerste plek waar hij kennismaakte met een veelheid aan muziekstijlen op hoog volume en in een show-setting. En het begin van een achtbaanrit door dansland.

Die bracht hem eerst naar Londen en Manchester, waar Laurent Garnier erbij was toen (acid) house doorbrak in de Hacienda. De (dienst)plicht roept hem daarna onverbiddelijk terug naar Frankrijk, maar hij weet die wonderwel (‘zonder slaap’) te combineren met nachtenlang draaien in onder meer de legendarische club Rex in Parijs.

Al snel vliegt hij de hele wereld over, waar hij zijn brede muziekboeket tot op de dag van vandaag deelt met massa’s aan club- en festivalpubliek. De beelden van die optredens zijn prachtig. Zelf zagen we Laurent nog met Pasen, toen hij de zaterdag van DGTL Festival afsloot.

Rave-cultuur

De sterkte van ‘Laurent Garnier – Off The Record’, vorig jaar reeds te zien tijdens IDFA, is verder dat het meer is dan een portret van een van ’s werelds belangrijkste house- en technopioniers. De documentaire geeft ook een mooi tijdsbeeld van de decennia waarin hij opereerde. Het conservatieve Thatcher- en Reagan-bewind van de jaren ’80, waartegen de Britse rave-cultuur zich min of meer afzet. Het vrijheidsdenken van de jaren ’90, na de val van de Muur, wanneer heel Europa aan het dansen slaat.

Soms schiet Rivoire daar iets te ver in door, en gaat het te lang niet meer over de hoofdpersoon. Die had psychologisch ook wel iets verder uitgediept mogen worden. Het beeld van het verloop van ’s mans carrière is mooi en veelomvattend. Maar de echte, diepe drijfveren of zielenroerselen van Garnier worden maar zelden aangestipt.

Wat wel overeind blijft, is dat hij een bescheiden man is, die niet voor het sterrendom gaat maar puur voor de muziek en de energie op de dansvloer. En zelfs die weet hij te relativeren. “Zo’n nacht is heel intens, maar uiteindelijk is dit niet zoals het echte leven”, zegt Garnier tegen het einde. “Soms heeft het daarom voor mij iets triestigs.”

Laurent Garnier - Off The Record

Laurent Garnier – Off The Record

In Lab-1 in Eindhoven draait de documentaire nog op donderdag 26 mei (21:15 uur) en dinsdag 31 mei (19:00 uur). Zie de website voor meer info.

Daarnaast is ‘Laurent Garnier – Off The Record’ ook te zien in o.a. Melkweg Amsterdam, Kino Rotterdam en LUX Nijmegen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

DGTL Festival kondigt imposante line-up en terugkeer van derde dag aan

Omikron of niet, met de bekendmaking van een spannende, veelzijdige en vooral imposante line-up belooft DGTL Festival in Amsterdam...