House en techno in september: De (laatste) maandtips van Mark van Bergen

-

Home » Features » Maandtips » House en techno in september: De (laatste) maandtips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere (online) events, bijzondere releases en andere highlights. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor september 2021. Het is tevens zijn laatste aflevering. Na de rubriek zo’n 5 jaar te hebben verzorgd, draagt hij het stokje volgende maand over.

Beste volger,

Een kleine 200 events, albums, releases, boeken en andere tips uit de wereld van de house en techno heb ik de afgelopen jaren getipt binnen deze rubriek. Aanbevelingen – uitzonderingen daargelaten – waar ik zelf uiteindelijk vaak enorm van genoot.

Dat genieten blijf ik ook doen. Met de muziek en de events ben ik nog lang niet klaar. Maar mijn (almaar groeiend aantal) taken als hoofdredacteur en Huisbaas, naast een al drukke baan bij Fontys ACI, hebben het steeds lastiger gemaakt om iedere maand de tijd en focus te geven aan de maandtips.

Vandaar dat dit mijn laatste selectie is. Vanaf volgende maand neemt onze Huisgenoot Casper Gout het stokje over. Hij heeft – hoe kan het ook anders – een wat andere smaak binnen de house en techno, maar wat fris en jong bloed is wat mij betreft zeer welkom op onze site. Uiteraard blijf ik nog wel andere items schrijven.

Dank voor al jullie support en het lezen van mijn rubriek!

Mark


Ampere Open Air

Zondag 5 september, Antwerpen

Met mixed feelings schreven we het laatst al: België is momenteel voor Nederlandse party people het promised land. Geen festivals tot max. 750 man (NL) maar tot 75.000 man. En de clubs gaan er in oktober ook al weer open. Ik kan zeker nog wat leuke events in eigen land tippen, maar die zijn met zo’n beperkte capaciteit vrijwel allemaal uitverkocht. En dat bezorgt je alleen maar meer FOMO…

Gelukkig (maar ook wat paradoxaal dus) hebben we zuiderburen waar wel volop gedanst kan worden. Ook door Nederlanders met een internationale QR-code of een negatief testbewijs.

Op die manier wordt bijvoorbeeld Ampere Open Air een waar buitenkansje. Op het evenemententerrein Middenvijver in Antwerpen (waar ik komende zaterdag een 6 uurs-set van Solomun bijwoon) kun je genieten van een fraaie waaier van cutting edge house en techno.

Wat te denken van The Subs live? Met hun hit ‘I Want To Dance Again‘ had het trio uit Gent een van dé lockdown-hits te pakken, en ein-de-lijk kunnen we de hoop uit die titel nu waar maken. Een andere sensatie is voor mij de 4 uur durende set van RPR Soundsystem (Raresh, Petre Inspirescu en Rhadoo). De Roemenen zijn niet vaak op grote festivals in het buitenland te vinden, en hun minimale house-sound van [a:rpia:r] is er een uit duizenden.

>> Eventpage


Camelphat Open Air – La Brassa

Zondag 12 september, Brasschaat

Nog zo’n Belgisch buitenkansje. Camelphat verwacht je sinds hits als ‘Cola’ en ‘Breathe’ juist wél op de grote internationale mainstages. Maar de Britten hebben hun tourschema waarschijnlijk ook zien uitdunnen door corona, en pakken nu ook de wat intiemere podia in omringende landen mee.

En dan heb je met La Brassa in Brasschaat (iets boven Antwerpen) zeker een fijne, bijzondere plek te pakken. Onlangs was ik er al voor de Grote Heropening van de Belgische dansvloeren, en zag hoe ze hier een zomerse pop-up-club hebben opgebouwd met een prachtig uitzicht. Dat Camelphat, met hun energieke, zomerse house-sound La Brassa gaan plat spelen, staat buiten kijf.

>> Eventpage


This Is Not Draaimolen Festival

Woensdag 8 t/m zondag 12 september + 15 t/m 19 september, Tilburg

This Is Not Draaimolen Festival

Toch nog een Nederlands hoogtepuntje! Als je daar geen groot festival kunt doen met meerdere stages en veel artiesten op één dag, dan kun je die optredens natuurlijk wel uitsmeren over meerdere dagen. Draaimolen is een van de weinige organisaties die hun festivalopzet voor dit jaar nagenoeg overeind hebben kunnen houden. Ze hadden in Tilburg al vroegtijdig voorgesorteerd op de onzekerheid, met midweekse zitconcerten in combinatie met een intiem festival voor maximaal 750 man per dag in de weekends.

De line-up van de festivaldagen wordt last minute bekendgemaakt, maar wie de programmering van Draaimolen een beetje kent weet dat hier grote, mooie konijnen uit de hoed zullen komen. De invulling van de concerten (multi-disciplinair met o.a. veel visuele kunst en dans) is ongewijzigd gebleven. Er zijn optredens van o.a. de Italiaanse componiste Caterina Barbieri, Interstellar Funk, Coloray (hier ons podcast-interview) en Mathilde Nobel. Volgens Draaimolen-traditie komt er ook een (slot)avond met artiesten van het Rotterdamse label Nous’klaer.

O ja: foto’s of video’s maken met je telefoon is trouwens vanaf dit jaar strikt verboden op Draaimolen.

>> Eventpage


Extrema Outdoor Extra

Vrijdag 17 t/m zondag 19 september, Houthalen-Helchteren

Extrema Outdoor Extra

Ik ga eruit met een klapper. Waar Extrema Outdoor Belgium voor mij in normale tijden een van de grote openers van het festivalseizoen is, wordt het nu het slotstuk (van wat er van het seizoen over is dan).

De grote viering van het 10-jarig jubileum hebben ze andermaal uitgesteld (naar Pinksteren 2022), maar onder de noemer Extrema Outdoor Extra komen ze eind september toch voor de dag met een ‘schaalbare’ tusseneditie. En dat die schaal nog best ‘ouderwets’ uitpakt, moge blijken. Wat een geweldige line-up heeft XO weer bijeen gekregen. Persoonlijke hoogtepuntjes zijn o.a. Âme b2b Jennifer Cardini, Dubfire (vrijdag), Ben Böhmer live, Maceo Plex (zaterdag) en de 4 uurs-set van Adriatique op zondag.

>> Eventpage


Eerdere maandtips van Mark van Bergen?

Check hier de eerdere maandtips van Mark van Bergen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Bas Baetsen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Extrema Noir: op een spectaculaire manier 2022 beginnen

Extrema België begint het jubileumjaar op speciale wijze. De van oorsprong Nederlandse organisatie kondigt haar grootste indoor festival ooit...