woensdag, december 6, 2023

My First Gig: G-Spot (USA)

-

Home » Features » My First Gig: G-Spot (USA)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie My First Gig de Amerikaanse George Jackson a.k.a. G-Spot. “Het voelde alsof ik God ging ontmoeten.”

“Mijn eerste gig was op een Mendel-feest in Chicago. Mendel High School stond er in Chicago om bekend dat er al vroeg feesten werden gegeven. En dat terwijl het niet veel meer was dan de enorme sporthal van een middelbare school. Deze events vonden al in de jaren zeventig plaats, maar aangezien ik pas in 1986 op deze middelbare school kwam, betrof het housefeesten. Ik had erover gehoord en inmiddels een paar events meegemaakt. Boy, was it amazing!”

Ron Hardy

“Uiteindelijk was ik dus nog hartstikke jong, een jaartje of veertien, toen ik er mocht draaien. Niet zo vreemd dus dat ik super nerveus was. Ja, om het draaien, maar vooral omdat ik de openings-dj was voor de helaas inmiddels overleden house pionier Ron Hardy. Dat vooruitzicht voelde voor mij alsof ik God ging ontmoeten!”

Mooi gekleed

“Het publiek bestond uit scholieren van veertien tot achttien jaar oud. Bijna iedereen was gek op de housescene. En als ze niet van de muziek hielden, tolereerden de bezoekers deze omdat er zoveel prachtige mensen waren, mooi gekleed en klaar om te feesten.”

Valkuilen

“Natuurlijk had ik mijn set te uit en te na van tevoren voorbereid. Ik had iets minder dan een uur ter beschikking, dus was ik uiterst secuur geweest. Ik kon immers nog niet weten dat ik tijdens het draaien volledig van mijn à propos zou worden gebracht. Hiermee kreeg ik wel meteen een van mijn eerste lessen ‘dj’en voor publiek’: je moet rekening houden met ongeplande gebeurtenissen en valkuilen en er klaar voor zijn.”

Geen monitors

“Je hoort het al: die eerste gig verliep dus wisselend. Ik was allereerst nog niet bekend met de echo die in de enorme sporthal ontstond. Hierdoor vernachelde ik enkele tracks compleet. Natuurlijk baalde ik hier gigantisch van! Je moet weten: we hadden geen monitors. Ik was letterlijk de hele duur van mijn set bezig om de echo’s die van de muren botsten met elkaar te verbinden. Ik heb dus behoorlijk wat fouten gemaakt die nogal opvielen en vol binnenkwamen, maar gelukkig kreeg ik tijdens het draaien wel veel tips. Deze tips heb ik de rest van mijn carrière met me meegenomen.”

Gasten uit mijn wijk

“Of ik steun kreeg van vrienden en familie? Zeker weten! Al mijn 87th Street-vrienden die tegelijkertijd met draaien waren begonnen, steunden me. Ook mijn Mendel-klasgenoten. En inderdaad, ik had een mentor in die tijd. Zijn naam is David Dawson. Hij was degene die me met dj’en bekendmaakte toen ik pas twaalf was. Hij hielp me zo goed hij kon op alle fronten. We waren allebei nog kinderen maar hij was wel een paar jaar ouder dan ik. Mijn mentor David was er die eerste keer overigens niet bij, maar veel van mijn maatjes wel. Vooral mijn schoolvrienden en gasten uit mijn wijk.”

Niet de langste overgangen

“Een enorm belangrijk ding dat ik bij die eerste gig heb geleerd, is dat niet elke set perfect zal zijn. Houd daar altijd rekening mee. Die eerste nacht heb ik meteen geleerd dat, als je geen monitor in een grote ruimte hebt, je misschien de LED-lichten op het mengpaneel moet gebruiken om je bij de overgangen te helpen. Ook van belang is om te beseffen dat je niet de langste overgangen in de geschiedenis hoeft te hebben. Als je in een dergelijke situatie belandt, gebruik je je set als sleutelcomponent. De crowd zal het fantastisch vinden als je hun favoriete tracks draait en het je niet kwalijk nemen als je overgangen niet superclean en ontzettend lang zijn.”

“Na deze gig heb ik op een hele reeks van legendarische events en locaties in Chicago gestaan. Denk aan: Ascot Hotel, Navy Pier, Bismarck Pavilion, Hummingbird, Gentle Persuasions, Sauers, Union Hall, Prop House én nog veel meer. Daarna verhuisde ik naar Cleveland waar ik residency’s had bij Wish, de Spy Bar en nachtclub Moda. Eenmaal terug in Chicago ben ik een nieuwe weg ingeslagen met mijn live-streams op Cyberjamz en StudioOneLive en mijn maandelijkse residency bij The Family Den in Chicago. Inmiddels produceer ik ook al geruime tijd. Dit heeft me gigs in Amsterdam en het Britse Reading opgeleverd. Meer reizen liggen in het verschiet, dus stay tuned!”


Meer G-Spot

Facebook

Instagram

Website

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...