dinsdag, december 5, 2023

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

-

Home » Features » My First Gig » Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie My First Gig de Nederlandse dj Julian Ruiz: “Een grote doos Bacardi achter de booth maakte korte metten met de zenuwen.”

“Toen ik opgroeide, stond thuis altijd muziek aan. Dat kon de radio zijn, maar mijn moeder hield bijvoorbeeld veel van Elvis Presley, dus die kwam ook geregeld uit de speakers. Mijn vader is een Spanjaard en was dus gek op Spaanse muziek. Ik heb bovendien een broer en twee zussen. Mijn zussen waren meer van de hardrock en mijn broer luisterde veel naar hiphop. Zelf hield ik van ska en reggae. Je kunt dus wel zeggen dat muziek mij met de paplepel is ingegoten.”

Snoeiharde gabber

“Vanaf 1990/1991, ik was toen twintig, ging ik steeds vaker met vrienden mee naar feesten als Multigroove en Hellraiser. Volgens mij was ik de eerste keer met Nova en René Wielink. Ik wist niet wat mij overkwam! Het was natuurlijk snoeiharde gabber, maar ik vond het helemaal te gek en ging meteen los.”

Gefascineerd

“In die periode draaide ik zelf nog niet. Op een keer belandde ik op Multigroove naast Gino Lightner, die achter de draaitafels stond. Ik ben gefascineerd naar hem blijven kijken. Zo raakte ik ook geïnteresseerd in het draaien. Je kunt dus wel zeggen dat Gino er verantwoordelijk voor is geweest dat ik zelf aan de slag ging.”

Spiksplinternieuwe Pioneer SL1200’s

“Om dat te doen, had ik natuurlijk draaitafels nodig. In die tijd werkte ik ploegendienst bij bedrijven in Zaandam en Amsterdam. Ik verdiende dus mijn eigen geld en kon zelf draaitafels kopen. Dat werden twee spiksplinternieuwe Pioneer SL1200’s, die ik overigens nog steeds heb en die nog prima functioneren.”

Les bij Erick E.

“Ik heb nooit een mentor gehad. Om te leren draaien, heb ik wel ooit twee lessen gevolgd bij Erick Eerdhuizen a.k.a. DJ E-One/DJ Erick E bij het Drieluik in Zaandam. Na twee lessen zei Erick tegen me: ‘Draaien kun je al, dat hoef ik je niet meer te leren. Je platenkeuze kan wel nog wat beter’. Ik snapte het wel, want Erick was natuurlijk meer van de club en mellow en ik van de gabber en hardcore.”

Vette promo’s

“Ik heb vervolgens uren thuis op mijn kamertje geoefend. Bovendien struinde ik alle Amsterdamse platenzaken af op zoek naar goede muziek. Ik was kind aan huis bij Boudisque, Attalos en Outland Records, waar ik naar platen van onder meer het Industrial Strength label zocht. Naarmate ik vaker bij die zaken kwam, leerde ik steeds meer mensen kennen en raakte bevriend met de mensen die er werkten. Dat was top want als ze nieuwe vette promo’s hadden, kreeg ik meteen een belletje. Ik racete dan vanuit Wormerveer naar Amsterdam om ze op te halen.”

Eerste boeking

“Op een gegeven moment begon ik b2b te draaien met Colin King. In 1994 kregen we onze eerste echte boeking als duo en wel helemaal op het platteland in Groningen. Ik heb tot op de dag van vandaag geen flauw idee hoe die mensen bij ons uit zijn gekomen! Ik weet wel dat Bass D, King Mathew en Buzz Fuzz ook op de line-up stonden.”

Lekker knallen

“De locatie was een dancing ergens in de middle of nowhere in een bos. In die tijd had je nog geen TomTom of ander navigatiemiddel, dus hoe we er uiteindelijk zijn beland? Ik zat met Colin en Michel Tulleken in de auto en hoewel we behoorlijk zenuwachtig waren, hadden we het onderweg in ieder geval enorm naar onze zin. Lekker knallen, drankje en muziekje erbij. Zo viel de spanning langzamerhand van ons af.”

Leren Ajax-jassen

“Toen we daar in onze leren Ajax-jassen aan de deur stonden, waren we dus niet helemaal nuchter. De rest van de vierhonderd man publiek bestond uit Groningers. Dat is toch ander volk. Hmmm… We keken het even aan maar toen we naar binnen gingen, was gelukkig alles oké.”

Doos Bacardi

“We stonden als vierde of vijfde op de line-up, na Bass D en King Matthew. Zij draaiden als een malle. Ons doel was dus om daarin mee te gaan maar er vervolgens ook overheen gaan. Dat lukte. We draaiden tracks als Influid II – Quite Safe (1992), Terror Traxx – We Gonna Get This Place, T.O.P.D.R.O.P. – Achtung! – Rave Records en Bertocucci Feranzano – XTC Love (Buzz Fuzz Mix). Dat werk. De gezonde spanning was inmiddels ook weer wat gestegen maar daar maakte een grote doos Bacardi achter de booth korte metten mee. Ik vermoed dat ik derhalve ook wel een foutje hier of daar heb gemaakt, maar meestal hoort het publiek dat niet. Ondanks de zenuwen, ging het uiteindelijk fantastisch!”

Dikke 10

“Na het optreden kwamen diverse mensen naar ons toe. ‘Vet!’ ‘Top’ ‘Wanneer komen jullie weer draaien?’ ‘Jullie krijgen een dikke 10!’. Kortom: ik voelde me de koning te rijk. Het was super!”

Freestyle

“Sinds 1994 draai ik solo. Ik bereid mijn sets eigenlijk nooit voor. Ik draai altijd freestyle want je weet nooit wat er op een avond gebeurt of hoe degene voor je draait. Als je ziet dat de zaal bij je voorganger leeg is gelopen, is het jouw taak om ‘m weer vol te krijgen.”

Beats in het gareel

“Wat ik die eerste keer heb geleerd voor alle keren daarna, is dat je elke keer weer iets nieuws leert. Let goed op andere artiesten en wat zij doen. Je steekt er altijd iets van op. Als tip voor upcoming dj’s wil ik meegeven dat het belangrijkste is om je beats in het gareel te krijgen zodat de geluiden gelijklopen. Bovendien is het handig om niet van een track met hele hoge tonen plots over te schakelen naar eentje die heel laag is.”

Overal en nergens

“Na deze gig heb ik overal en nergens gestaan. Van kroegen tot op Multigroove, de ID&T Hemkade Thunderdome en Megafestatie, in Club 114, op de Happy Hardcore-feesten en Lang Zal Je Raven en zelfs op Ibiza.”

“Nee, ik heb zelf nog niet geproduceerd maar ik ben mijn studio op orde aan het krijgen, dus vanaf volgend jaar ga ik zeker hiermee aan de slag. Intussen ben ik al enkele jaren druk met mijn wekelijkse radioshow op Amsterdam Most Wanted FM en draai ik volop op clandestiene underground raves. Die gaan immers gewoon door.”

>> Check hier My First Gig met Gino Lightner

Meer Julian Ruiz

Facebook

Instagram

YouTube

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

My First Gig: Sous Dubois

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...

Rock The House #105: Mae Marceau

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...