woensdag, januari 19, 2022
spot_img
HomeFeaturesMy First GigMy First Gig: Daddy Squad (AUS)

My First Gig: Daddy Squad (AUS)

-

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie My First Gig de Australische Andrew Armstrong a.k.a. Daddy Squad. “Soms loont liegen.”

“Ik herinner me nog goed het moment waarop ik de eerste keer housemuziek hoorde. Ik meen het, het exacte moment en de locatie! Ik zat in de familie-auto en stond stil bij een stoplicht in mijn geboortestad Perth, toen Theme from S-Express op de radio kwam. Ik luisterde altijd naar dit alternatieve station. Toen ik de track hoorde, ging ik uit mijn dak. Ik vroeg me af hoe ze deze muziek in godsnaam hadden gemaakt! Jaren later realiseerde ik me dat het enige wat die artiesten deden, was dat ze een paar samples van Rose Royce’s B-kant gebruikten. Uiteindelijk heb ik Mark Moore van S-Express nog eens zelf ontmoet. Hoe dan ook, op dat moment in de auto lanceerde hij mijn levenslange liefde voor dancemuziek.” (lacht)

Snoeihard liegen

“Mijn eerste dance-release was volgens mij op een viertrackrecorder. Om dat ding te gebruiken, had ik echter draaitafels nodig. En zo komen we bij mijn eerste gig. Ik was een jaar of negentien op dat moment. Om op een rave te mogen draaien, loog ik snoeihard tegen de promotor en vertelde hem dat ik een ambient-dj was. Ik had echter nog nooit van mijn leven gedraaid! Toch maakte hij een ambient area voor me op de volgende rave. Overigens was raven in Perth in die tijd een volkomen onbekend gegeven. De politie had geen idee wat een rave inhield en wat ze ermee aan moesten. We hoefden dus niet in weilanden of zo te gaan staan. Onze raves vonden plaats in loodsen en nachtclubs die we voor de avond afhuurden.”

Weinig verbinding

“Hoe ik bij de ambient ben beland? Waarschijnlijk komt dit door mijn ouders. Zij luisterden vaak naar Steve Reich, Jean Michel Jarre en The Art of Noise. Het was dus een natuurlijke ontwikkeling voor me. Bovendien was het in die tijd behoorlijk spannende muziek. Ik hield heus ook wel van raven maar ik was boven alles een fanatiek verzamelaar van ambient. In die tijd was er in Perth, West-Australië, niet veel verbinding met de Europese of Britse scene. Ik moest vooral mezelf inspireren, op elk gebied. Geregeld ging ik dus naar een platenzaak, vroeg wat ze hadden en vertelde wat ik zocht zodat ze het voor me konden bestellen.”

Daddy Squad II

Vage, superstonede ravers

- Advertisement -

“Terug naar de gig. Het was de eerste keer dat ik twee draaitafels zag die je tegelijkertijd moest bedienen. Oeps. Ik moest nota bene vier uur achter elkaar in de chill-out ruimte draaien! Ik was dus behoorlijk nerveus maar je kon het volgens mij niet aan me zien. Het publiek bestond gelukkig uit bijzonder vage, superstonede ravers. Als ik al een plaat te laat oplegde, zou niemand het hebben gemerkt. Ze waren allemaal even blij.” (lacht) “Ik weet inderdaad ook nog wel enkele tracks die ik die nacht heb gedraaid. Diverse nummers van Apex Twin, The Orb, Durritti Column, Psychik Warriors of Gaia en Pete Namlook passeerden de revue.”

Geen beatmatchen

“Gelukkig is het niet zo moeilijk om een ambient set neer te zetten. Je hoeft namelijk niet echt te beatmatchen. Dat maakte het absoluut een stuk gemakkelijker dan een korte clubset draaien waar iedereen zijn eigen mixje maakt. Ik ging dus gewoon lekker met de vibe mee. En dat betaalde zich uit. Ik was achteraf superhappy met mijn set!”

Daddy Squad III

Chill-out area

“Nee, ik heb geen idee hoe de rest van die rave eruitzag. Ik zat immers de hele nacht vast in die chill-out area. Die was helemaal gevuld met kussens en fluorescerende verlichting. Ik weet wel dat de promotor erg enthousiast was en me vervolgens bij enkele radiostations introduceerde. Hij heeft me enorm gesteund. Tegenwoordig is er een facebookgroep van mensen die in die tijd met ons raveden en sommige leden herinneren zich mijn sets van destijds. Dat is echt tof om te lezen.”

Dé ambient-dj

“Al snel hierna werd ik steeds vaker voor radioshows gevraagd. Onder meer voor een onafhankelijk radiostation in Perth met de naam RTRFM. Daar kon je destijds alle danceprogramma’s horen. Waarschijnlijk nog steeds.” (lacht) “Ook werd ik voor andere raves uitgenodigd. Langzamerhand verwierf ik bekendheid als dé ambient-dj die je in je chill-out area moest neerzetten. Het was zogezegd mijn ‘eerste carrière’ in de muziek. Ik ben overigens nog steeds met die promotor bevriend en ik dj ook nog steeds, dus het lijkt erop dat liegen soms loont.”

Daddy Squad IV

Gedachten lezen

“Wat ik die eerste keer voor alle gigs daarna heb geleerd, is dat je altijd op het publiek moet letten. Hoe reageren de mensen? Bereid je set dus ook niet voor! Natuurlijk heb je enkele ideeën in je hoofd, maar je kunt beter leren om zo goed mogelijk de gedachten van de crowd te lezen.” (lacht) 

Ingewikkelde Italo-disco

“Daarna ben ik zelf muziek gaan produceren, lo-fi electro. Dat heb ik een poos gedaan. Ook heb ik nog deelgenomen aan een drum ’n bass project dat onlangs opnieuw op vinyl is verschenen. Bovendien heb ik een kort uitstapje naar een big beat-ding gemaakt en vervolgens veel met breaks gewerkt. Weer daarna maakte ik deel uit van de band Monarchy. Met hen maakte ik indie-electro-synth-pop. Tegenwoordig ben ik weer als solo-producer aan de slag en produceer vooral Italo-disco. Voor mij maakt mijn muziek perfect sense, maar het is soms misschien wat ingewikkeld voor anderen. Een van de grootste hardcore-dj’s uit Perth van destijds, maakt dezer dagen disco onder het alias Dr. Packer. Ik ben dus kennelijk niet de enige die op een muzikale reis is.” 

“Onlangs heb ik onder het alias Daddy Squad mijn eerste single releaset, My Magic Number. Dit is een samenwerking met Dita Von Teese. Ik ben er helemaal klaar voor om weer in clubs te staan en er een goeie party van te maken. Natuurlijk niet meer in de ambient areas van vroeger, maar ik ben nog steeds dol op een goede rave!”


Meer Daddy Squad?

> Club Domani Mix

> LAUER Mix

Beatport

Facebook

SoundCloud

YouTube

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelenhttps://marcelineke.nl/
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

ESNS festival en conferentie; een lichtpuntje in een ‘eventloze’ tijd

Het Europese showcasefestival en de conferentie Eurosonic Noorderslag (ESNS) vindt volledig online plaats van 19 tot en met 22...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...