dinsdag, oktober 3, 2023

My Most Memorable Gig: Axel Doorman (NL)

-

Home » Features » My Most Memorable Gig: Axel Doorman (NL)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek met Marceline vertelt de Nederlandse dj/producer Axel Doorman, ook bekend als DJ Damian, over zijn most memorable gig. “Ik was precies tijdens de zonsondergang aan de beurt.”

“In aanloop naar dit interview breek ik mijn hoofd erover welke gig nou het meest memorabel is geweest. Het waren er zoveel! Ik draai immer al 25 jaar als dj mee in de scene, waarvan een behoorlijke tijd als DJ Damian. Toen draaide ik voornamelijk hardcore. Als DJ Damian stond ik zelfs ooit op het legendarische Hellraiser. Daarnaast mag ik me ook zeker gelukkig prijzen als het gaat om de plekken waar ik allemaal al ben geweest. Zo heb ik ook op Ibiza gedraaid, onder meer op Sunset People en bij Tanit Beach. Niet de minste plekken, er zijn immers genoeg dj’s die ervan dromen om daar te staan. I’m one of the lucky ones!”

Rauw randje

“Inmiddels ben ik ook al jaren actief onder mijn eigen naam. Meestal draai ik techno richting progressive maar wel met een rauw randje. Zo werd ik ook gevraagd voor de gig die ik hier wil benoemen als meest memorabel. Dat was in 2019 op een illegale rave in het Amsterdamse Keerkringpark. Ja, inderdaad, deze rave was gewoon andere koek.”

Genieten

“Stel je een groot park met een flink stuk gras en wat bomen voor buiten Amsterdam, pal aan het IJ. Het is zomer, de zon schijnt en het lekker warm. Je bent met onwijs veel vrienden ter plekke en geniet van de mooie dag met topmuziek. Want de muziek en het geluid waren prima geregeld. De dj-booth stond netjes onder een partytent.”

Fucking goed!

“Ik had geen idee hoe laat ik precies moest draaien. Eerlijk gezegd, weet ik ook niet meer wie voor of na mij op de line-up stond. Ik herinner me wel dat Brent Spar, Smoover, Sander Bottaio en Noisy Neighbour ook draaiden. Ik weet ook nog dat alle dj’s echt fucking goed bezig waren die dag.”

Magische setting

“Uiteindelijk bleek dat ik precies tijdens zonsondergang aan de beurt was. Nou, dat had niet mooier kunnen uitpakken! De hele setting was magisch en die ondergaande zon droeg daar natuurlijk flink aan bij. De mensen waren blij, iedereen was klaar om samen de nacht in te dansen. Natuurlijk zullen alcohol en eventueel andere genotsmiddelen daar ook een rol in hebben gespeeld, maar dat verhoogde juist de stemming en uitgelaten sfeer.”

Alles ging vanzelf

“Toen ik eenmaal in de booth stond, ging alles vanzelf. Ik was totaal niet zenuwachtig en vooral superenthousiast! De sfeer was gewoon onwijs goed, alles klopte. Achteraf kreeg ik bovendien ontzettend veel positieve feedback, wat alleen nog maar aan het magische gevoel bijdroeg. Ik weet nog dat ik Riva Starr met Disco Loco (Harvey McKay Remix), mijn eigen track Vertigo (Dirty Acid Mix) en Samuel L Session heb gedraaid.”

Gunfactor

“Het was geen doel maar het is natuurlijk altijd leuk als uit de ene gig weer een andere voortkomt. Helaas heeft de fijne respons van die avond niet veel opgeleverd. Los van de komst van corona, is mij sowieso al jaren duidelijk dat je alleen wordt gevraagd als je een gunfactor hebt. Ik hang niet wekelijks bij iedereen aan de telefoon om in the picture te blijven. Ik heb zoiets van: ‘Vraag me omdat je me goed vindt! Niet omdat ik loop te slijmen’.” 

Vriendjespolitiek

“Die vriendjespolitiek is zelfs in het illegale circuit inmiddels eerder regel dan uitzondering. ‘Als jij iets voor mij doet, doe ik iets voor jou’. Voor wat hoort wat, die gedachtegang. Ik kan daar slecht tegen. Als je weet dat iemand goed is, kies je toch voor díe mensen! Om die reden ben ik zelf nog selectiever geworden in de mensen met wie ik omga. Dat is ook zeker een tip die ik upcoming dj’s mee wil geven: ‘kijk uit met wie je in zee gaat!'”

Nintendo-techno

“Ik merk bovendien dat tegenwoordig iedereen hetzelfde draait. Van die donkere Nintendo-techno, zoals ik het noem. Het moet hard, het moet donker, het moet snel. Dus eigenlijk: zo kut mogelijk! Ik ben zelf van mening dat je een techno-set juist interessanter maakt door er bijvoorbeeld een dikke housekneiter tussendoor te gooien. Doe eens gek! Ik ben helemaal klaar met dat hokjesdenken!”

Zaanradio

“Ik heb de afgelopen jaren overigens niet stilgezeten. Ik ben sowieso al die tijd op vrijdagavond voor de dance-uren van Zaanradio actief geweest. Helaas is de licentie van Zaanradio per 1 februari naar een plaatselijk online nieuwsplatform gegaan, net in het jaar dat we ons 25-jarig jubileum zouden vieren. Dat is natuurlijk zuur. We proberen het dance-gedeelte online te gaan doen, al dan niet in samenwerking met een ander station. De gesprekken hierover lopen al.” 

“Los van dat betekende Zaanradio veel voor ouderen, die zo aan hun nieuws kwamen. Ook voor hen is nu een groot gat ontstaan.”

Fatboy Slim

“Daarnaast heb ik de afgelopen periode vooral veel tijd in de studio doorgebracht en flink wat muziek gereleaset. De laatste jaren vooral binnen de acid technoscene op het Britse label Acid 606-61. Op mijn track Vertigo heb ik al drie jaar dikke support van niemand minder dan Fatboy Slim. Binnenkort komt er ook een nieuwe EP uit die samen met MJAY is geproduceerd. Wanneer precies is nog niet bekend, dus houdt de socials in de gaten. Daarnaast ben sinds kort bezig om een live-act in elkaar te zetten. Ik heb alle benodigde hardware aangeschaft, zoals onder meer een TB303 clone en Maschine. Hiermee ben ik flink aan het oefenen.”

“Ik verheug me erop om, zodra het weer kan, mijn nieuwverworven kunsten eens on stage voor een publiek te kunnen laten horen. Even lekker losgaan met die apparatuur, ik heb er helemaal zin in! Dat kan een club zijn maar tegen een goede illegale rave zeg ik ook geen nee. Ik heb de hele gear in een handzame verpakking, dus ik kan alles makkelijk meenemen. Kom maar op met die feestjes!” 

>> Check ook: Axel Doorman’s First Gig


Meer Axel Doorman

Facebook

Instagram

Spotify

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...