woensdag, februari 28, 2024

Partydrugs: steeds uitdagender voor gebruiker en bestrijder

-

Home » Media » Partydrugs: steeds uitdagender voor gebruiker en bestrijder

Pittige tijden voor de drugspreventie. Terwijl organisaties onder invloed zijn van bezuinigingen, wordt de middelenmarkt alleen maar complexer. Ook – of juíst – in Zuid-Nederland, dat floreert op partygebied en al  vaker de ‘kraamkamer van de synthetische drugs’ is genoemd. MDMA oftewel xtc wordt op steeds jongere leeftijd steeds vaker gebruikt, maar een monopolie heeft xtc allang niet meer. Thuis-apothekers zoeken continu ‘nieuwe psychotrope stoffen’ als 4FA/4FMP en methoxetamine, die weer muteren naar compleet andere partydrugs. Interview met Charles Dorpmans van Novadic-Kentron, dé drugswatcher van Brabant. “De trend lijkt: we willen na 30 jaar MDMA weer wat meer van de wap.”

Eerst maar een anekdote bij een van de trends. Charles Dorpmans van Novadic-Kentron heeft er altijd genoeg paraat.

Dat er steeds vaker clientèle van middelbare leeftijd – of ouder nog – binnenloopt bij testcentra. Voormalige ravers lijken het, ze willen hun pillen in ieder geval laten testen voor thuisgebruik en niet voor party’s.

Het is voor een swingersfeestje. Kom gerust langs hoor!

“Dus ik vraag dan altijd wat door, belangrijk voor het monitoren. Ja, zegt een man laatst weer, het is voor een swingersfeestje. Kom gerust langs hoor!”

De eerste keer keek hij op van die combinatie. “Iedere ervaringsdeskundige weet dat je van X juist een veel kleinere dan grotere pik krijgt, die over het algemeen weinig klaar maakt.”

Maar ziedaar de oplossing, in de vorm van een andere pil die tijdens het consult tevoorschijn werd getoverd: Viagra of een andere lustopwekkende drug. “Steeds vaker krijgen we hier de vraag of we dat ook willen testen, en vooral: of het goed ‘met elkaar’ gaat.”

Charles Dorpmans

Inslag

Mixen, mengen en combineren – het is schering en (mind the word) inslag tegenwoordig. De middelenmarkt is complexer en uitdagender geworden, in de breedste zin van het woord. Vooral nu het internet een groot aandeel heeft in het aanbieden van deze stoffen.

Onder invloed daarvan zoeken thuis-apothekers aan de lopende band ‘nieuwe psychotrope stoffen’ als 4FA/4FMP, methoxetamine en benzofury, om deze vervolgens flink door te laten muteren.

Voilà, alweer een nieuwe psychotrope stof. Aangeprezen als Bonsai-mest of insecticide

Dorpmans: “De formule wordt gemaild naar een lab in China en voilà, alweer een nieuwe psychotrope stof op de markt. Aangeprezen als Bonsai-mest of insecticide.”

“Afgelopen jaren zijn in Europees verband maar liefst 241 nieuwe middelen geregistreerd. Allemaal riskant spul, maar in heel weinig gevallen officieel verboden. Dat komt omdat ze nog niet op de Opiumlijst staan, wat gemiddeld zo’n 3/4 jaar duurt.”

4FA

Van de nieuwkomers mag 4FA/4FMP (foto hierboven) zich tot een van de grootste trekkers rekenen. “Het lijkt op MDMA en speed, maar geeft een minder wazig gevoel dan MDMA en minder hard en strak dan speed.”

Dorpmans merkt wat dat betreft over de gehele linie der partydrugs een ‘hang naar verandering’. “Ketamine vormde nog maar een voorloper van wat we nu zien. Men wil na 30 jaar xtc weer wat meer van de wap, lijkt het wel.”

Bezuinigingen

En dat terwijl de drugspreventie de afgelopen jaren onder steeds meer druk is komen te staan.

De bezuinigingen in de zorg hebben ook Novadic-Kentron niet ongemoeid gelaten. Den Haag heeft veel taken, waaronder jeugdhulpverlening en drugspreventie, overgeheveld naar gemeenten. Die trekken met krappe budgetten de broekriem aan.

“Alles rond ons kerngebied verslavingszorg heen, zoals vrijetijdsbesteding, is bij ons al zo goed als wegbezuinigd. Alleen preventie heeft nog de focus, maar die moet nu worden ingekocht door gemeenten.”

Als dit zo doorgaat lopen we continu achter de feiten aan

De 6 testlocaties in Noord-Brabant (waar je je pilletje of poedertje kunt laten checken) staan onder druk. In Eindhoven is het ver teruggebracht in openingsuren en over de hele linie er is minder tijd om te overleggen met partner-instanties en om kennis op te doen.

Voor het monitoren, een essentiële taak in de preventie, is dat een bedreiging, vindt Dorpmans. Want omdat er zoveel op de markt is, met die voortdurende stroom van nieuwkomers, gaat het zonder tests vaak mis.

XTC yin yang

“Denk je 4FA te kopen, is het Metox. Daarvoor zijn die testlocaties dus zo belangrijk, om op consumentenniveau daarvoor te waarschuwen. Door onze veldwerkers en testcentra hebben wij als eerste echt de kennis om voor te lichten over middelen en de risico’s bij gebruik. Als dit zo doorgaat lopen we continu achter de feiten aan.”

Een andere zorg heeft Dorpmans ten opzichte van de jongste uitgaansjeugd. Het gemak waarmee die tegenwoordig pillen popt is verontrustend, vindt hij.

“Lange tijd was xtc een middel, recreatief genomen voor wat extra liefde en energie. Nu groeien hele generaties op die niks meer willen waar minder dan 80 milligram in zit. Ze willen alleen maar hard gaan. Dat is wat nieuwe subculturen vaak doen. Een bestaand middel gebruiken maar met een andere doelstelling dan de vorige subcultuur.”

Celebrate Safe

Hoopvol is Dorpmans over het Celebrate Safe-project, dat met steun van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) werd gelanceerd naar aanleiding van het Trimbos-rapport van 2015, waar Dorpmans ook bij betrokken was.

Insteek van Celebrate Safe: als je iets wil doen aan preventie, moet je inzetten op leefstijl-beïnvloeding. De druk bij onder meer festival-organisaties leggen is irreëel. Drugs worden toch wel gebruikt, desnoods voor de poorten. Met alle extra risico’s en gevaren van dien, want party-gangers ‘nemen dan in het vooruit’, is bekend.

Drugs zitten teveel in de taboesfeer. Bespreek het met je kids aan de keukentafel

“We vinden nog steeds dat drugs niet normaal zijn. We willen ze niet op festivals. Maar wil je echt invloed hebben op gebruikers, dan heeft het veel meer zin om ze in hun leefomgeving en –stijl proberen te beïnvloeden.”

Dat begint bij de basis, volgens de jongste lezing. Dorpmans: “Drugs zitten nu nog teveel in de taboesfeer. Bespreek het met je kinderen aan de keukentafel, zoals je het tegenwoordig ook over seks behoort te hebben.”

“Probeer het eerste gebruik uit te stellen; met goede kennis en argumenten is echt wel invloed uit te oefenen. Daar ben je opvoeder voor. Daarnaast moeten jongeren elkaar op dit gebied ook meer gaan coachen. Peer-educatie, zoals we dat met Unity ook doen.”

XTC Minions

Verantwoordelijkheid festivals

Die boodschap is gericht aan ouders, maar ook aan organisatoren. “Als het over drugs gaat, mogen de festivals in het zuiden qua communicatie wel wat meer naar hun collega’s in Amsterdam kijken. Daar zeggen ze nu eindelijk: het gebeurt bij ons, dat beseffen we. Maar wat kunnen we zélf doen?”

Op de eerste plaats zou dat volgens Celebrate Safe, waar Unity ook in participeert, moeten zijn: uitdragen dat het ook zonder kan. Dorpmans: “Ook al worden drugs gebruikt, we moeten het niet normaal vinden.”

Ook al worden drugs gebruikt, we moeten het niet normaal vinden

Voor de groep die het toch doet, moet meer voorlichting worden geboden op de evenementen. “Het is niet zo dat festivals in Noord-Brabant Unity niet meer willen. Het aanbod word gewoon wegbezuinigd door de gemeenten. Met Celebrate Safe hoop ik op een kentering.”

Waar festival-organisatoren wel zelf grip op hebben, is in het aanbod van gratis water. “Het aantal evenementen dat hierin voorziet groeit, maar het is nog lang niet de helft.”

Natuurlijk speelt hierin een economische factor mee, erkent Dorpmans. “Drankomzet is de belangrijkste inkomstenpost. Maar dat blijft het ook met gratis water. Mensen blijven gewoon veel alcohol en fris kopen, is gebleken.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Dutch Dance Talks: wekelijkse talkshow op Clubhouse

'Dutch Dance Talks' is de naam van de nieuwe wekelijkse talkshow van TIOH-hoofdredacteur Mark van Bergen op Clubhouse. De...

Dance & Drugs: Recreatieve gebruiker neigt meer naar psychedelica in coronatijd

Partydrugs als XTC en amfetamines maken in de coronatijd ruimte voor meer psychedelische drugs als ketamine en 2CB. Waar...