woensdag, december 6, 2023

House en techno in juni: de partytips van Mark van Bergen

-

Home » Biki90 » House en techno in juni: de partytips van Mark van Bergen

Waar het feestje is?! In aanloop naar de nieuwe maand geven onze 2 huisbazen je koers richting het betere feestgedruis in en rond het zuiden. Huis-stuiterbal Bart Elzendoorn wijst je in zijn partytips de weg boven de 150 BPM (hardcore en hardstyle). Hoofdredacteur Mark van Bergen gidst je door zijn favorieten op het gebied van (tech/deep) house en techno. Dit keer zijn event-selectie van de maand juni.

 

Extrema Outdoor Belgium

Recreatiegebied Kelchterhoef, Houthalen-Helchteren, 4-6 juni

Nu het festivalgeweld in mei volle bak is losgebarsten, kunnen we in juni wat meer de muzikale verdieping en het avontuur gaan opzoeken. De maand biedt opvallend veel events waar de linkerflank van het festivalfront wordt bediend.

In het eerste weekend van juni is Extrema Outdoor Belgium voor mij al zo’n beetje vaste prik. Drie dagen dansen en kamperen zoek ik zelf niet meer op, maar als je wil kun je van vrijdagmiddag tot en met zondagnacht los. (Let vooral ook op de beruchte afters in de bungalows en in de bij het festival betrokken clubs).

Het muzikale affiche van ‘XO BE’ bevat een pak hoofdlijners én talenten om van te watertanden. Wat te denken van de Duitse technopa Sven Väth, diens landgenoten/opvolgers Marcel Dettman en Marcel Fengler, de Vlaamse groeibriljant Amelie Lens, live-sensatie Stephan Bodzin, Neerlands nieuwe house-hoop ANOTR en natuurlijk Joris Voorn, een van m’n allerfavorietste dj/producers.

Zie ook mijn recente interview met festivalbaas Ugur Akkus, die daarin ook zijn persoonlijke favorieten van Extrema Outdoor Belgium opvoert.

>> Event

Extrema Outdoor Belgium Ugur Akkus

Mandala Festival

Recreatiegebied De Bergen, Wanroij, 9-12 juni

Ook uit de koker van Extrema komt dit nog kinderlijk nieuwe ontdek-festival, dat een week na XO BE toe is aan de tweede keer.  Ook een weekender, maar een die meerdere mooie kanten op schiet dan alleen muzikaal.

In de bossen rond de zwemplas liggen tal van areas, soms verscholen, en kun je in het donker zomaar op lichtkunstenaars of sprookjesachtige performers stuiten.

Ze vormen dan waarschijnlijk als ‘creator’ een onderdeel van een van de ‘Tribes’ op Mandala Festival. Mini-dorpjes, gebouwd door kunstenaars, bouwers, theatermakers, verwenners, healers en artiesten.

Onze eigen stage met This Is Our House gaat helaas niet door, maar ook op het gebied van elektronische dansmuziek is van alles te ontdekken op Mandala Festival. Maar ook rock, mambo, afrobeat, klassiek of singer-songwriter kan je zomaar verrassen. 

>> Event


Volg TIOH op Facebook:


Drift Festival

De Vasim, Nijmegen, 10-11 juni

Datzelfde weekend wil ik sowieso even op ontdekkingsreis op Drift Festival, waar ik ondanks reeds 6 eerdere edities nog niet eerder ben geweest. Zeven stages vol top-elektronica en dat voor – mag hier in Holland ook wel eens gezegd worden – slechts 27 euri.

Ik kijk uit naar de live-gig van gelegenheidsduo Doms & Deykers, beter bekend bij hun voornamen Steffi en Martyn. De act bij hun nog verse album ‘Evidence from a Good Source’, als het ware. Beiden opgegroeid in Brabant, beiden met internationale palmaressen gevestigd in het buitenland (Steffi in Berlijn, Martyn in Washington).

Maar er is meer om naar uit te kijken, zoals het hybride live/dj-project van Sebasian Mullaert (Minilogue) en Ulf Erikson. Het betere techno-gebeuk vind je ondertussen bij dj’s als Bone, Mike Servito en Sterac Electronics, daar waar Solar, Moscoman en Love Over Entropy de house-zieltjes zullen verwennen.

>> Event

We Are Electric Weekender

E3 Strand Eersel, 16-18 juni

En dan kunnen we in juni natuurlijk op het E3 Strand ook nog een diepe duik nemen tijdens de 3e weekender van We Are Electric. Zelf ben ik er voor het eerst niet bij, ik ben dan – mooi excuus – op ontdekkingsreis op Sonar Festival in Barcelona. Maar wijd graag wat pixels aan dit cutting edge festival, dat Brabant echt op de kaart zet met verfrissende muziekprogrammering.

Dikke namen zijn er natuurlijk te over op WAE. (Future) House-helden Tchami, Tom Trago en Malaa, technobazen Speedy J en Jeff Mills, electro-geneesheren Tiga en Dr. Lektroluv en Pendulum Live, to name a few.

Maar ook een hoop exotische diepzee-acts komen bovendrijven. Zoals het Antwerpse Hypoxia (‘bad ass-neurofunk en drum ’n bass’), het Britse dubstep-duo Cookie Monsta & Funkcase en Venlo-Zuid Soundsystem, de volgende urban eclectic act uit de stad die er al zoveel mooie voortbracht.

Zie ook het voorreisje langs de 7 (!) stages op We Are Electric door onze huisschrijver Tjeerd.

>> Event

We Are Electric Weekender

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

House en techno in februari: De tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven 3 van onze vaste gidsen je koers richting het betere feestgedruis, bijzondere releases en...

House en techno in november: De tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven 3 van onze vaste gidsen je koers richting het betere feestgedruis, bijzondere releases en...