maandag, maart 4, 2024

Shadowlands Terrorists: ‘Rebelse hardcore-act uit het zuiden’

-

Home » Genres » Hardcore » Shadowlands Terrorists: ‘Rebelse hardcore-act uit het zuiden’

Brabant is hardcore. Hier moet je zijn voor feesten als Dominator, Masters of Hardcore en Harmony of Hardcore. De gevleugelde uitspraak ‘Die bass moe je nie horen, die moe je voelen’ is van Brabantse makelij. Hij komt uit de koker van Leon Hoeks (J.D.A.), die samen met Patrick Vincent (Vince) en Erkan Coskunsu (MC Syco) al sinds 1996 Shadowlands Terrorists vormt.

 Shadowlands Terrorists

Brabant boert (of beukt) op hardcore gebied goed als het om feesten gaat. Eens per jaar mag Eersel zich de hardcore-hoofdstad van de wereld noemen als Dominator op het E3 Strand wordt georganiseerd. Vanuit de hele wereld komen ravers naar De Kempen voor de dag van hun leven. Maar vergeet Masters of Hardcore niet. Na het wegvallen van Thunderdome – oké, Thunderdome verdwijnt natuurlijk nooit helemaal – is Masters of Hardcore het langstlopende hardcore concept in Nederland. En met Harmony of Hardcore, met Pinksterpar-T als voorloper, heeft Brabant nog een hardcore-evenement van internationale allure.

De oorsprong van hardcore ligt in Rotterdam, maar het zuiden liet vanaf 1996 ook van zich horen. Shadowlands Terrorists, een act gevormd door Leon Hoeks uit Berghem en Patrick Vincent uit Helmond. “We waren die rebelse hardcore-act uit het zuiden tussen de acts en dj’s uit de Randstad”, vertelt Hoeks. Ontstaan in Club Broadway in Erp, op een vrijdagavond toen zowel Hoeks als Vincent moest draaien. Hoeks met zijn solo-act J.D.A., Vincent als Vince. Maar daar, op die avond, vielen de puzzelstukjes in elkaar en bleken deze Brabanders de aangewezen personen te zijn om de al bedachte act Shadowlands Terrorists een gezicht te geven.

Tijdloos

Shadowlands Terrorists werd iets magisch. “Wij hadden écht een eigen sound ten opzichte van anderen. De synth sounds die we gebruikten, die zo herkenbare kick. Een Shadowlands-plaat herkende je meteen”, vertelt Hoeks. ‘Shadowlands Anthem’ was de eerste release. “Dat is een tijdloos nummer geworden. Net als ‘Voel je die bass’ die ik als J.D.A. maakte. Als je die tracks nu nog draait, wordt de tent afgebroken.” Door de jaren heen veranderde de samenstelling van de act af en toe. Zany haakte aan, maar ging ook weer weg. Hij ging, zoals bekend, verder in de hardstyle. Hoeks, Vincent en Syco bleven de harde kern.

Stagediven is wel een dingetje geworden tijdens onze gigs

Het drietal sjeesde in binnen- en buitenland van boeking naar boeking. Een gig op Pinksterpar-T in 2006 hangt nog vers in het geheugen van Hoeks. “We kwamen net van Schiphol af, van een live optreden in Italië, waar we na het optreden flink wat gedronken hadden. Nog enigszins dronken van de avond ervoor daagde ik MC Syco tijdens het optreden op Pinksterpar-T uit dat hij eens met nieuwe teksten moest komen tijdens het optreden. Als reactie daarop daagde hij me uit om te stagediven. Dus ik spring dat publiek in, maar later realiseerde ik me pas dat de afstand tussen het podium en het publiek wel erg groot was. Het had verkeerd kunnen aflopen, maar ja, risico van het vak hè. Sindsdien is stagediven bij de Shadowlands Terrorists optredens wel een dingetje geworden.”

Economische crisis

Tot 2008 zat Hoeks fulltime in de muziek, al had hij er in al die jaren altijd een baantje voor een aantal uur naast. Vincent werkte – en werkt nog steeds – altijd al naast de muziek. Door de economische crisis veranderde er echter wel het een en ander. “Wij moesten het vooral hebben van boekingen in de club scene, de vrijdag- en zaterdagavonden. Maar door de verslechterde economische situatie verdwenen de vrijdagfeesten in de clubs en dus zakte het aantal boekingen. Tegelijkertijd zag je dat de aantrekkingskracht van festivals toenam.” Hoeks startte met werken bij een bedrijf dat hard- en software voor muziekproductie distribueert. “We kregen het steeds drukker met de distributie, dus het produceren schoot er bij in. Omdat we geen nieuwe muziek meer uitbrachten met Shadowlands Terrorists, verhuisden we op evenementen van de hoofdzaal naar early of millennium area’s.”

Even werd het rustiger rond Shadowlands Terrorists. Ook omdat Hoeks een aantal jaar geleden een gehoorbeschadiging en tinnitus (oorsuizen) opliep. Bij een boeking in Italië vergat hij zijn oordoppen, maar omdat hij dacht dat een uurtje draaien zonder geen kwaad kon, ging Hoeks toch achter de decks staan. “Ineens leek het of d’r iets in mijn hoofd scheurde. Toen ik de discotheek uitliep, hoorde ik geen hoge tonen meer en had ik evenwichtsproblemen. Later trok dat wel bij, maar de piep is nooit meer verdwenen. Ik heb het een tijd lang moeilijk gehad door het idee dat ik voor de rest van mijn leven naar die piep moet luisteren.”

Stagedive Shadowlands Terrorists

Primeur

Na een intensieve therapie bij het Audiologisch Centrum in Eindhoven, pakte Hoeks de draad – als J.D.A. en Shadowlands Terrorists – weer op. Sterker nog, we kunnen een primeur melden want achter de schermen wordt druk gewerkt aan nieuwe tracks. De mannen hebben het produceren dus weer opgepakt. “Het begon toch weer te jeuken. Je krijgt op een gegeven moment het gevoel dat je met iets nieuws wil komen. Maar je moet ook weer leren, zoeken naar een nieuwe sound. De muziek is zo enorm veranderd. We moeten onze eigen draai aan de sound van nu geven, zodat het toch weer als Shadowlands klinkt, maar niet gedateerd.”

Iedere nieuwe track in de toekomst wordt ‘begeleid’ door een remix van een oude track. “Onze tracks moeten straks weer herkenbaar worden en voor het ‘Shadowlands hardcore-gevoel’ zorgen. We nemen er de tijd voor, dus wanneer het eerste materiaal af is, kan ik nog niet zeggen.”

Still standing strong

Of we Shadowlands Terrorists straks weer zien op het hoofdpodium moet de toekomst ons leren. Zaterdag staan de mannen in de early rave area op Masters of Hardcore in de Brabanthallen in Den Bosch. Ook het legendarische Defqon.1 staat komende zomer op de planning en er zit nog meer in het vat, dat helaas nog niet bekend gemaakt mag worden. “Die sound van vroeger is nog altijd populair. Dat merken wij ook aan het aantal boekingen. Het leuke is dat je naast de oude, bekende gezichten ook nieuwe jonge mensen in de early rave en millennium area’s ziet. Het wordt van generatie op generatie doorgegeven, maar jongeren zoeken zelf ook die sound van toen op.”

Shadowlands Terrorists

De mannen van Shadowlands knallen dus hard door. “We gaan door zolang we het volhouden”, spreekt Hoeks – zelf 41 jaar oud – namens zichzelf en Vincent (40). “Paul Elstak is wat dat betreft een goede graadmeter hè, hij heeft de 50 aangetikt. Dan moeten wij dat ook kunnen.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Juliëx

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Hardcore in december: De tips van Joes Maas

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je tips voor de beste evenementen voor de komende maand. Huisgids...