woensdag, februari 28, 2024

Solar Weekend in 11 dwaze delen: van Pleereef tot afters

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Solar Weekend in 11 dwaze delen: van Pleereef tot afters

Donderdag arriveren de eerste gelukkigen weer op de camping van het kleurrijkste crossover-festival van de Benelux: Extrema’s Solar Weekend aan de Maasplassen in Roermond. En omdat gekkigheid nooit ver te zoeken is op dit Limburgse festijn, serveren we je 11 knotsgekke momenten uit de inmiddels zo rijke Solar-historie. Klassiekers en all time favourites in willekeurige volgorde.

Pleereef
Foto: Pleereef

1. Pleereef

Je kent het wel: precies op het muzikale hoogtepunt van een plaat, set of concert moet je naar de wc. Daar hadden ze in 2008 en 2009 op de Solar Camping iets op bedacht. Tussen de Dixies bevond zich één toilet zonder achterkant. Eenmaal daar doorheen kwam je in een andere wereld. Stond je ineens met een toiletborstel in je hand te dansen op de klanken van dj’s als Uri-Noir & Didier PartyPooper. Pleereef schittert helaas al wat jaren in afwezigheid maar desalniettemin een absolute klassieker!

2. Schläger Area

Duitse schlagers en pullen bier. De Schläger Area voorzag vanaf 2009 lange tijd in een orenschijnlijk kleine muzikale behoefte. De area werd gehost door tattoo-etalage annex rock-mascotte Dikke Dennis (Große Dennis). Een plek waar je ongegeneerd mee kon blèren met Duitse volksliederen terwijl je tegelijkertijd probeerde je pul pils leeg te krijgen en vol te houden. Muzikale omlijsting werd verzorgd door artiesten als Thorsten von Lippe Biesterfeld en Dietwin de Jodelaar. In een interview zei Extrema-baas Marcel Mingers dat er eerst veel weerstand bestond tegen het idee maar een paar jaar later wilde niemand meer zonder. Voor Mingers reden om het weer af te schaffen want: “Schlager ist tot!” De daaropvolgende editie werd er een pro-Schlager-proteststoet gehouden op het festivalterrein.

VaGE gASTEN
Foto: Vincent v.d. Boogaard

3. VAgE gASTEN

Vroeger bouwde je een hut en liet je alleen je echte vrienden binnen. Nu bouwt VAgE gASTEN die hut, en laten zij al je vrienden binnen. Omlijsten het geheel met een onevenaarbare massa aan creativiteit. Spugen er een kwak feestervaring op. Smeren al hun energie en bloed, zweet en tranen erdoorheen. En het feest is compleet. Misschien wel een van de leukste stages op Solar. Tegenwoordig moet je wel al ruim voor een hoogtepunt aanwezig zijn om een plekje te bemachtigen. De stickers met het logo kom je nadien op de vreemdste plekken tegen.

4. Rollerdisco/botsautobaan

Mocht je na het vele vliegen en springen even zin hebben om te rollen dan ben je op de Rollerdisco op de juiste plek. Je trekt gewoon een paar fluorescerende rolschaatsen aan en gaan met die banaan. Wisselde soms af met de botsautobaan (zonder auto’s maar met eveneens botsende mensen). Iedere keer weer een feest!

Bedmintonnen
Bedmintonnen op Solar 2014. Foto: Erik Rudolfs

5. Creatievelingen

Solar Weekend is naast een speeltuin voor volwassenen ook een soort zeskamp voor creatieve, prettig gestoorden. Of je nu wil flippervoetballen, bedmintonnen (op een bed, jawel) of een wedstrijdje wipkippen – je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het er ondernemen. We zijn zeer benieuwd wat ze dit jaar weer in petto hebben.

6. Het ongekende onbekende feestje

Hoewel het festival vele malen groter is geworden dan in de beginjaren, heeft het toch haar ziel weten te behouden. Het kan zo zijn dat je even over het festivalterrein loopt en opeens in een afgesloten partytent of schaftkeet staat waar precies op dat moment het feest van de eeuw gaande is. Vijf minuten later sta je weer buiten en vraag je je zwetend en buiten adem af wat er in godsnaam zojuist gebeurde. Meer van dat!

7. Watergevecht

Een jaar eerder was het nog met gekleurd poeder, maar eigenlijk is dit veel leuker. De beelden hierboven zeggen in dit geval meer dan woorden.

8. Camping au Lac

Dat Solar based on creativity is laten niet alleen de organisatoren zien. Ook de bezoekers zijn niet vies van een stukje voorbereiding. Of het nu een beschilderde tent of caravan is, complete fluorescerende tentdorpen of een houten kasteel op de Red Bull Art Camping. Het lijkt soms net een sprookje. ’s Avonds ligt de parelketting aan tentzeil als een kleurrijke oase aan de Maasplassen een warme gloed van hoge verwachtingen uit te stralen.

Middendorp
Middendorp in opbouw.

9. Middendorp

Er woedt een stedelijke strijd om de titel ‘Culturele hoofdstad’, maar één lang weekend per jaar is er maar een ‘stad’ die deze titel verdient: Solar. Met het Middendorp als stralend creatief middelpunt weet het zich altijd weer te onderscheiden van andere festivals. Of het nu een gigantisch piratenschip is of een raket met meerdere verdiepingen, het kan allemaal in dit centraal gelegen bouwsel dat doorgaans door een wisselend creatief gezelschap wordt ‘gehost’. En dan is er binnen ook nog ruimte voor feest, cocktails en – natuurlijk – uitzicht.

10. Ferry de boot

Zeg nou zelf, met de boot vanuit je tentje naar het festivalterrein, dat is toch magisch? Dat je daarvoor af en toe buitengewoon lang in de rij moet staan even buiten beschouwing gelaten. Alleen al voor het fotogenieke beeld al een aanwinst.

Solar Weekend
Het hoofdstuk over Solar Weekend in het Extrema-boek.

11. De afters

Niet meegemaakt, want besloten voor crew only: de befaamde Solar-after-party’s voor teamleden, artiesten, goede vrienden en andere special guests. Gelukkig is er het boek ‘Extrema – 20 Years of Love‘ waarin we toch een inkijkje krijgen in deze inmiddels gevleugelde feestjes op het terrein zelf. Zoals die van 2010, met onder anderen FeestDJRuud van het partijtje. De Limburgse knalfuif-artiest, aanvankelijk actief als creatief producent van Solar maar niet meer te stoppen als hij (onder andere op dit festival zelf) doorbreekt als dj, weet niet wat hij meemaakt in de Schlagertent. “Er kon 400 man in maar het waren er een stuk of 1000. De drank was gratis en het liep letterlijk uit de hand. Je bestelde 8 baco’s, vervolgens gingen er 6 de lucht in. Aan het eind van mijn set kon je de cd-spelers optillen, schuin houden en zodoende een glas vullen met drank.”

 

Voor meer info over Solar Weekend check de website.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Bas Baetsen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Extrema Noir: indrukwekkende line-up voor nieuwjaarsevent

Jeff Mills, Amelie Lens, Len Faki, Adam Beyer en een tiental andere artiesten sieren de line-up van Extrema Noir,...