maandag, maart 4, 2024

Suburban Disco Tilburg: hechte crew met rauw randje bouwt verder

-

Home » Genres » Techno » Suburban Disco Tilburg: hechte crew met rauw randje bouwt verder

Met jong, ondergronds elan en nota bene Limburgse roots heeft Suburban Disco in sneltreinvaart de harten van technominnend Tilburg veroverd.  Maar de organisatie staat niet stil. In een eenmalig interview spreken de 3 drijvende krachten achter Suburban Disco over de terugkeer naar Club Smederij, hun nieuwe concept De Disco, de mysterieuze huisvriend Bert Beukovic en de liefde voor hun eigen familie, de ‘Subbies’. “Wij leveren nooit in op onze kernwaarden en liften niet mee op kortstondige trends.”

 

door Mark van Bergen en Tjeerd Leendertse

 

Licht gespannen stappen ze binnen in het café van BANK15 aan de Tilburgse Spoorlaan, sinds kort het nieuwe honk van This Is Our House. Geen wonder. Zo ervaren ze ondanks hun jonge leeftijd zijn in het droppen van goede feesten, het is de eerste keer dat de jongens van Suburban Disco een interview geven.

En het is misschien ook wel de laatste keer, hebben ze vooraf al aangekondigd. “We willen ruimte overlaten aan de verbeelding, een stukje mysterie bewaren. Het plan is om eenmalig goed uit te leggen waar we voor staan en wat we doen. Onze kernwaarden zullen niet veranderen dus hierna zou een interview misschien zelfs overbodig en dubbelop zijn.”

Om dezelfde reden als hierboven genoemd, hebben ze weinig behoefte om met hun volledige namen naar buiten te treden. ‘Zakkie’, Sjors en Jeroen, da’s genoeg. De schaduw bevalt hun prima – en echte ‘Subbies’ verstaan daarbij precies wat ze bedoelen.

Suburban Disco

Maastricht

Al snel domineert in het gesprek die über-zachte G. Nee, hun Zuid-Limburgse roots verloochenen Zakkie en Sjors niet. Ze kennen elkaar uit Maastricht, maar hun studie bracht beiden naar Tilburg. Het zaadje voor hun passie werd echter al geplant in hun thuisstad. Op 15-jarige leeftijd kwam een van hen al in aanraking met techno-feesten in de stad.

“Ik was direct verkocht. Een donkere ruimte, een keiharde bas en ik was om. Toen is stapje voor stapje het idee opgekomen om zelf een soortgelijk feest te gaan opzetten. Maar het probleem was dat iedereen uit dezelfde vijver viste, er was daar in Maastricht niet echt ruimte voor een nieuw concept.”

De move naar Tilburg, voor studie-doeleinden, brak de ban. “Dat was begin 2014. De Smederij had net zijn deuren geopend en bleek de perfecte toegang voor ons idee. Overigens: hoewel de scene in Tilburg nu best rijk is, toen had je alleen nog Kindergarten en stond Draaimolen net in de steigers.”

 

Het is nu 3 jaar later. Ondertussen hebben we organisaties zien komen en gaan, maar jullie zijn er nog steeds. Wat is de kracht van Suburban Disco?

“We hebben vanaf het begin een helder beeld voor ogen gehad over hoe een feest moet zijn. Dat organiseren we zoals we zelf graag een feest ervaren. We hebben duidelijke kernwaarden. Een ervan is dat we nooit aan kwaliteit van geluid inleveren. Dat moet top zijn, we gaan voor het beste van het beste.”

“Al zijn daar de nodige discussies over gevoerd. We hebben onszelf immers vaak op kosten gejaagd doordat we onze feesten wilden perfectioneren. Misschien had het soms ook met minder afgekund. Onze visie is echter dat als je mensen de hoogste kwaliteit aanbiedt, dat je zo levensvatbaarheid creëert omdat mensen dat waarderen en blijven terugkomen.”

Daarnaast komen we allemaal niet uit Tilburg, maar hebben we heel snel een band gekregen met de stad. We merkten direct dat er een groep trouwe technoliefhebbers is die naar onze feesten kwamen. Een aantal heeft aan het begin echt de handen uit de mouwen gestoken en die zijn ook bij de familie gekomen, opererend onder de geuzennaam Subbies. We weten zeker dat daar onze kracht ligt.”

We hebben heel snel een band gekregen met de stad

Suburban Disco

Zo’n eerste editie zonder fanbase, die moet dan natuurlijk meteen een succes zijn. Of is er daarvoor een beetje buiten de lijntjes gekleurd?

(Er verschijnt een grijns op de gezichten van de front-Subbies)

“Laten we het erop houden dat illegale feestjes altijd een speciaal plekje in ons hart zullen hebben. Het fijne aan een illegale is het mysterieuze. Je weet niet tot hoe laat het doorgaat, je bent niet gebonden aan vaste venues. Dat is de vibe die Tilburg wel kon gebruiken en die we ook mee willen geven aan de edities van Suburban, ook al is het in een legale locatie.”

O ja, en nog een quote voor de goede verstaander: “Een vriend van ons, Bert Beukovic, schijnt trouwens nog flink wat van plan te zijn in de illegale scene.”


Volg TIOH op Facebook:


Suburban Disco wordt nu Suburban en De Disco. Waarom deze splitsing?

“Omdat we merkten dat we niet meer ons volledige ei in Suburban Disco kwijt konden. Wij staan op met muziek en vallen er mee in slaap, maar dat is echt niet de hele dag beukende techno. Qua muzikale identiteit hebben we van veel voeling met de originele house/techno scene, van Detroit en Chicago. Maar waarnaar wij luisteren is elektronische muziek in de breedste zin van het begrip.”

“Daarom willen we ook andere namen boeken, uit andere genres. Maar dat kunnen we niet onder de vlag van Suburban Disco doen zonder dat DNA te verliezen. Mensen verwachten toch donkere, rauwe techno als ze naar Suburban Disco komen, daar passen een Makam en Elias Mazian (de eerste headliners van De Disco, red.) niet tussen. Daarnaast willen we het publiek kennis laten maken met de muziek die wij ook tof vinden. En dat bedoelen we absoluut niet arrogant of opvoedkundig, maar er is zoveel goede elektronische muziek.”

“Met Suburban zetten we dus de lijn door die we een aantal jaar terug zijn ingezet. Dit blijft de clubavond die je van ons gewend bent. De Disco verschaft ons de mogelijkheid om meer te kunnen aanbieden. Dit zorgt er tevens voor dat we met Suburban bij de kern van de donkere underground techno kunnen blijven. We kunnen daarmee terug naar de basis.”

Tilburg is booming en dat zie je ook aan de initiatieven vanuit de Randstad die hier een graantje meepikken

De Disco

De naam van jullie nieuwe concept is bewust dubbelzinnig?

“De Disco komt niet van het muziekgenre, juist niet. We willen met dit concept grensdoorbrekend werken en zoveel mogelijk elektronische stijlen aan het publiek brengen.”

“De naam komt van de discotheek, waar mensen van vroeger uit op stap gaan en een bepaald gevoel van saamhorigheid krijgen. We willen Tilburg kennis laten maken met muziek die nog niet zo vaak gedraaid wordt en die een stuk laagdrempeliger is dan de muziek van Suburban. Want op gebied van techno is de scene behoorlijk verzadigd. Tilburg is booming en dat zie je ook aan de initiatieven vanuit de Randstad die hier een graantje mee willen pikken.”

We hebben jullie zien starten in de Smederij, daarna zien overstappen naar een vernieuwd 013, maar nu keren jullie terug op jullie thuisbasis. Waarom?

“Wij zijn destijds benaderd door 013 om het technogedeelte van de programmering op ons te nemen. In die tijd verkochten de laatste edities in de Smederij uit en in de vernieuwde Jupiler Zaal van 013 konden we 650 man kwijt in plaats van 350. Nu heeft Club Smederij de capaciteit uitgebreid en hebben we na intense discussies besloten om terug te keren. Maar het is niet zo dat we ontevreden zijn over 013 of vice versa, wij zijn gewoon van mening dat de Smederij beter bij ons DNA past.”

Wat heeft de scene in Tilburg nodig om nog verder te groeien?

“Sowieso is overleg ontzettend belangrijk. Dan doen wij met bijvoorbeeld Draaimolen, de grootste speler in de scene. Dat gaat dan over boekingen, invalshoeken, hoe we ons samen op een unieke manier sterk kunnen maken voor de scene.”

“Daarnaast zou het helpen als de sluitingstijden verschoven worden. In deze tak van muzikale sport is het normaal om later op stap te gaan. Kijk maar naar Berlijn, maar ook dichter bij huis. In de Randstad, en dan met name Amsterdam, zien we voorbeelden van hoe het óók kan. En de positieve dingen en mogelijkheden die dat met zich meebrengt voor het nachtleven en citymarketing als geheel.”

“Daarom is het zo jammer dat liefhebbers vanuit Breda, Eindhoven en Den Bosch lastiger naar een feestje van ons kunnen komen. Maar gelukkig is de gemeente al een stuk losser als het over dit issue gaat.”

Hoe diep zit jullie gevoel voor de Subbies?

“We weten dat de technohype op z’n hoogtepunt zit en willen graag mee blijven doen als de hype over gaat. En we denken met deze concepten zelf ook zeker te blijven bestaan. Door nooit op onze kernwaarden in te leveren en niet mee te liften op kortstondige trends. Maar als dat niet zo is, hebben we een waardevolle familie gekregen die naast het organiseren van feesten ook de ‘normale’ dingen als Sinterklaas met elkaar viert.”

Suburban Disco

Wat kunnen we nog meer van jullie verwachten in 2017?

“We hopen toffe feesten te geven en uiteraard de Carnavalsrave, een derde concept van ons, aan het einde van deze maand. Dat is wel een ding op zich. Mensen gaan nog net een stukje harder los als ze verkleed zijn en het is ideaal voor de mensen die niet van de typische carnavalsmuziek houden.”

“Verder gaan we vanaf dit jaar werken met een lichtdesigner van de Technische Universiteit Eindhoven, die tevens installaties voor lichtkunstfestival Glow heeft gebouwd. Die gaat er samen met ons voor zorgen dat we een uniek audio-visueel spektakel gaan aanbieden. We hebben de eerste versies gezien en kunnen alvast verklappen dat het heel erg tof wordt.”

 

Suburban Disco – coming up:

25-2 | Carnavalsrave met o.a. Heiko Laux

24-3 | De Disco met Elias Mazian en Makam

3-6 | Suburban

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...