woensdag, februari 28, 2024

Suono Culture: alles voor de muziek en good vibes

-

Home » Genres » Techno » Suono Culture: alles voor de muziek en good vibes

Het (Italiaanse) bloed kruipt waar het niet gaan kan bij Suono Culture. Het bloed van Eindhovenaar Lucio De Martino, de verpersoonlijking van de party-organisatie die niet voor niets ‘geluidscultuur’ betekent. Hij leeft en werkt 24 uur per dag voor zijn grote passie: kwalitatieve, liefst diepe en warme techno. Liefst op een goed feest, liefst van hemzelf. De beats kruipen straks bij het 3-jarig bestaan naar een nieuw hoogtepunt in thuishonk de Effenaar, tijdens het eerste Suono Culture Indoor Festival. Maar eerst is er nog een ‘reguliere’ editie met Berliner dj Monoloc op 9 januari – weer zo’n smakelijke, maar niet alledaagse headliner. “We zijn volwassen aan het worden.”

Typisch beeld tijdens een van de laatste Suono Culture-feesten, in oktober. Broer en resident Claudio staat met een als altijd fijne set op te warmen voor het Britse duo Pig & Dan, dat exclusief voor een 3 uur durende set overkomt naar Eindhoven. Zelf staat Lucio De Martino – dan al – gewoon met een biertje in het publiek.

Het begon ooit allemaal met muziek verzamelen en draaien. En nog steeds draait hij graag, maar liever niet op zijn eigen feesten. “Dan sta ik het liefst te feesten, sfeer te proeven, te kletsen. Te genieten.”

Op mijn eigen feesten sta ik het liefst te feesten, te genieten

 

Suono Culture Effenaar

Het is Lucio ten voeten uit. Een man die volledig voor zijn passie gaat. Keihard werken maar op het moment zelf niet vergeten waarvoor hij dat doet. Een echte gastheer is hij bovendien. Het is ook zijn ‘badge’ in zijn andere functie, bij Holland Casino in Eindhoven.

“Mensen helpen, praatjes maken. Dat vind ik mooi. Ik hoop ook dat onze feesten bekend staan om hun gemoedelijkheid. Iedereen moet gelijk zijn en zich goed voelen. En dan uiteindelijk samen opgaan in de muziek om de dagelijkse dingen even te vergeten.”

Audiofly

Laatst ook, met Audiofly, tijdens de editie die voor het eerst onder het (sub)label Diggs Deeper (‘diepgravender’) werd gehouden.

“Wat een set en wat een vibe, rock-‘n-roll! Van de eerste tot de laatste plaat heb ik staan genieten. Nog kippenvel krijg ik ervan.”

Op 9 januari verwacht hij weer zo’n kippenvel-kweker, in de persoon van de Berlijnse dj/producer Monoloc.

“Wederom niet de makkelijkste artiest, maar ik ga gewoon keihard op m’n muzikale smaak af. Wij zijn niet bezig zoveel mogelijk te verdienen maar om een zo goed mogelijk feest te geven.”

Feesten langs stad en land

Stad en landen reed hij vroeger af, op zoek naar de beste feestjes. Jarenlang, met zijn oudere broer en vrienden. “Claudio nam me al op 16-jarige leeftijd mee. Meteen daarna ben ik zelf platen en draaitafels gaan kopen en draaien.”

Met wisselend succes en in een waaier van stijlen draaide hij in de club- en caféscene van Eindhoven en omstreken. Maar nergens ‘klopte’ het plaatje helemaal, vond hij. “Dus wilde ik het van A tot Z zelf gaan doen met mijn lievelingsmuziek en visie.”

Suono Culture - Monoloc

Het geheel is voor mij meer dan de som der delen in techno

Die smaak laat zich volgens Lucio het best omschrijven als diepe, minimale techno. “Natuurlijk houd ik ook van de mainstream, populaire techno. Maar het geheel is voor mij meer dan de som der delen.”

“Muziek is emotie en ik houd ervan als de emotie van de muziek stabiel blijft en rust geeft. Niet dat sneeuwige, van hoog naar laag en van links naar rechts.”

De laatste tijd is hij erg gecharmeerd met de Roemeense sound. “Dj/producers als Vid, Barac & RPR,  Rhadoo, Raresh & Pedro alias Petre Inspirescu  – fantastisch. De muziek is subtiel en etherisch, veel fijne kneepjes over een minimalistische baslijn.”

Effenaar

Na er al een keer tevergeefs aangeklopt te hebben met een plan voor een sterk techno-concept, ging in 2013 de deur van de Effenaar open. Suono Culture was geboren. Geboren uit passie, met als slogan: ‘Music always comes first’.

“We gingen naar de Randstad, Duitsland en Ibiza om onze favoriete artiesten te kunnen horen. Natuurlijk speelt het verhaal sluitingstijden hier in mee, daar moet absoluut iets aan gedaan worden. Maar waarom zouden die dj’s niet gewoon in Eindhoven draaien? De Effenaar voelde daar helemaal in mee.”

Het eerste feest was met Kabale und Liebe, daarna volgden edities met onder anderen Nederlandse techno-boegbeelden als Bart Skils, Remy, Michel de Hey, Secret Cinema en Egbert.

Suono Culture - Pig and Dan

We zijn steeds bezig om beter te worden om een nog beter feest te geven

Voor de laatste feesten maakte Suono Culture de stap naar internationale trekkers. “We zijn volwassen aan het worden. We zijn steeds bezig om beter te worden om een nog beter feest te geven.”

Voor komend jaar is de stap naar de echte top-dj’s op de rol. “Natuurlijk dromen wij ook over een Maceo of een Chris Liebing.”

Eerst gaan ze op 2 april al iets ‘heel moois’ neerzetten: Suono Culture Indoor Festival. Voor het eerst in kleine én grote zaal van de Effenaar, waar onder andere Gregor Tresher, Secret Cinema b2b Egbert en Just Pete zullen optreden. Lucio: “We gaan ons 3-jarig bestaan groots vieren.”

Monoloc – 04-02-2015 by Technolivesets on Mixcloud

Eindhovense scene in de lift

Eindhoven is van oudsher dan wel techno-minnend, maar verder niet echt een makkelijke stad.

“Mede door de openingstijden en de kroegcultuur is het vallen en opstaan. We merken wel dat we steeds meer meetellen hier. Ook collega-organisatoren doen mooie dingen, wat denk ik allemaal een verrijking vormt.”

Het steekt hem wel eens dat de Effenaar daarbij te weinig credits krijgt. “Het imago van de nieuwe Effenaar lijdt nog altijd wat onder het vertrek uit het oude gebouw. Maar wij hebben in Eindhoven nog geen andere locatie ontdekt waar de faciliteiten zo goed zijn.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...