zaterdag, februari 24, 2024

Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze techno hoogtepunten van 2021

-

Home » Features » Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze techno hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute techno hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog één keer de balans op binnen hun geliefde genre. Huisgidsen Mae Marceau en Casper Gout delen in deze unieke ‘back-to-back’ hun favoriete events, albums, tracks, talenten en andere specials op het gebied van techno.

Je bent (een of enkele van) onze 8 muzikale Huisgidsen inmiddels wel gaan kennen. Het hele jaar door serveren ze op TIOH.nl al hun favoriete releases uit de voorbije maand en de tips van de aankomende maand. Ze houden hun geliefde scene(s) voortdurend nauwkeurig in de gaten.

Nu 2021 erop zit, rijst de vraag: wat waren over het hele jaar gezien de grootste techno hoogtepunten? Wie was volgens onze Huisspecialisten Casper Gout en Mae Marceau het grootste aanstormende talent binnen het genre? Wat waren nog meer gedenkwaardige momenten? Je leest het hieronder. 

Laat in de comments op Facebook en Instagram vooral weten wat jouw highlights van 2021 waren!

Album van het jaar (door Mae)

Stef Mendesidis – Klockworks 33

Sowieso een heel goede producer, deze Stef Mendesidis. Ik had al wat platen van hem in mijn collectie zitten. Met dit album stijgt Mendesidis wat mij betreft echter boven zichzelf uit. Daarom vind ik de EP ‘Klockworks 33’ echt het album van het jaar. Stef Mendesidis’ stijl laat zich het beste omschrijven als een combinatie van diep, rauw en bij vlagen een briljante mengeling van groovy en angstaanjagend. Ik vind dit duidelijk terug te horen op deze plaat. Mendesidis weet schijnbaar moeiteloos te schakelen tussen diep en groovy (op ‘Würlitzer Machinery’) en onheilspellende acid (op ‘Profiler’).

Track van het jaar (door Mae)

Scan X – Internal [Cod3 QR]

Er kwamen dit jaar wel meer geweldige tracks uit die me kippenvel bezorgden. Maar deze van de Franse stayer Scan X steeg toch net íétsje boven de rest uit. Ik vind ‘Internal’ een fantastische plaat. Alles klopt: lekkere kick, meeslepende percussie en bovenal heeft het de sfeer waar ik zo van houd in techno. Onheilspellend, duister, heftig en rauw. Deze track is techno zoals techno moet zijn voor mij. Wow.

Track van het jaar (door Casper)

Remco Beekwilder – Kaaihallen

Dit jaar stofte Remco Beekwilder zijn oude harddrive vol met onafgemaakte tracks af. Het resulteerde in een aantal studiosessies waarin hij oud materiaal wat opfriste. Waardoor het, ondanks de leeftijd van de muziek, nog kon aansluiten bij het materiaal wat hij op zijn Emerald-label uitbrengt.

Het resultaat? Tales From Tramkade: knallende techno straight outta Den Bosch. Beekwilder bracht drie EP’s uit met de ‘nieuwe’ tracks. Mijn persoonlijke favoriet komt van EP nummer 1. ‘Kaaihallen’ is een rauwe stuiterplaat met een melodie die je even buiten jezelf laat treden. De break en opbouw van 2:40 tot 3:08 geven mij elke keer weer kippenvel op plekken waar ik niet wist dat het kon komen.

Artiest van het jaar (door Mae)

Kmyle

Over deze hoefde ik niet lang na te denken. Voor mij is het duidelijk dat Kmyle absoluut dé artiest van het afgelopen jaar is. Ik houd van gevoelige techno. Van muziek die je op de een of andere manier hard raakt en dat weet Kmyle bij mij elke keer weer voor elkaar te krijgen. De eerste keer dat ik zijn remix van Cardao’s ‘Acid Andromeda’ hoorde, rolden de tranen echt over mijn wangen. Zo mooi, zo gevoelig. Kmyle maakt zeker ook wat rauwere platen — check bijvoorbeeld ‘Erased’. Maar zijn stijl is vooral te omschrijven als warm, gevoelig en melancholisch. Ik kan niet wachten op het werk dat hij dit jaar gaat uitbrengen!

Talent van het jaar (door Casper)

Dissolver

Over deze keuze kan ik heel kort zijn: Dissolver is gewoon écht kneitergoed. Sinds zijn carrière vanaf het begin van de coronaperiode vorm begon te krijgen, is deze jonge Nederlander niet gestopt met hard gaan. De releases van Dissolver (hoofdfoto) worden op grote podia en in intieme clubs door dj’s als Nina Kraviz en Carl Cox gedraaid. Hij stond in Club Basis tijdens de eerste heropening van de clubs deze zomer en reisde af naar Berlijn om een show te rocken bij het illustere Hör. Deze live-act speelt altijd de sterren van de hemel en ik zie nul reden waarom dat binnenkort ineens anders zou zijn!

>> Check ook Dissolver’s gastmix plus interview in onze serie Rock The House

Event van het jaar (door Casper)

Vault Afterhours Marathon in BRET – 3 juli 2021

Op voorhand was ik enorm enthousiast over dit event. Het zou mijn eerste keer in BRET worden. Sterker nog… Het zou mijn eerste clubnacht ooit worden. Met namen als TAFKAMP en de hierboven genoemde Stef Mendesidis op het programma, stond mij een prachtige nacht te wachten. Ik was al vroeg binnen en heb me vanaf toen totdat ik wegging geen seconde verveeld. De allerbeste techno, een dromerige sfeer (zeker toen de zon opkwam) en een mooie club vol mooie mensen. Ik denk nog vaak terug aan de prachtige dynamiek tussen het publiek en TAFKAMP, die bij elke nieuwe plaat de energielevels nog wat opschroefde!

Mix van het jaar (door Casper)

DJ Rush op Awakenings x Drumcode ADE

Op mijn eerste techno-evenement ooit zag ik DJ Rush. Ik werd direct gevangen door zijn energie. Het werkt aanstekelijk. Geen geintjes, gewoon recht voor zijn raap en gassen. Rauwe kicks, rollende techno en weinig adempauzes. De set die hij toen draaide vond plaats in exact dezelfde setting als deze: in de Gashouder tijdens ADE. De set die hij daar in 2018 draaide, zal ik nooit vergeten. Deze set is als je het mij vraagt nóg beter. DJ Rush laat zien dat hij ondanks zijn leeftijd en staat van dienst nog altijd no joke is. Anderhalfuur vol kwaliteit!


Meer techno hoogtepunten

Zie onze techno sectie voor meer techno hoogtepunten, besprekingen van releases en maandtips.

Laat in de comments op Facebook en Insta vooral weten wat jouw highlights van 2021 waren!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Casper Gout
Casper Gout
Sinds jong al een danceliefhebber, maar tegenwoordig is het vooral techno wat de klok slaat. Schrijft graag verhalen vanuit zijn eigen interesse met als doel het publiek iets wijzer te maken over de wereld van elektronische muziek. Buiten het schrijven organiseert Casper feesten voor Bauplan en draait hij zelf plaatjes onder het alias Rausch.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...