Vernieuwd 013 in Tilburg: nacht-warenhuis vol regionale merken

-

Home » Genres » House » Vernieuwd 013 in Tilburg: nacht-warenhuis vol regionale merken

Bij vernieuwde hardware komt verse software in 013 in Tilburg. Het verbouwde popcentrum maakt zich op voor een flink opgeschudde nachtprogrammering. Enkele bewezen successen (b2s, Student Sounds) mogen terugkomen, maar het merendeel is – althans voor 013 – nieuw. Onder leiding van de vers ingevlogen programmeur Bas Veekens moet zich een nachtwarenhuis gaan vormen, met concepten als Braaf, Suburban Disco en Le Scratch. “Met de nieuwe zalen halen we er hier het maximale uit.”
 

013 Tilburg
De vernieuwde grote zaal van 013 tijdens het eerste concert, van Rowwen Hèze. Foto: Beeld Werkt

Bij de opening in 1998 was 013 in Tilburg het eerste moderne popcentrum van Nederland, wat ook op het gebied van danceprogrammering tot hoogtijdagen leidde. Een voorbeeld echter dat in zo’n beetje alle Nederlandse steden gevolgd werd.

Waardoor 013, zou je kunnen zeggen, ook de eerste was die voelde dat modern om een nieuwe versie vroeg. Temeer door de komst van andere grote venues in Nederland (HMH, Ziggo, Klokgebouw).

Nu is het zover. Een verbouwd 013 is weer open. Binnenkort – goed getimed met het oog op het aflopen van het festivalseizoen – gaan ook de nachtconcepten lopen. Met op 13 november als aftrap het feest 013 RE:OPENS!.

Programmeur

Een uitdaging waar al maanden aan gewerkt wordt door een kersverse programmeur: Bas Veekens. Als import-Kruikenzeiker – Bas verhuisde onlangs vanuit Utrecht – is hij de afgelopen weken met een frisse blik de Tilburgse muziekscene gaan verkennen. Zijn indruk? “Er gebeurt meer dan ik dacht.”

Natuurlijk, spelers als 013, Incubate, Woo-Hah en Draaimolen kende hij al, zij het soms van een afstand. “Nu heb ik ook kennis kunnen maken met clubs als Epic, Gin Fizz en Cul de Sac. En met de vele one-off-events, zoals in Club Smederij. Ik had laatst een vrijdag met een compleet avond- en nachtvullend programma. Van een bootfeestje, langs een thuisfeestje naar Impload.”

‘Iedereen in Tilburg is op zoek naar geschikte locaties’

Waar hij tijdens zijn vele gesprekken in de scene ook achter kwam: er zijn plannen voor nog veel meer initiatieven. “Alleen is iedereen op zoek naar geschikte locaties.”

Bas Veekens
Bas Veekens

In store-concepts

Laat dat nou koren op de molen zijn voor het nieuwe 013. Een poppodium kan het volgens de programmeur niet meer op eigen kracht, met louter concepten uit eigen stal.

Als een Bijenkorf of V&D dient het zich te binden aan versterkende ‘in store-concepts’, zegt hij. “Dat is een keuze, die in mijn ogen het beste werkt voor zowel ons poppodium als de algehele scene in de stad.”

“Zeker, wij kunnen nu ook inspringen op de behoefte aan locaties. Dat is ook de functie van een poppodium, om een platform voor initiatieven vanuit de lokale en regionale muziekscene te vormen.”

‘De Jupiler Zaal is echt zo opgezet om een clubgevoel te creëren’

“Ja, dat is voor ons goed, in het licht van de achterban die collectieven meebrengen. Maar wij bieden ze zo ook doorgroei. En we doen het in co-productie.”

Maar is een poppodium als gebouw nog wel cool genoeg? Iedereen wil toch een warehouse tegenwoordig?

“Dat is wel een beetje de beeldvorming geworden. Maar ik denk dat we met deze nieuwe zalen het maximale uit de situatie halen.”

“De Jupiler Zaal is echt zo opgezet om een clubgevoel te creëren. ’s Nachts kunnen we daar een heel andere vibe brengen dan tijdens concerten. Het is speelser in opzet. Je kunt straks rond de dj dansen op het podium en kunt direct door naar de kelder, waar we vaak een tweede area zullen inrichten.”

“Verder hebben we natuurlijk één groot pluspunt ten opzichte van incidentele locatie: een perfecte productie. We pakken uit met een flink lichtplan, tal van decoratie-opties en een sterk geluid.”

Hoe gaan jullie de nachtprogrammering aanvliegen?

“De eerste drie maanden ligt de focus op de zaterdagavond. Dan moet er qua elektronische muziek en uitgaan altijd iets leuks te doen zijn. Dat gevoel van: hé, even checken wat er vanavond in 013 te doen is, dat moet weer terugkomen. We denken er ook over om dit nachtprogramma op een aparte manier te gaan branden. Een beetje à la W2N8 in Den Bosch. Een kapstok voor alle nacht- en dance-gerelateerde dingen.”

Euphoria wordt het eerste grote nachtconcept in het vernieuwde 013. b2s is een van de spelers die vanwege bewezen successen in de hardstyle zijn residentie behoudt. Net als Student Sounds. Én Subquake, in het straatje waar de programmeur zelf zijn roots vindt: drum ’n bass. “Dat doet het hier gelukkig erg goed.”

Daarnaast komt een aantal voor 013 nieuwe concepten én een oude bekende op de rol:

Suburban Disco (techno)

Per 5 december de vaste techno-avond, die een paar keer per seizoen gehouden wordt. Suburban Disco komt over van Club Smederij in de Spoorzone, waar het al succesvol was. Op die plek immer met vernieuwende artiesten uit binnen- én buitenland, maar in 013 zullen ze nog vaker gezelschap krijg van grote vissen.

Bas: “Op de eerste editie hebben we Rebekah en Clouds staan. Vooralsnog mikken we op de Jupiler Zaal, maar we hopen later op te kunnen schalen. Ik ben nu al bezig met namen die zich absoluut voor de grote zaal lenen.”

Zelf heeft de programmeur nog een ander techno-concept in ontwikkeling, dat gezien kan worden als de plaatsvervanger van Sect. “Hier gaan we meer de vernieuwing opzoeken, in de frisse uithoeken van de vierkwartsmaten.”

Suburban Disco
Suburban Disco, tijdens een eerdere editie in Club Smederij. Foto: Suburban Disco

 

Loos (crossover)

Never change a winning team. Als iets nog het succes ademt van 013 als Tilburgse nachttempel, dan is het dit crossover-concept wel. Op tweede kerstdag is de rentree, daarna komt Loos ‘in principe twee keer per jaar’ op de agenda. Bas: “Net als vroeger met alle zalen open, verschillende dansstijlen en een hoop gekkigheid.”

Le Scratch (hiphop)

Liefhebbers van hiphop en r&b in en rond Tilburg wisten de feestjes van Le Scratch al jaren te vinden in onder meer Cul de Sac. Maar eind november ‘promoveert’ het collectief naar een divisie hoger (of in ieder geval groter), met een maandelijkse tot zeswekelijkse residentie in 013.

“Een heel toffe partij”, aldus Bas Veekens. “Immer garant voor goede kwaliteit. Wat Woo-Hah op een grote schaal doet, maar dan eenmalig en in festivalvorm, willen we hier in een compacter format neerzetten. Dus verwacht volop internationaal opkomende artiesten, die je niet snel elders in Nederland zult zien.”

Waarvan akte: geboekt zijn onder meer Post Malone (21 november) en Kevin Gates (16 januari). Uiteraard in goed gezelschap van de huisbazen van Le Scratch DJ’s.

Cabrio (early house, disco)

Een ander beproefd concept uit het Tilburgse, uit de koker van dj Ben Penn. (o.a. Gin Gin). Bas: “Cabrio gaat tijdens oud en nieuw-feest NYE de Jupiler Zaal hosten en ergens begin van het jaar de eerste eigen avond.”

BRAAF (deep house)

Collectief uit Breda, dat vanaf eind december een avond met hoofdzakelijk UK- en deephouse verzorgt. Bas: “Voor sommigen in Tilburg wellicht een onbekende speler, maar ze zijn al zo’n 2 jaar verdienstelijk bezig en hebben onder meer een eigen label.” Op de eerste editie van BRAAF in 013: de Britten Ben Pearce en Friend Within.

BRAAF
BRAAF

One-offs en concerten

Naast terugkerende avonden zullen volgens de verse programmeur ook regelmatig label-avonden en andere eenmalige concepten neerstrijken in 013. En ja, dat kan ook een avond met EDM zijn. Het enige genre dat, behoudens incidenteel op het halfjaarlijkse Student Sounds (12 november met Dubvision), niet echt een structurele plek heeft.

Bas Veekens: “Maar het kan perfect hoor, in de grote zaal. Het lijkt mij ook geweldig om grote jongens van het zuiden, een Fedde Le Grand bijvoorbeeld, hier een eigen avond te geven. Ik ben ook bezig met een aantal headliners.”

In datzelfde kader hoopt hij bij tijd en wijle ook grote concerten binnen te halen van elektronische live acts. Zoals 013 dat in de jaren negentig veelvuldig deed, met legendarische shows van onder meer Leftfield en Underworld. “In 2016 gaat zeker een aantal acts van dat kaliber komen. Het is met de komst van andere grote venues lastiger geworden. Denk aan het Klokgebouw in Eindhoven. Maar je merkt dat er veel interesse is in een modern popcentrum van de tweede generatie. Boekers trekken hier nu al spontaan aan de bel.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...