dinsdag, december 7, 2021
spot_img
HomeFeaturesWeg met de copyrightclaims: Waar streamen dj’s tegenwoordig?

Weg met de copyrightclaims: Waar streamen dj’s tegenwoordig?

-

Dj’s moeten tegenwoordig flink oppassen waar ze hun livesets streamen. Facebook en Twitch zijn hard aan het werk om copyrightclaims uit te delen aan iedereen die bezig is met het uitzenden van muziek. Ook op YouTube is de kans tegenwoordig aanwezig dat je stream geblokkeerd wordt. Hoe kun je als dj dan nog streamen zonder bang te zijn dat je eruit gegooid wordt?

Copyright is natuurlijk een complex topic waar we hier niet al te diep in willen duiken. Maar het is belangrijk om te weten waarom grote platformen zoals Facebook, YouTube en Twitch steeds minder toelaten van dj’s op hun platforms.

Grote publishers zijn actief bezig om te voorkomen dat hun muziek wordt afgespeeld op deze sites. Dat klinkt als het actief saboteren van dj’s, maar het is vanuit het perspectief van deze publishers en labels vrij logisch: zij krijgen geen inkomsten voor de muziek die dj’s ten gehore brengen op social media.

Daarom voeren deze bedrijven de druk op de sociale platformen flink op. Hierdoor heeft Twitch recentelijk ook de keuze gemaakt om veel harder in te gaan op copyrighted muziek. En is zelfs een aantal streamers (tijdelijk) gebanned omdat ze claims kregen op video’s die meedere jaren oud zijn.

dj's streamen twitch

De oplossing

- Advertisement -

Dj’s willen natuurlijk blijven streamen en de publishers willen graag betaald worden voor de muziek die zij hebben uitgebracht. De beste oplossing voor nu is in handen van Mixcloud. Dit is een platform waar dj’s livesets en mixen kunnen uploaden.

Mixcloud heeft hier ook afspraken met publishers over gemaakt, waardoor dit volledig legaal is. De publishers worden betaald met de inkomsten die Mixcloud genereert. ‘Get played, get paid’, is een gevleugelde uitspraak binnen de producerswereld, en hier wordt deze recht aan gedaan.

Recentelijk heeft het platform Mixcloud Live gelanceerd, waarmee op basis van hetzelfde principe livesets mogelijk zijn. Je betaalt als artiest wel een maandelijkse fee van 10 euro om gebruik te mogen maken van de streamingmogelijkheden, maar dan ben je wel van het probleem af van copyrightclaims.

Daarnaast is er een soort van subscription model dat je wellicht kent van Twitch. Gebruikers kunnen voor een bedrag per maand ervoor kiezen om de livestreamers te supporten. Ook is Mixcloud aan het testen met betaalde events, waarbij je een ticket moet kopen om de stream te kunnen bekijken. Hierdoor valt er als artiest wellicht ook nog wat uit je online bezigheden te halen.

De nadelen van Mixcloud

Dat klinkt natuurlijk allemaal wel goed, maar helaas zijn er ook wat nadelen. De meeste artiesten hebben een fanbase opgebouwd op Facebook, Twitch, YouTube of een ander social platform. Het is een klus om deze fans naar Mixcloud te halen. En natuurlijk wil je liever geen kosten maken om je fans een leuke stream te bezorgen.

Een ander nadeel is dat je op Mixcloud nu nog per artiest betaalt, wanneer je hun exclusieve shows wil bekijken via Mixcloud Select. Wil je de streams van meerdere dj’s volgen, dan zit je al snel op een paar tientjes per maand.

dj's streamen dj set pioneer

Het lijkt echter voorlopig de enige optie te zijn. Er zijn wel geruchten dat Facebook wellicht met een vergelijkbaar abbonnement komt, maar voorlopig heeft het platform de keuze gemaakt om alle dj-livestreams te blokkeren. 

Een ander nadeel zijn de kijkmogelijkheden van het platform. Er is geen mogelijkheid om de streams te casten zoals je gewend bent van YouTube en Twitch en er zijn vrij weinig apps te vinden voor de bekende televisiesets. Er zijn wel apps voor Android en iOS en je kan natuurlijk kijken via de PC.

Meer dan een tussenoplossing?

Mixcloud lijkt voor nu de beste oplossing voor de streamende dj. Het is fair voor zowel de dj als de publisher en het neemt een hoop kopzorgen weg. Uiteindelijk lijkt het een goede blauwdruk voor de andere platformen, aangezien Mixcloud voor veel artiesten niet de plek is waar ze een following hebben. 

This Is Our House uploadt onze serie “Rock The House” via Mixcloud. Je kan de hele serie hier beluisteren.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Stef Appelhof
Manusje-van-alles als het gaat om marketing, webdesign, events en muziek. Als DJ te vinden in Café Bolle en Café Sgt. Peppers, maar ook bij de door hem mede opgerichte concepten Stemrecht en Thuis Stappen. Daarnaast als productieassistent actief geweest bij ADE. Ook de website waar je nu naar kijkt is door Stef gemaakt, net zoals zijn nieuwe website stream.training.

Gerelateerd

EDM & Future house in juni: De tips van Juliano van der Knaap

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....

Urban & Eclectic in mei: de tips van Chris Breuer

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....