dinsdag, december 7, 2021
spot_img
HomeMusicRock The HouseROCK THE HOUSE 88: Live set + interview Dissolver

ROCK THE HOUSE 88: Live set + interview Dissolver

-

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 88: Dissolver, a.k.a. Wessel Vlemmings. De Helmondse dj, vaste kracht bij onder meer De Missie in Eindhoven, trakteert je op een live set vol harde techno, die hij volledig zelf met zijn hardware maakte.

 

Naam: Wessel Vlemmings
Woonplaats: Helmond
Leeftijd: 20
Residencies: De Missie, P3 

Genre: hard techno

Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

- Advertisement -

“Hij geeft een goede impressie van mijn aanpak op het gebied van live sets. Ik probeer tijdens de sets zoveel mogelijk het idee te geven dat je naar een vloeiende mix van aan elkaar gemixte platen aan het luisteren bent. Omdat ik afwisseling misschien wel het belangrijkste aspect vind in live sets. Dit omdat je hiermee net als dj’s beter kunt kijken wat wel en wat niet werkt bij het publiek. Het geeft je ook meer vrijheid om volledig nieuwe dingen uit te proberen.”

“De mix is volledig gemaakt op mijn hardware, bestaande uit een drummachine, twee synthesizers en twee samplers. Het mooiste aan live sets vind ik dat je ook daadwerkelijk de artiest zelf hoort in plaats van iemand die platen van ándere artiesten draait en dat je als luisteraar echt precies kan horen wat er gebeurt.”

 

Wat was je eerste officiële optreden?

“Mijn eerste betaalde gig was op Prilpop Festival in Sevenum. Een minifestival voor opkomende artiesten in alle genres, waar je je als artiest voor in kon schrijven.”

“Na al wat kleine onofficiële optredens te hebben gedaan op feestjes van vrienden, werd me aangeraden hier eens naar te kijken. Uiteindelijk mocht ik daar een live set van 1,5 uur komen spelen. Het was wel een flinke uitdaging om als eerste officiële gig voor een publiek te spelen waarvan de meeste geen liefhebbers zijn van een niche genre als live hard techno. Ondanks dat het niet heel druk was tijdens de set was de sfeer wel goed en hebben de mensen die er waren lekker kunnen dansen.”

Het mooie is dat je nooit klaar bent met leren bij een live set

Dissolver

Hoe zou je het verloop van je carrière als Dissolver tot nu toe beschrijven?

“Mijn huidige carrière begon met wat kleine jam videootjes die ik maakte met mijn hardware. Nadat ik deze op Facebook en Instagram uploadde kreeg ik hier veel positieve reacties op wat me zelf ook motiveerde om hiermee door te gaan.”

“Op een gegeven moment vroeg een vriend van mij of ik alle hardware mee naar hem kon nemen om op zijn feestje een live set te spelen. Ik voelde me vereerd dat iemand mijn gepriegel goed genoeg vond om het aan zijn gasten op zijn feest te laten horen. Natuurlijk greep ik deze kans met beide handen aan en dat was de start van mijn carrière als Dissolver.”

“Hierna begon ik zelf meer vertrouwd te raken met het spelen voor andere mensen wat resulteerde in nog meer gigs. Tot dit moment is heel mijn – prille – carrière nog in een stijgende lijn verlopen: je leert steeds weer nieuwe dingen, je wordt beter in hetgeen wat je doet en je probeert steeds verschillende dingen uit.”

 

Heeft de ontwikkeling als artiest ook je persoonlijke ontwikkeling beïnvloed?

“Als artiest heb ik me ontwikkeld door vooral heel veel verschillende dingen uit te proberen. Het mooie is dat je nooit klaar bent met leren met een live set. Er zijn altijd wel nieuwe dingen om te proberen die invloed hebben op de kwaliteit en het geluid van de uiteindelijke muziek die je maakt.”

“Waar ik in eerste instantie ook heel erg opzag tegen het produceren van nummers op de conventionele manier, in een Digital Audio Workstation, heb ik geprobeerd hier mijn eigen draai aan te kunnen geven. Een paar jaar geleden las ik een artikel over Jeroen Search waarin hij vertelde hoe hij nummers opnam, wat ik zo inspirerend vond dat ik die methode deels heb overgenomen. Wanneer ik nu een nummer opneem doe ik dat volledig vanuit mijn hardware. De DAW gebruik ik alleen nog maar om het nummer te arrangen en om de audio te masteren.”

“Op mijn Soundcloud profiel heb ik bewust nog de eerste live sets die ik ooit heb opgenomen staan zodat andere mensen ook een beetje je ontwikkeling kunnen horen. Iedere set klinkt het kwalitatief weer een stukje beter dan de vorige. Het voelt een beetje alsof je je eigen kindje op ziet groeien, haha.”

Dissolver

Wat is je mooiste gig ooit?

“Mijn goede vrienden van De Missie hadden mij voor De Missie By Night gezegend met een closing-slot van 06:00 tot 07:00. Ik kreeg hier de kans om voor heel veel vrienden en bekenden mijn live set te spelen. De hele avond heb ik met een glimlach op mijn gezicht rondgelopen omdat ik er zo veel zin in had!”

“Dat het ook nog eens uitverkocht was droeg nog eens extra bij aan de ervaring. Nog nooit had ik voor zoveel mensen op mogen treden. Het beeld dat aan het einde van mijn set de lichten aangingen en iedereen enthousiast aan het klappen was zal me altijd bij blijven.”

 

Wat zijn je favoriete genres naast je eigen stijlen?

“Los van techno luister ik vooral indie-, classic- en psychedelic rock, post-punk en house. Maar bijvoorbeeld ook genres als jazz, hiphop en funk. Het is een beetje afhankelijk van waar ik zin in heb.”

 


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Liever een groot festival of kleine club?

“Hard techno is een genre wat zich beter leent voor kleine clubs dan voor grote festivals, naar mijn mening. De hele sfeer die de muziek met zich meebrengt past net iets beter in een donker pakhuis met rookmachines, lasers en stroboscopen dan op een festivalweide in het zonnetje midden op de dag.”

“Daarentegen zou het mogen optreden op een groot festival wel een perfecte kans zijn om je geluid aan een breder publiek te laten horen. Als het weer dan ook nog een beetje meezit is het wel lastig om nog steeds voor de kleine club te kiezen.”

 

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Wie kan voor live artiesten nou een grotere inspiratiebron zijn dan KiNK?! Deze man is een levende legende. Zijn live sets zijn keer op keer vernieuwend en het blijft ontzettend knap hoe iemand aan de lopende band zulke catchy tunes kan improviseren met zoveel enthousiasme en interactie met het publiek.”

“Verdere inspiratiebronnen zijn voor mij de jongens van Giant Swan met hun unieke rauwe geluid, berg gitaarpedalen op tafel en een overdosis energie, VSK met een bizar goed oor voor sounddesign en dynamiek in zijn live sets en Vladimir Dubyshkin met harde maar retegroovy techno en de meest obscure, unieke samples die je maar in een set kunt verwerken.”

Wie kan voor live artiesten nou een grotere inspiratiebron zijn dan KiNK?!

Dissolver

Ga je zelf nog veel uit of bezoek je festivals/clubnights?

“Zeker weten! Gemiddeld pak ik per maand één groot feest mee. Dit zijn dan voornamelijk de wat hardere technofeesten van bijvoorbeeld Reaktor, Intercell of Vault Sessions. Los daarvan kijk ik vooral waar mijn vrienden naar toe gaan. Ieder feestje is leuk als je met de juiste mensen bent!”

 

Heb je nog een ultieme droom of concrete ambitie?

“Qua concrete ambities zou ik wel allemaal targets kunnen stellen waardoor ik uiteindelijk een groter publiek bereik en een betere artiest kan worden, maar ik denk dat het leuker is om te dromen om ooit in mijn leven een live set te mogen doen in Warehouse Elementenstraat. Ik kom er altijd heel graag en heb zoveel goede herinneringen aan die locatie, dat het een enorme eer zou zijn om er te mogen spelen.”

“Ook zou het me fantastisch lijken om een keer een album op vinyl uit te brengen. Puur en alleen al om het principe dat je muziek dan op zo’n – tegenwoordig – exclusief format gedrukt wordt. En om dan naar een platenzaak te gaan en je eigen plaat ergens in de bakken tegen te komen. Dit klinkt misschien vreemd voor iemand die niet eens een platenspeler heeft, maar daarom is het ook een droom.”

 


Meer Dissolver

Facebook

Soundcloud

 

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

House en techno in december: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...

Eindhoven krijgt nieuwe club: HAVEN neemt intrek in pand van Dynamo

Na een mysterieuze guerrilla-actie met een boot in het stadscentrum, dinsdag, gonsde het deze week al rond, nu is...