Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe muziek. Het grote aanbod maakt het lastig om de pareltjes eruit te pikken. De Huisgidsen van This Is Our House reiken je de helpende hand en presenteren je elke maand hun top-3 van nieuwe releases. Hieronder de top-3 op het gebied van hardcore van onze nieuwe Huisspecialist Joes Maas. En de bijgewerkte Spotify-lijst met nog méér nieuwe muziek.

Ophidian – The End Of Never

Thunderdome Music

Mijn eerste top-3 met persoonlijke favorieten onder de nieuwe hardcore-releases begin ik met een nummer van een van de mooiste albums van 2021: ‘Call Of The Void‘. Het door Ophidian gecreëerde kunstwerk bracht hij uit op het Thunderdome Music Label en dit heeft de normen binnen de hardcore een nieuwe definitie gegeven. Het album bestaat uit 12 nummers, waarvan er 3 al eerder uitgebracht waren, bestaande uit harde kicks en diepe, duistere melodielijnen. Om hieruit één favoriet te kiezen was eigenlijk een onmogelijke taak.

Uiteindelijk is ‘The End of Never’ als favoriet uit de strijd gekomen. Wat mij vooral aanspreekt in deze track is de unieke opbouw en het enorme, melodieuze intro van maar liefst 3 minuten. Ophidian gaf zelf aan dat hij al langer met dit concept rondliep. Hij vond het echter lastig om een geschikt moment en een geschikte aanleiding te vinden voor het maken van deze exceptionele track. Gelukkig bood de afsluiter van het album hier de perfecte mogelijkheid voor.

De eerste drie minuten van ‘The End of Never’ zouden ook perfect als filmmuziek kunnen functioneren. Ophidian heeft met dit intro een verbazingwekkend muzikale melodie weten te creëren die in de climax van het nummer ongekend hard terugkomt. De insteek voor ‘The End of Never’ was een langzaam opbouwende track waarbij de drop zich pas in het laatste deel bevindt. In het intro is er een duidelijke, langzaam oplopende spanning te horen die uiteindelijk de melodie overtreft. Hierna komen de kick en de melodie op een gruwelijke manier samen, wat resulteert in een enorme berg van energie en euforie.


Tripped – Wheel Of Foreskin

Madback Records

Na een lange periode van stilte blaast Tripped het label Madback Records weer nieuw leven in. Zijn nieuwe EP ‘MADINCH002’ is officieel sinds 7 april zowel digitaal, als analoog op het zwarte goud, te beluisteren. Het in 2016 begonnen label Madback Records, ontstaan vanuit Badback Records, kende zijn laatste release op 12 december 2019.

Madback Records heeft zijn bestaan te danken aan Tripped en [KRTM]. Zij willen met hun label een breed scala aan muziek uitbrengen en hiermee de beperkte variatie binnen de hardcore en elektronische muziek tegengaan. ‘MADINCH002’ past perfect binnen Madback Records door zijn unieke invloeden vanuit de hardcore, techno, acid en industrial. Iets waar het label ook om bekendstaat.

Het hoogtepunt van deze EP is de track ‘Wheel Of Foreskin’ op de B-kant van de plaat. Waar je ziet dat de andere tracks toch iets meer naar de harde techno neigen en ook een redelijk lage BPM kennen, is ‘Wheel Of Foreskin’ juist een heerlijke hardcore-track met een BPM van 220 en de typische 909-kicks. Na een korte sample start er direct een uitgelaten melodie, die later wordt vergezeld met de originele hardcore-kicks. Door de gehele track blijft de drukke melodie terugkomen. De kicks kennen veel variatie waarbij het soms zelfs dicht tegen de terror aan zit.


Formek – Murder Sleep

Cenobite Records

Sinds ik Formek’s remix van After Hourz ontdekte ben ik een groot fan van zijn stijl geworden. Ook met zijn nieuwe release heeft hij mij weer volledig weten in te pakken. Zijn nieuwste werk is ‘Insight E.P.’ Het bestaat uit 5 nummers die zijn uitgebracht op Cenobite Records. Het label is in 1996 opgericht door Michel Klaassen (alias Tellurian/Leviathan) en staat vooral bekend om zijn unieke stijl: Psycore, oftewel psychedelic hardcore.

Mijn voorkeur gaat uit naar de track ‘Murder Sleep’. Een lekkere, typische early hardcore-track. Deze release kent een gave, duistere sfeer die wordt ondersteund door een energieke melodie waar menig early hardcore-liefhebber wild van wordt. Het is een nummer dat we nog veel gaan horen in setjes. Ik kan dan ook niet wachten om ‘Murder Sleep’ live te horen.


Spotify-lijst hardcore releases

Naast de top-3 nieuwe releases stellen onze Huisgidsen ook een Spotify-lijst samen van 2 tot 3 uur, die zij minimaal één keer per maand updaten. Daarin hoor je uiteraard hun top-3, maar ook andere nieuwe muziek die je niet mag missen. Ook Joes Maas heeft zijn eigen hardcore-playlist voor TIOH gemaakt, dit zijn al zijn favoriete releases voor deze maand:


Meer tips over hardstyle en hardcore?

Check hier de eerdere tips van Peter de Valck en Mandy van der Donk en check hier andere tips over hardstyle en hardcore. Check ook de overige maandtips en releases van onze Huisgenoten.