donderdag, december 7, 2023

De Nacht Staat Op; toch een succes

-

Home » Nieuws » De Nacht Staat Op; toch een succes

Het statement staat: het is genoeg geweest. Afgelopen zaterdag stonden de deuren van de clubs wijd open tijdens de protestactie ‘De Nacht Staat Op’. Ondanks de dreiging van hoge boetes sloten de deuren pas diep in de nacht. In een aantal steden zijn de evenementen vroeg afgekapt door de gemeente of kwamen de handhavers diezelfde nacht nog de dwangsom innen. Maar hoe dan ook: het was een succes!

Het zit erop. Afgelopen zaterdag, 12 februari, heeft de protestactie ‘De Nacht Staat Op’ in verschillende steden plaatsgevonden. Dit voor een eerlijke en volledige heropening van de nacht. Ook onze eigen redacteuren waren in verschillende clubs aanwezig om de nacht te vieren. Huisgenoot Joes ging vol moed naar Multigroove en Daan bezocht eindelijk weer de Melkweg!

Amsterdam weet van ‘opstaan’

Ook Multigroove stond afgelopen zaterdag op. Gerust mag je Multigroove een van de pioniers van het Nederlandse nachtleven noemen. Begin jaren ’90 schreven zij geschiedenis met het geven van feesten in gekraakte loodsen en stonden ze aan het begin van een hardcorerevolutie. Bijna 30 jaar later flikken ze het opnieuw!

In de heilige Warehouse, gelegen aan de Elementenstraat, kwamen meerdere Multigroove-legends bijeen om te doen waar ze goed in zijn: feesten!

Het was een perfecte nacht gevuld met de dikste rave- en hardcoreplaten. Het absolute hoogtepunt was de set van Spider Willem, hij draaide een ontzettend stevig door. Maar ook de twee uur durende B2B van Bass-D en The Darkraver was genot van de bovenste plank.

>>Check ook: De Nacht Staat op; niets te vrezen!

Weer een volle Melkweg

De gezelligheid in de rij is niet te missen en het enthousiasme zit er dik in. Ik spreek wat mensen aan en allemaal komt het op hetzelfde neer: ”Het is vooral belangrijk om op deze manier te protesteren, we protesteren echt door te doen wat we missen!”

Binnen een halfuur staat de zaal vol; de pandemie lijkt wel nooit bestaan te hebben. Na het eerste uur spreek ik met openingsact ‘June’, ook zij beaamt dit: “Ik ging er eigenlijk vanuit dat er nog niet zo veel mensen zouden zijn, maar de zaal stond al veel voller dan dat ik had verwacht. Ik merkte ook aan de reactie die ik kreeg van de crowd weer hoe belangrijk dit soort dingen zijn.”

Na een paar uurtjes is lopen in de volle zaal bijna onmogelijk en is de Melkweg veranderd in een zee aan dansende, lachende, knuffelende en ravende mensen. Even is de nacht weer terug!

De nacht zelf nog halen

Niet alleen in Amsterdam, maar ook in het Brabantse Tilburg was de avond een groot succes. Ondanks de, door de gemeente, opgelegde dwangsom van €10.000,- ging het evenement bij Poppodium 013 gewoon door.

“De boete wisten we al op voorhand, dat hebben ze ook gewoon laten weten met een brief. Het is ook een bewust risico wat we hebben genomen. We stonden gewoon heel erg achter het initiatief van ‘De Nacht Staat Op”, vertelt Joost van Abeelen van Poppodium013.

Dit evenement organiseerde het poppodium in samenwerking met andere clubs uit Tilburg. Van Abeelen: “De boete die gedragen moet worden, zou voor kleinere partijen niet te doen zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen om onderdak aan deze partijen te bieden.”

Ondanks de dwangsom was de avond een enorm succes. “Tuurlijk balen we ervan, €10.000,- is niet niks. Maar het was een enorm toffe avond. We voelden de energie van het publiek en daar kregen wij ook zelf weer energie van”, zegt Van Abeelen.

De politie is zelfs nog binnen geweest

In Eindhoven is het vlekkeloos verlopen. Er zijn geen boetes uitgeschreven en er is zelfs goed overleg geweest met de politie, vertelt nachtburgemeester Siem Nozza: “We hebben gewoon één op één contact gehad met de politie. Vanuit onze kant hebben we onze sympathie uitgesproken en vanuit hun kant kwam het waarborgen van veiligheid er bovenuit. De politie is zelfs nog even langs geweest bij Subbar waar ik was.”

Naast de muziek die gedraaid werd, was er ook ruimte voor een aantal toespraken. Nozza in zijn speech: “Een clubnight is zoveel meer dan een feestje alleen. Nachtcultuur is van essentieel belang. Tijd en ruimte om veilig gelijkgezinden te ontmoeten. Op de dansvloer en alleen op de dansvloer kom je samen.”


De Nacht Staat Op

Instagram

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Lotte Snepvangers
Lotte Snepvangers
Lotte is een studente Communicatie met een journalistieke achtergrond. Vanwege haar liefde voor techno, deep house en psytrance is ze vaak op raves te vinden. Deze liefde vertaalt ze graag door naar content die met haar favoriete genres te maken heeft.

Gerelateerd

Fikse boete Complex Maastricht als ze open gaan tijdens De Nacht Staat Op

Net iets meer dan een dag voor de aanvang van Complex Staat Op, het event van Complex Maastricht voor...

De Nacht Staat Op: Veel clubs zaterdag open, maar wordt er gehandhaafd?

Nog minder dan één week en de nachtcultuur neemt het heft weer in eigen handen. Clubs door het gehele...