dinsdag, oktober 3, 2023

De nacht van Eindhoven vraagt om meer durf en diversiteit

-

Home » Nieuws » De nacht van Eindhoven vraagt om meer durf en diversiteit

Op maandagavond 14 maart werd in de Eindhovense Effenaar gedebatteerd over de status en doorontwikkeling van het lokale nachtleven. Tijdens het Debat van de Nacht kwamen politici, nachtmakers én uitgaansliefhebbers bijeen om hun visies met elkaar te delen. In twee uur tijd klonk naast verkiezingsretoriek ook vooral een oproep aan de volgende coalitie. Om meer ruimte en vertrouwen te geven aan makers en om meer nachtelijke ambitie vast te leggen in het coalitieakkoord. 

De organisatie van het debat lag in handen van nachtburgemeester Siem Nozza in samenwerking met Effenaar, Stichting Cultuur Eindhoven, RaRaRadio en This Is Our House. Moderator van dienst was, net als vier jaar geleden tijdens het eerste Debat van de Eindhovense Nacht, onze eigen Huisbaas Mark van Bergen. Net als toen zond TIOH het debat maandag ook live uit – het is hieronder in z’n geheel terug te kijken.

Vanuit de lokale politiek waren de VVD, GroenLinks, CDA, GewoonEindhoven, PvdA, D66, Volt, Piratenpartij, LPF en PvdD aanwezig. Daarnaast zat in de zaal een grote groep van meer dan 200 nachtmakers en -brakers om ook hun geluid te laten horen. Aan de hand van stellingen als ‘Het nachtleven is divers genoeg’ en ‘Het vergunningenbeleid is dienend’ werd het debat ingeleid.

Huisbaas Mark van Bergen (links) en Nachtburgemeester Siem Nozza (rechts)

Niet goed genoeg

Het startpunt was duidelijk; de Eindhovense nacht moét bruisender. Dat vonden alle 10 aangeschoven politici. Waarbij moet worden aangetekend dat juist hun partijen, op een enkele na, voor het initiatiefvoorstel ‘Nachtleven’ hadden gestemd.

Cultuurwethouder Monique List kwam dé oogst daarvan aan het begin van de avond hoogstpersoonlijk melden. Op de valreep, na vier jaar coalitie en beloofde ambitie, maar toch. De pilot met de Verlaatjes (sluitingstijd tot 8:00 uur ’s ochtends) wordt uitgebreid tot buiten de ring. En: er zijn twee 24 uurs vergunningen te vergeven in de stad.

De tegenstanders van het voorstel bleven dus echter weg in de Effenaar, waardoor het debat soms ook wat tam bleef. Treffende opmerking uit de zaal: “Jullie lijken wel van dezelfde partij.” Iedereen was het ook hier over eens: de huidige staat van de nacht past niet bij de internationale allure van de Lichtstad. Het nachtleven van Eindhoven is te homogeen en beperkt, de gemeente is niet oplossingsgericht genoeg en regelgeving sluit niet aan bij de initiatieven.

Eenzijdig uitgaansleven

Hierover zei Aya Bergkamp van studentenplatform STEHVEN (Supporting Eindhoven study life, TU/e) vanuit de zaal: “Wat het uitgaansleven betreft, wordt het aanbod tamelijk ‘eenzijdig’ genoemd. We hebben wel het Stratumseind, de langste stapstraat van Europa, maar daar is te weinig afwisseling, bleek uit ons onderzoek.”

Meer sprekers uit het publiek lieten tijdens het debat hun onvrede horen. Raadsleden reageerden hierop door te wijzen op mogelijk nieuwe ruimtes, stadsdelen en locaties om het nachtleven uit te breiden, dan wel te ontwikkelen.

Bekijk hier het hele Debat van de Nacht:

Verkiezingsretoriek

Ondanks het tamme begin, ontstonden er enkele momenten waarop raadsleden het aandurfden om elkaar het vuur aan de schenen te leggen. Zo kreeg Eloy Overvelde (Partij voor de Dieren) het verwijt van GroenLinks-raadslid Bart Habraken van dat zijn partij tegen grote evenementen is. Het raadslid wuifde dit weg door uit te leggen vooral tegen vervuilende evenementen te zijn. Ook kregen de VVD en het PvdA van Habraken te horen ‘conservatief beleid te voeren’.

Nachtburgemeester Siem Nozza

Er gaat niks boven Groningen

Nachtburgemeester van Groningen, Merlijn Poolman, was ook aanwezig. Hij inspireerde de raadsleden enthousiast over hoe de nachten in zijn stad verlopen. In Groningen hanteert de gemeente al jaren een 24/7 openingsbeleid.

Poolman: “Iedere kroegeigenaar bepaalt zelf wanneer hij sluit. Zo krijg je dat verschillende kroegen op verschillende tijdstippen dichtgaan en dat de overlast van uitgaanders voor de rest van de stad beperkt blijft.” Volgens de Groningse nachtburgemeester is het ’24/7-beleid’ met vrije sluitingstijden ook geschikt om in Eindhoven uit te rollen als je vertrouwen in je inwoners en ondernemers hebt.

Resultaat

Aan het einde van de avond klonk toch een aantal mooie voorstellen. Zo waren de aanwezige raadsleden enthousiast over een nachtcommissie. Die commissie is bedoeld om een uiteenlopende groep van ondernemers, raadsleden en bewoners aan tafel te krijgen om alle belangen mee te nemen in nachtelijke plannen. Als laatst werd er door Mary-Ann Schreurs (GewoonEindhoven) in de wandelgangen aangemoedigd het burgerinitiatief voor latere sluitingstijden te initiëren.

Youri Gerrits van het CDA (links) en Mary-Ann Schreurs van GewoonEindhoven (rechts)

Verder werd er gesproken over een verdere uitbreiding van het vergunningenbeleid en frequentere evaluatiemomenten. Nachtburgemeester Nozza liet aan het einde van het debat weten te hopen dat de voorstellen nu écht doorgang gaan vinden: “De afgelopen vier jaar zijn stappen gezet, maar wel ministapjes. En ik heb niet zoveel met verkiezingsretoriek. Sorry. Go vote!”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...