maandag, december 4, 2023

Cijfers bewijzen: Grote herstel elektronische muziek-branche is begonnen

-

Home » Nieuws » Cijfers bewijzen: Grote herstel elektronische muziek-branche is begonnen

Wat je over de gehele linie al kunt waarnemen, wordt nu met klinkende cijfers bevestigd. Na 2 jaren van lijden vanwege de corona-pandemie is het grote herstel ingezet voor de industrie rond elektronische muziek. Dat blijkt uit het IMS Business Report, dat woensdag gepresenteerd werd op Ibiza. “De grote nieuwe groeicirkel is begonnen.”

IMS staat voor International Music Summit, een conferentie die doorgaans ieder jaar plaatsvindt op Ibiza. Door corona werden de edities van IMS in 2020 en 2021 geannuleerd. De comeback wordt dit jaar opgeluisterd door bloeiende cijfers uit de mondiale business.

De totale geschatte waarde van de elektronische muziek-wereld lag in 2021 op 6 miljard dollar. Dat is een stijging van maar liefst 71 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De industrie-waarde is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis (7,3 miljard in 2019), maar ze is daar ook nog maar net uit. En toch gaat het herstel hard.

>> Zie ook: Waarom clubben op Ibiza zo belachelijk duur is (en blijft)

IMS Business Report

Meer cd’s verkocht

Neem bijvoorbeeld de verkoop en streaming van elektronische muziek. Dat steeg in 2021 met 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor, tot 1,3 miljard dollar. Beatport (grootste muziekmarkt voor dj’s) zag daarbij een groei van 30 procent. En voor het eerst sinds 20 jaar werden zelfs meer cd’s verkocht.

Elektronische muziek neemt binnen deze groei een aanzienlijk deel voor rekening. Terwijl hiphop in de grootste muziekmarkten wat terugzakt of stagneert, piekt dance in met name Duitsland en Groot-Brittannië. “De grote nieuwe groeicirkel is begonnen”, aldus hoofdonderzoeker David Boyle, samensteller van het IMS Business Report 2022.

IMS Business Report

Clubs

Festivals en clubs leden uiteraard het meeste tijdens de pandemie, maar zijn op de weg terug. Vorig jaar was er – vooral door (buiten)festivals – een omzet van 2,5 miljard, een verdriedubbeling ten opzichte van 2020. Dit jaar zijn ook de clubs weer op gang gekomen, dus komt de totale omzet van 2019 (4,9 miljard) weer in zicht.

Wat ‘gewoon’ bleef stijgen tijdens de coronacrisis: de verkoop van soft- en hardware voor muziekproductie. Er ging volgens het IMS Business Report 1,2 miljard dollar in om, tegen 1,1 in het jaar ervoor. Merken als Pioneer en Ableton zagen daarbij opvallend veel nieuwe jonge kopers.


IMS Business Report 2022

Het volledige IMS Business Report 2022 is hier gratis te krijgen.

Later op TIOH.nl: 8 niet te missen trends en ontwikkelingen binnen de elektronische muziek-branche.

Check onze Instagram Stories voor meer beelden van Mark van Bergen op IMS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

IMS Ibiza: 6 trends die je moet weten over de elektronische muziek-wereld

De International Music Summit (IMS) op Ibiza was vorige week een mooie graadmeter binnen de dancebranche. TIOH’s Huisbaas Mark...

Het grote afscheidsinterview van Marcel Mingers (Extrema): ‘Solar en XO zullen doorleven’

Met zijn Extrema groeide Marcel Mingers uit tot een van de grondleggers van de Nederlandse dancecultuur. Nu, na 30...