vrijdag, februari 23, 2024

Nachtnet terug in Brabant? Seinen komen langzaam op groen!

-

Home » Uncategorized » Nachtnet terug in Brabant? Seinen komen langzaam op groen!

Nooit meer wachten op die eerste trein op dat ijskoude station in de buurstad? Een einde aan het jagen op dure taxi’s of BOB’s? Met de mogelijke herinvoering van het Nachtnet in Brabant kunnen partyliefhebbers naast ruimere openingstijden binnenkort ook zomaar grotere reiskansen krijgen. 

 

door Richard Witte

 

De kans op een terugkeer van de nachtelijke spoordienst in de provincie werd deze week ineens een stuk groter. In alle grote Brabantse steden begint zich een grote steun af te tekenen.

Waar eerder de Tilburgse gemeenteraad zich schaarde achter een oproep tot herinvoering, is ook de raad van Den Bosch positief gestemd over dit plan.

Daarnaast zien ook Bredase partijen het als een kansrijk plan. Zes partijen in de gemeenteraad roepen in een motie het college op om te onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan voor de invulling van het nachtnet.

Siem Nozza Nachtburgemeester Eindhoven

Eindhoven

Nu is het woord aan Eindhoven. De Nachtburgemeester van de lichtstad, Siem Nozza (foto boven), merkt al veel positieve geluiden in zijn netwerk.

In de tijd dat het nachtnet werd afgeschaft in Brabant, peilde hij middels een onderzoek wat de behoeften van het Eindhovense publiek zijn. Dit onderzoek, gevoerd onder internationale studenten en werknemers van ASML, gaf destijds al een duidelijk signaal af. Naast behoefte aan verruimde openingstijden is nachtelijk vervoer voor hen zeer wenselijk.


Volg TIOH op Facebook:


Nu de geluiden van het nachtnet opnieuw de ronde doen, is het tijd om door te pakken. Siem is opnieuw benaderd door ASML. Dit keer met de vraag om de herinvoering kracht bij te zetten in de gemeenteraad.

Daarnaast merkt Siem onder andere optimisme binnen coalitiepartij GroenLinks. “Raadsleden die ik over het nachtnet te spreken krijg zijn positief, dus draagvlak is in ontwikkeling.” Niet alleen bij GroenLinks, maar ook bij de rest van de gemeenteraad begint besef te komen, aldus Siem.

Nieuwe poging

Het Brabantse nachtleven lijkt daarmee opnieuw een mooie impuls te krijgen. Eerder berichtten we al over de verruiming van vergunningen in de Eindhovense binnenstad en over de opgerekte openingstijden in zowel Breda, Eindhoven als Tilburg.

Foto: Rob Dammers

Van 2007 tot 2015 konden reizigers ook al tot 4:00 uur ’s nachts gebruik maken van het Brabantse spoor. Destijds werd de stekker uit het nachtnet getrokken, omdat betrokken gemeenten en de provincie onvoldoende wilden bijdragen aan de onrendabele verbindingen.

Als vervanging van de nachttreinen werd een proef gestart met nachtbussen. Deze werd in juli 2017 echter ook stopgezet. Te weinig reizigers maakten er gebruik van.

Om de financiële uitdaging nu te tackelen, is samenwerking volgens Siem de key. “Omdat de Einhovense gemeente financieel weinig spoeling heeft, moet er gekeken worden naar een oplossing die niet alleen Eindhoven omvat. Het nachtnet moet een samenwerking zijn van de vijf grote Brabantse steden en de provincie.”

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...