Nooit meer wachten op die eerste trein op dat ijskoude station in de buurstad? Een einde aan het jagen op dure taxi’s of BOB’s? Met de mogelijke herinvoering van het Nachtnet in Brabant kunnen partyliefhebbers naast ruimere openingstijden binnenkort ook zomaar grotere reiskansen krijgen.
door Richard Witte
De kans op een terugkeer van de nachtelijke spoordienst in de provincie werd deze week ineens een stuk groter. In alle grote Brabantse steden begint zich een grote steun af te tekenen.
Waar eerder de Tilburgse gemeenteraad zich schaarde achter een oproep tot herinvoering, is ook de raad van Den Bosch positief gestemd over dit plan.
Daarnaast zien ook Bredase partijen het als een kansrijk plan. Zes partijen in de gemeenteraad roepen in een motie het college op om te onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan voor de invulling van het nachtnet.
Eindhoven
Nu is het woord aan Eindhoven. De Nachtburgemeester van de lichtstad, Siem Nozza (foto boven), merkt al veel positieve geluiden in zijn netwerk.
In de tijd dat het nachtnet werd afgeschaft in Brabant, peilde hij middels een onderzoek wat de behoeften van het Eindhovense publiek zijn. Dit onderzoek, gevoerd onder internationale studenten en werknemers van ASML, gaf destijds al een duidelijk signaal af. Naast behoefte aan verruimde openingstijden is nachtelijk vervoer voor hen zeer wenselijk.
Volg TIOH op Facebook:
Nu de geluiden van het nachtnet opnieuw de ronde doen, is het tijd om door te pakken. Siem is opnieuw benaderd door ASML. Dit keer met de vraag om de herinvoering kracht bij te zetten in de gemeenteraad.
Daarnaast merkt Siem onder andere optimisme binnen coalitiepartij GroenLinks. “Raadsleden die ik over het nachtnet te spreken krijg zijn positief, dus draagvlak is in ontwikkeling.” Niet alleen bij GroenLinks, maar ook bij de rest van de gemeenteraad begint besef te komen, aldus Siem.
Nieuwe poging
Het Brabantse nachtleven lijkt daarmee opnieuw een mooie impuls te krijgen. Eerder berichtten we al over de verruiming van vergunningen in de Eindhovense binnenstad en over de opgerekte openingstijden in zowel Breda, Eindhoven als Tilburg.
Foto: Rob Dammers
Van 2007 tot 2015 konden reizigers ook al tot 4:00 uur ’s nachts gebruik maken van het Brabantse spoor. Destijds werd de stekker uit het nachtnet getrokken, omdat betrokken gemeenten en de provincie onvoldoende wilden bijdragen aan de onrendabele verbindingen.
Als vervanging van de nachttreinen werd een proef gestart met nachtbussen. Deze werd in juli 2017 echter ook stopgezet. Te weinig reizigers maakten er gebruik van.
Om de financiële uitdaging nu te tackelen, is samenwerking volgens Siem de key. “Omdat de Einhovense gemeente financieel weinig spoeling heeft, moet er gekeken worden naar een oplossing die niet alleen Eindhoven omvat. Het nachtnet moet een samenwerking zijn van de vijf grote Brabantse steden en de provincie.”