Dance & Drugs: Recreatieve gebruiker neigt meer naar psychedelica in coronatijd

-

Home » Nieuws » Dance & Drugs: Recreatieve gebruiker neigt meer naar psychedelica in coronatijd

Partydrugs als XTC en amfetamines maken in de coronatijd ruimte voor meer psychedelische drugs als ketamine en 2CB. Waar aan de ene kant minder (sociale) gelegenheden zijn om drugs te gebruiken, wordt een avondje ‘vagen’ anderzijds gezien als middel tegen verveling. Dat blijkt uit een landelijke enquête van This Is Our House onder ruim 300 respondenten. Aanleiding tot het vervolgonderzoek in de serie Dance & Drugs vormden de coronamaatregelen die vorig jaar van kracht werden.

Coverfoto: Wendy Wei – Pexels

TIOH bevroeg Nederlandse uitgaansliefhebbers vorig jaar reeds op grote schaal naar hun mening over de drugsproblematiek, als onderdeel van de serie Dance & Drugs. Ook werden toen vragen gesteld over het eigen drugsgebruik. Dit onderzoek werd ondersteund door Poppi Amsterdam, Novadic-Kentron en MedEvent.

>> Zie hier de resultaten: Recreatieve gebruiker drugs wil regulering, geen criminalisering

Nu, bijna een jaar later, zijn er de resultaten van een vervolgonderzoek. TIOH was nieuwsgierig of de coronamaatregelen invloed hadden op het alcohol- en drugsgebruik van liefhebbers van dance, in een wereld waarin niet gedanst wordt.

Dit vervolgonderzoek werd ondersteund door preventiemedewerker Floris Brocaar van Novadic-Kentron. Er werd onderscheid gemaakt tussen alcohol (legale harddrug), cannabis (softdrug) en andere harddrugs.

Soorten drugsgebruik voor en na coronamaatregelen

TIOH vroeg de respondenten welke drugs zij gebruikten voordat de coronamaatregelen in 2020 in hun leven kwamen. Ook werd gevraagd of er verandering in soort drugsgebruik was nadat de coronamaatregelingen van start gingen.

Legenda: 1 Alcohol 2 XTC 3 Cannabis 4 MDMA 5 Ketamine 6 Cocaïne 7 Amfetamine 8 3/4-MMC 9 2CB 10 4-FMP 11 GHB 12 Psilocybinen (truffels, paddo’s, etc.) 13 LSD

Vagen

Wat Floris Brocaar ook al in zijn interview met TIOH vermeldde en verwachtte, was dat de huidige partydrugs plaats zouden maken voor psychedelica. Gebruikers hebben blijkbaar meer behoefte om te ‘vagen’, en van de wereld te gaan.

Zo valt te zien dat er een daling is in het gebruik van uppers als XTC, MDMA en 4-FMP. Daartegenover staat een aanzienlijke stijging in het gebruik van geestverruimende drugs als ketamine, LSD en psilocybinen (paddo’s, truffels, etc.) Het gebruik van 2CB is bijna verdubbeld.

>> Lees hier het interview: Dance & Drugs: (Onder) invloed in coronatijd

Ketamine. Foto: Konica Minolta Digital Camera

Alcohol: minder gelegenheden

De meerderheid (35%) geeft aan dat de nuttiging van alcohol is verminderd nadat de coronamaatregelen van start zijn gegaan. Dit komt vooral doordat er minder gelegenheden zijn geweest waarbij gedronken kon worden. Bijvoorbeeld in de zomer op het terras, tijdens het uitgaan of op een festival.

In gezelschap drinken vinden de meesten toch wel de standaard, 85% drinkt voor de gezelligheid. Maar 29% drinkt alcohol wanneer ze alleen zijn. Voor sommigen heeft het gebruik van alcohol plaats gemaakt voor een andere voorkeur van drugs.

Bij 34% is het gebruik hetzelfde gebleven. Dit komt omdat, wanneer er een gelegenheid was (bijvoorbeeld op de zaterdag) er alleen op dat moment de hoeveelheid alcohol werd gedronken. Nu is deze hoeveelheid verspreid over meerdere dagen. Zo geeft 65% aan wekelijks te drinken, 16% maandelijks en 7% dagelijks. Wat dit fenomeen weer bevestigt.

Bij 27% is het gebruik toegenomen. Dit doordat ze vaker doordeweeks zijn gaan drinken in plaats van alleen in het weekend. Hier is de hoeveelheid en de frequentie veranderd. 93% geeft aan alcohol te nuttigen in een thuissetting, vooral met vrienden. 66% drinkt alcohol tijdens een huisfeestje.

Raves

Toen er in de zomer toch nog mogelijkheden waren om buitenshuis te zijn, tijdens het uitgaan of op een festival in een 1,5 meter-setting, maakte 55% gebruik van deze gelegenheden om te drinken. Dit was helaas niet lang mogelijk en legale evenementen maakten plaats voor illegale raves en underground events. 17% nuttigde hier alcohol.

In de redenering achter het gebruik is het opmerkelijk dat 36% het normaal vindt om alcohol te nuttigen. 48% vindt dat het helpt om te ontsnappen aan de huidige situatie. Slechts een kleine 15% geeft aan te drinken, omdat ze het lekker vinden.

De ervaringen met alcohol zijn bijna altijd positief, 5% associeert alcohol met negatieve gevoelens, met name door de kater na het gebruik van alcohol. Anderen vermeldden als reden dat zijzelf of anderen agressief worden door overmatig alcoholgebruik. Daarom kiezen meerdere respondenten ervoor om andere drugs te gebruiken.

>> Zie ook: Serie Ravecultuur

Cannabis

Van de respondenten geeft 41% aan geen cannabis te gebruiken. Voor de grootste groep die het wel gebruikt is voor 24% het gebruik hetzelfde gebleven. Hiervan geeft 25% aan eens per half jaar cannabis te gebruiken. De maandelijkse gebruikers vertegenwoordigen 23% en een verrassend hoog aantal (21%) grijpt er dagelijks naar. 19% gebruikt cannabis eens per week.

Voor 21% is het gebruik toegenomen. Dit ligt vooral aan het feit dat er meer eenzame avonden zijn, waar je op de bank zit en sneller naar een joint grijpt. Verveling is een grote factor die hierbij meespeelt, 43% gebruikt hierdoor wanneer ze alleen zijn. Waar eerst met vrienden werd uitgegaan en niet gebruik werd gemaakt van cannabis, komt nu in plaats daarvan wel een avond vol gebruik. 81% geeft aan dat ze voorkeur geven aan het gebruik thuis met vrienden. Zo geeft 39% ook aan het te gebruiken op een huisfeest. 47% geeft aan puur te gebruiken voor de gezelligheid.

Voor 14% is het gebruik verminderd. Vaak komt dit omdat gebruikers graag met vrienden blowen en ze op het moment hun vrienden minder zien door de maatregelen. Velen gebruikten cannabis ook na een feestje of festival, en omdat deze gelegenheden er niet meer zijn, valt het blowen erná ook weg. 25% maakte gebruik van de gelegenheid op festivals in 1,5 meter-setting, 16% deed dat op een illegaal event.

Bij deze softdrug wordt ook aangegeven dat 23% het normaal vindt om te gebruiken. 73% gebruikt het om te ontspannen of om te ontsnappen aan de dagelijkse situaties. Een extra beleving wordt door 34% van de gebruikers ervaren. Ervaringen zijn hier ook veelal positief, 9% geeft aan géén positieve ervaringen te hebben met cannabis. Dit omdat het niet altijd lekker valt en er overgegeven kan worden. Je kunt daarnaast in een sleur vallen, waar onderbewuste (vaak negatieve) gedachtes erg aanwezig kunnen zijn. Soms resulteert het ook in een sociale en emotionele afvlakking en kun je er angstig van worden.

Andere drugs

De meerderheid (42%) geeft aan dat het gebruik van overige drugs is verminderd. Dit komt vooral omdat er geen festivals meer zijn, waar ze dit voornamelijk gebruikten. Om dit thuis op de bank te doen, is wel een erg groot verschil. Desondanks vermeldt 9% het toch alleen te gebruiken.

Er wordt ook vermeld dat de nasleep het niet waard is na een thuisfeestje. De dinsdagdip na een echt festival is daarentegen wél de moeite. 55% gaf aan tijdens het uitgaan of in een 1,5 meter-setting te hebben gebruikt. Gebruikers die het nuttigen op een illegaal event / rave vertegenwoordigen een groep van 21%. Ook is de beleving anders op een festival. 80% doet het voor de extra beleving. 54% gebruikt het om te ontspannen of te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Anderen zien het als een verrijking van hun leven.

28% geeft aan dat het gebruik van drugs is toegenomen. Dit komt voort uit het samenzijn met vrienden, om zo op thuisfeestjes toch nog een beetje hetzelfde gevoel na te bootsen. Zo gebruikt 69% met vrienden in een thuissetting en 64% bij een thuisfeestje. 60% doet het vooral voor de gezelligheid. Ook vinden ze hierin een soort van uitlaatklep, nu er geen andere mogelijkheden meer zijn vanwege de lockdown. Verveling speelt ook een grote rol, want er is ‘letterlijk niks anders te doen’. Anderen geven aan het fijn te vinden om te gebruiken in een vertrouwde, kleinere kring.

24% geeft aan dat het gebruik hetzelfde is gebleven. Echter, een grote groep (40%) is wel gaan experimenteren sinds de maatregelen. 44% geeft aan maandelijks te gebruiken, 16% eens per half jaar en 14% wekelijks. Ervaringen zijn hier ook overduidelijk positief. De beleving is vaak fijn en hetzelfde, alleen de dagen erna kunnen als wat somberder ervaren worden. 5% heeft géén positieve ervaringen met drugs. Dit omdat het verslavend kan zijn, ze zich onwel kunnen voelen tijdens het gebruik, of ze erna niet meer kunnen slapen.

XTC

Laat je je drugs testen?

De overduidelijke meerderheid (47%) laat drugs niet testen. 18% laat het zelden testen en 17% soms. De andere groep laat hun drugs vaak (11%) of altijd (7%) testen. Hieronder een paar antwoorden uit de enquête.

“De testtijden zijn voor mij niet fijn.”

“Ik vertrouw de dealer.”

“Ik heb nu één keer wat 2CB laten testen, ik vond het een enorm gedoe.”

“XTC laat ik wel altijd testen, je wilt toch weten of er geen troep in zit.”

“Meestal bestel je het last minute waardoor je geen tijd hebt om te testen en vertrouw je op de kwaliteit die de dealer heeft.”

“Nooit over nagedacht.”

>> Testservice voor drugs van Novadic-Kentron

Dance & Drugs

Combineer je verschillende drugs?

De meerderheid combineert drugs, 15% zegt het niet te doen. 17% doet het zelden, 33% doet het soms, waar 26% het juist vaak doet en 9% altijd. Dit gebeurt vooral onder het mom van experimenteren. Onderstaand een paar antwoorden die herhaaldelijk terugkwamen.

“Speed en XTC of speed en 3-MMC. Ik sluit vaak af met ketamine.”

“Vaak beginnen met alcohol en cocaïne. Later overstappen op MDMA of XTC, en dan wat ketamine erbij. Vooral MDMA en ketamine is een veel voorkomende combinatie. Net zoals alcohol en cocaïne.”

“Alcohol en speed.”

Dance & Drugs

Illegaal drugsgebruik

TIOH vroeg respondenten ook hoe ze in het algemeen aankijken tegen illegaal drugsgebruik op festivals en tijdens het uitgaan, alcohol niet meegeteld. De antwoorden zijn grotendeels positief, zolang het gebruik maar binnen de perken blijft en je geen last bent voor iemand anders.

Respondenten associëren drugsgebruik meer met festivals dan met uitgaan. In enkele gevallen vinden ze drugsgebruik tijdens het uitgaan overbodig.

Het gros van de respondenten vindt drugs vanzelfsprekend en het vooral horen bij deze tijd. “Wanneer er voldoende EHBO aanwezig is en mensen hebben verstand van wat ze doen (het dus veilig gebeurt) zie ik er geen gevaar in”, aldus een van hen. “Het moet kunnen mits het taboe eraf gaat en mensen erover opgeleid worden!”


Meer lezen over dance & drugs?

>> Dance & Drugs: (Onder) invloed in coronatijd

>> Serie Dance & Drugs

>> DANCE & DRUGS: De expert die alle genres en pillen meemaakte

>> Recreatieve gebruiker drugs wil regulering, geen criminalisering

>> DANCE & DRUGS – John van den Heuvel: ‘Legaliseren is geen optie’

>> DANCE & DRUGS – de politiek: Maakt regulering een kans?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mandy van der Donk
Mandy van der Donk
Mandy is een echte fan van de harde stijlen. Vaak is ze te vinden op evenementen om naast de artiesten te ondersteunen, ook nog een dansje te wagen. Hierdoor is ze samen met Peter de Valck Huisgids voor de harde stijlen. Haar muzieksmaak is echter heel breed en is ze al gelukkig wanneer er muziek op staat. In de terugkerende rubriek neemt Mandy je samen met Peter mee in de top 3 van de beste releases van afgelopen maand. Wil jij dat Mandy verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top 3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Dutch Dance Talks: wekelijkse talkshow op Clubhouse

'Dutch Dance Talks' is de naam van de nieuwe wekelijkse talkshow van TIOH-hoofdredacteur Mark van Bergen op Clubhouse. De...

Dance & Drugs: (Onder) invloed in coronatijd

Drugs en onze roemrijke dancecultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe vergaat het de gebruiker in een tijd...