De mondiale ontwikkelingen binnen de coronacrisis volgen elkaar snel op, ook in relatie tot de dancebranche. TIOH houdt je wekelijks op de hoogte via een viraal journaal. Met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
VIRAAL JOURNAAL WEEK 25
Nederland
Maximumaantal bezoekers losgelaten; muziek- en eventscene krijgt weer lucht
Gaan we op weg naar een ware Unlocking in de muziek- en eventbranche? Het gaat in ieder geval de goede richting in. Terwijl in Zwitserland al weer club-events zónder distancing mogen (zie onder), gaan we ook in ons land een nieuwe soepelere fase in.
Premier Rutte maakte woensdagavond op een nieuwe persconferentie bekend dat het maximumaantal bezoekers voor bijeenkomsten en locaties per 1 juli wordt losgelaten. Reserveren is ook niet meer nodig. Wel blijft in Nederland de 1,5 meter afstand gelden. Clubs blijven voorlopig nog gesloten, richting 1 september komt er voor hen een nieuw ‘weeg-moment’.
Massaal intiem dansen zit er dus nog niet in, maar voor grote venues klinkt dit al als betere muziek in de oren. Geen 30, geen 100, maar een veelvoud zouden locaties als Ahoy’, 013 en Brabanthallen nu kunnen gaan ontvangen. Al zal het voorlopig niet meer worden als hieronder op de foto.
Ook voor evenementen buiten komt er weer ruimte. Al benadrukte Rutte dat een vergunningaanvraag ‘minimaal 6 weken’ in beslag zal nemen, dus de eerste evenementen zijn niet voor de eerste helft van augustus te verwachten.
Zwitserland
Clubs weer open voor 1000 man, zonder afstand
Allemaal naar Zwitersland!? Indoor venues als bioscopen, theaters en clubs mogen er weer open voor maximaal 1000 bezoekers, zónder social distancing. Eerder al werden events tot 300 man toegestaan. Clubs als Weetamix, Audio Club en Supermarket zijn inmiddels al weer opengegaan.
VIRAAL JOURNAAL WEEK 24
Nederland
Steeds meer privé-feestjes
Ze kwamen tijdens de lockdown al eens in het nieuws toen het echt nog niét mocht. Maar sinds bezoek ontvangen weer mag, weten wij uit betrouwbare bronnen – en uit eigen ervaring bovendien – dat het aantal privé-feestjes flink aan het toenemen is. Interessant is dat daarvoor ook (bekende) dj’s worden geboekt. Op uitnodiging van fans en vrienden krijgen zij zodoende toch weer wat inkomsten.
Het werd al voorspeld, in het begin van de crisis: er gaat een terugkeer naar kleinschaligheid en lokaliteit komen. Grote vraag blijft natuurlijk wat er van die 1,5 meter afstand overeind blijft…
Seated concert Doornroosje
Ondertussen is in ons land ook het eerste echte zit-concert met elektronische muziek gehouden. En daar was vanuit de hele wereld aandacht voor. Zelfs The New York Times schreef over Social D(ist)ancing in het Nijmeegse Doornroosje. Daar draaiden 6 dj’s vanaf het podium voor een zittend, verspreid publiek van 30 man. Sommigen konden zich niet bedwingen en gingen staan, anderen zaten lekker los te gaan op hun stoel.
Kamperen als het nieuwe dansen
Zitten – en liggen – zal ook in de buitenlucht het uitgaansleven gaan domineren, deze zomer. We spotten deze week dat diverse (festival)organisatoren letterlijk de ruimte grijpen. Ze komen met het ene na het andere mooie initiatief op creatieve campings en toffe terrassen. Hier ons overzicht.
Spanje
Ruimte voor clubs, maar Ibiza-seizoen is opgegeven
Als onderdeel van de derde fase van versoepelingen mogen bars en clubs sinds afgelopen week weer open, maar op slechts een derde van de capaciteit. Bovendien is alleen zitten toegestaan, waardoor dansvloeren nu vol tafels en stoelen worden gezet.
De laatste hoop voor het clubseizoen op Ibiza lijkt inmiddels wel vervlogen. Het toerisme komt langzaam weer op gang op het eiland, maar feesten in Pacha, Ushuaïa, DC10 en al die andere nacht-instituten zit er niet meer in, erkennen ook insiders. Zeker niet zonder (reizende) headliners.
Niet alleen voor die artiesten, ook voor de clubs en de duizenden mensen achter de schermen van de immense scene op het party-eiland voelt het als een mokerslag. Er wordt gewerkt aan (virtuele) alternatieven, maar Ibiza zal deze zomer vooral in rouw zijn.
>> Zie ook: Waarom clubben op Ibiza zo belachelijk duur is (en blijft)
VIRAAL JOURNAAL WEEK 23
België
Tomorrowland houdt tweedaags virtueel festival
Je zult in corona-tijden maar het grootste en invloedrijkste dancefestival zijn… Tomorrowland kreeg meteen al een ijskoude klap, toen hun winterfestival werd geschrapt. Daarna volgde ook nog de moeder-editie. Ondertussen verwacht de hele wereld wel dat je nog met een alternatief van de buitencategorie komt.
Maar Tomorrowland zou Tomorrowland niet zijn als ze die uitdaging niet vol omarmen. En dus komt het leidende festival in het laatste weekend van juli met een ‘wereldprimeur’: Tomorrowland Around The World. Een tweedaags virtueel festival op een nieuw 3D-platform.
In een driedimensionale online wereld kun je er 8 verschillende podia bezoeken. De line-up wordt op 15 juni bekendgemaakt. Ook zijn er webinars, workshops en games.
Primeurtje is ook – zover wij weten – dat er betaalde tickets voor moeten worden gekocht. Een dagkaart kost 12,50, voor twee dagen betaal je 20 euro.
Nederland
250K haalt de Gashouder naar je thuis
Sinds deze week kunnen we ons al wel een voorstelling maken van hoe zo’n virtuele festivalwereld eruit kan zien. Het Eindhovense bedrijf 250K/Eyesupply, wereldwijde hoofdrolspeler op het gebied van visuele content en -shows in de dancebranche, zet met zijn Virtual Showcase een flinke stap binnen de online muziekbeleving. Met zijn nieuwe dienst is het mogelijk om dj-sets en evenementen thuis in een compleet aangepaste virtuele setting te beleven, die ook nog eens live kunnen worden aangestuurd en aangepast. Check het item op onze website of zie de uitlegvideo hieronder.
Servië
EXIT festival gaat gewoon door
De jubileumeditie wordt een maandje verplaatst, maar EXIT Festival in Servië gaat tenminste ‘gewoon’ door. Daarmee is het naar ons weten het eerste in zijn soort.
Oost-Europa is tot nu toe relatief ontzien qua corona-besmettingen, en dat lijkt ook zijn weerslag te hebben in de positie van events. In overleg met de Servische regering kreeg EXIT groen licht om in augustus zijn 20e editie te houden.
Er worden wel ingrepen gedaan. Zo wordt de capaciteit verlaagd en blijven sommige gebieden van het festivalterrein dicht.
VIRAAL JOURNAAL WEEK 22
Nederland
CARWATCH lanceert drive-in events in Brabant
Met de (aanstaande) versoepelingen van de coronamaatregelen duiken event-organisatoren in binnen- en buitenland in de ontstane gaten. Al blijven die gaten vaak natuurlijk 1,5 meter breed.
Maar met die marge heeft CARWATCH weinig van doen. Festivalorganisator Par-T (o.a. 7th Sunday, Daydream), Roem Events en cateraar Speyz hebben een drive-in concept ontwikkeld dat doet denken aan de Duitse Autodisco, maar dat juist niet gebonden is aan één locatie of alleen aan muziek-events.
De ondernemers zijn met de gemeente Meierijstad nog op zoek naar een plek waar zo’n 200 tot 250 auto’s terecht kunnen, lieten ze weten aan het BD. Die wordt dan omgetoverd in oud-Amerikaanse drive-in-sferen. Bezoekers reserveren een kaartje (max. 2 per auto tenzij je uit een gezin komt), bestellen hun drankjes vooraf en krijgen die bij de ingang in een koelbox overhandigd. Via de autoradio kunnen ze vervolgens de show volgen.
PRSPCT komt met eerste zit-event
Bij PRSPCT Recordings laten ze het er niet bij zitten. Of… toch wel eigenlijk! Het leidende drum-‘n-bass-label is in Nederland een van de eersten die met een ‘seated event’ met elektronische muziek komt. Vanaf 20 juni iedere zaterdag in een theater-opstelling in WORM Rotterdam, voorlopig voor maximaal 30 man.
Audio Obscura gaat de bios in
Zelfde verhaal bij Audio Obscura. De organisator had altijd al iets met de kunsten (musea, concertzalen), en gaat nu ook de bioscoop in. Vanaf 11 juni gaan ze livestreams serveren in zalen van Pathé, waarmee een samenwerking is gesloten. De eerste dj’s die gestreamd zullen worden – van bijzondere andere locaties naar het grote doek – zijn Joris Voorn, Eelke Kleijn en KI/KI.
TIOH On Air met drugswatcher Charles Dorpmans
Omdat wij geen genoeg van zijn verhalen krijgen (vooral als je hem ze zelf hoort vertellen) én omdat de man een waardig afscheid verdient. Daarom is Charles Dorpmans vrijdag, na ons recente grote interview met deze leidende drugswatcher binnen de serie Dance & Drugs, vrijdag ook onze gast in onze nieuwe radiouitzending. Tune in: 21:00 live via Omroep Tilburg Radio of via de livestream op onze Facebookpagina. Later terugluisteren via deze website kan uiteraard ook.
Duitsland
De eerste social distancing dansfeesten! (1)
Op een bepaald moment ben je toch gewoon klaar met zitten. De organisatoren van het Duitse TakaTuka wel, althans. Bij beachclub Coconut in Münster hielde ze laatst een social distancing party voor 100 man, met dj’s als Gerd Janson en Steve Stix. De cirkeltjes waartoe ze veroordeeld waren op de dansvloer weerhielden hen niet van lekker losgaan…
Slowakije
De eerste social distancing dansfeesten! (2)
En ook in Slowakije hielden ze het niet langer. Hier alleen geen beachclub, maar een tunnelrave. En geen cirkeltjes maar vierkanten.
VIRAAL JOURNAAL WEEK 21
Nederland
Theaters, horeca openen maar clubs blijven dicht
Horeca, theaters en bioscopen mogen zoals eerder aangekondigd open per 1 juni voor maximaal 30 bezoekers. Sportscholen krijgen nieuwe hoop. Maar clubs blijven gesloten, maakte premier Rutte dinsdagavond bekend tijdens de laatste persconferentie. ‘Het risico is te groot.’ Daarmee toont de regering zich ongevoelig voor suggesties vanuit het Amsterdamse clubleven. Mogelijk kunnen op 1 juli wel nieuwe versoepelingen ingaan, aldus Rutte. In het buitenland beginnen clubs met horten en stoten wel weer te draaien (zie onder).
Langste en hardste dj-marathon ooit
Na laatst al 2 ‘wereldrecords’ te hebben gebroken met het draaien van alle dancegenres, zijn momenteel meer dan 150 dj’s uit de hardere stijlen bezig om een nieuw record te vestigen. De ‘Langste DJ Marathon Ooit‘ loopt sinds donderdag 14 mei vanuit de DJ School Alphen in Alphen aan den Rijn. Non-stop hardcore en hardstyle door onbekende én bekende dj’s, onder wie Pavo b2b Luna, Darkraver en Ruthless!
United We Stream
Ook in het Amsterdamse wordt momenteel wat afgestreamd. United We Stream ontstond in Berlijn, al snel na de corona-uitbraak, als fundraiser voor de bedreigde clubscene. Dagelijks vanuit een andere club, zoals NRW en KaterBlau. Inmiddels is het platform uitgerold naar meer dan 10 andere Europese steden, waaronder onze hoofdstad. Je kunt de komende tijd nog sets verwachten vanuit De School, Radion, Panama (met Secret Cinema) en de Marktkantine. Kijken dus, en vooral: doneren!
Autodisco?
Er is ook hoop voor wie even klaar is met ‘feesten’ of muziek lurken via z’n beeldscherm. De drive-in-disco komt misschien naar Nederland! Onlangs postten we al even over de ‘brandhaard’, net over de grens in Duitsland (video onder). Met een oproep tot import. Dat heeft wellicht geholpen, want inmiddels zijn er plannen in de maak om de autodisco op Aquabest en in Eersel te houden. Vooralsnog is (familie uitgezonderd) samen in de auto zitten nog wel een uitdaging, maar wellicht dat die RIVM-richtlijnen snel worden verruimd.
Duitsland
Clubs Berlijn worden ‘biertuin’ met dansverbod
Terwijl Nederlandse terrassen zich opmaken voor de voorzichtige, afstandelijke heropening, grijpen clubs in Berlijn vast hun kans. Afgelopen weekend ging onder meer de Sisyphos weer open, maar dan als biertuin. Onder een voedsel-vergunning is dat overdag mogelijk. Maar wel met één zeer zure voorwaarde: er geldt een strikt verbod op dansen. En uiteraard moet je een mondkapje op.
Diverse Nederlandse clubs die over een terras beschikken, gaan trouwens ook weer open binnenkort. Zoals bijvoorbeeld Club Smederij.
Groot-Brittannië
Politie beëindigt illegale rave
Onze hele dancecultuur is schatplichtig aan de illegale Britse raves van begin jaren ’90. Maar de ‘kloon’ die er afgelopen weekend de kop op stak kan de toch al zo geplaagde scene alleen maar verder kapotmaken. Zo’n 70 partylovers hielden het niet langer en dropten een rave in Telford. Die leek nog gepland ook. De politie maakte er abrupt een eind aan.
PS: Bij TIOH hebben we ook een taaie tijd, maar wij houden het netjes bij dagdromen over ons eerstvolgende festival…
(Lees verder onder de box + illustratie)
Dance en de coronacrisis
Lees meer over de dancebranche en de coronacrisis:
- Mijn virtuele festivalrentree in 2021: ‘Hell yeah, we mogen weer!‘ (Dagdromen door Mark van Bergen)
- Tussen hoop en vrees: Hoe ziet de post-pandemische dance-industrie eruit? (Rondvraag)
- Muziek voor een corona-generatie: hoe klinkt het na de crisis? (Essay Ton Wilthagen)
- Moment van de waarheid: hoe trotseren acts en events de coronacrisis? (Analyse Denis Doeland)
- 013-directeur Peter van der Aalst over de coronacrisis: ‘Het is alle hens aan dek’ (Interview)
- Klinkt er nog toekomstmuziek voor Intents na dubbele dreun? (Interview)
Taiwan
Kampioen corona-bestrijding heropent clubs
Duitsland werd onlangs door de Volkskrant officieus uitgeroepen tot wereldkampioen coronabestrijding. Maar volgens diezelfde krant mogen we Taiwan ook een kampioen noemen. Op slechts 180 kilometer van het Chinese vasteland en met in- en uitgaand verkeer telt het eiland slechts een paar honderd gevallen en zes doden. Dus nu in hoofdstad Taipei de eerste clubs weer openen, kijken promotors over de hele wereld vol hoop naar het oosten. Zeker omdat het in Zuid-Korea al misging; het virus laaide daar weer op nadat de clubs waren geopend (inmiddels zijn ze weer dicht).