donderdag, mei 6, 2021
HomeFeatures20x20 Throwbacks: Jan-Willem van de Ven van Amsterdam Dance Event

20×20 Throwbacks: Jan-Willem van de Ven van Amsterdam Dance Event

-

Een mooi rond getal was het zeker, verder was 2020 vooral een jaar om snel te vergeten. Maar dat zullen we waarschijnlijk niet snel doen. Corona had een verwoestende impact op het uitgaansleven. We kunnen alleen maar hopen op beterschap in 2021. TIOH vroeg 20 dj’s, organisatoren en andere kopstukken uit de industrie om terug- en vooruit te blikken met ons, aan de hand van 20 vragen en stellingen. In deel 19: Jan-Willem van de Ven, mededirecteur van Amsterdam Dance Event. Het Amsterdam Dance Event is een vijfdaagse elektronische muziekconferentie en -festival dat jaarlijks in half oktober wordt gehouden. Dit jaar vierde ADE het 25-jarig jubileum. “Vertrouw op jezelf en de mensen om je heen, dan kun je veel meer bereiken dan je denkt.”

Coverfoto: Jan-Willem van de Ven (links) en Meindert Kennis (recht) door Diederick Bulstra Photography


1. Beschrijf 2020 in één woord.

“Onvoorspelbaar.”

2. Waarom?

- Advertisement -

“Het was een jaar waarin alle mogelijke scenario’s de revue zijn gepasseerd op professioneel vlak. Van een volledige annulering van ADE naar een VR conference tot aan seated live shows die een week voor aanvang geannuleerd dienden te worden naar aanleiding van één van de vele persconferenties van de overheid.”

“Uiteindelijk hebben we een succesvolle digitale editie van ADE neergezet waar ik enorm trots op ben. Het was een moreel succes, maar toch hoop ik dat dit een eenmalige editie was en dat de komende jaren onze digitalisering als evenement slechts aanvullend op fysieke conferentie & festival zal dienen”, vertelt Jan-Willem van de Ven.

3. Hoe heeft dit jaar jou veranderd?

“Ik ben in december 2019 als interim directie samen met Meindert Kennis in dienst getreden van ADE. We hebben enorm veel keuzes moeten maken die we wellicht in een ‘normaal’ jaar wat vooruit zouden schuiven. Die verplichte keuzes hebben ons sterker gemaakt en daardoor hebben we onze visie in sneltreinvaart ontwikkeld. Na dit jaar kan het alleen maar makkelijker worden. We zijn daarnaast ook ‘vast in dienst’, wat zekerheid geeft voor het team, onszelf en alle stakeholders die ADE kent.”

ADE 2017 – De Brakke Grond met o.a. Jay Hardway

4. Waarvan heb je het meeste geleerd?

“Vertrouw op jezelf en de mensen om je heen, dan kun je veel meer bereiken dan je denkt.”

5. Grootste succes van 2020?

ADE 2020.”

6. Quote van het jaar?

“‘We gaan het helemaal anders doen’. Bij wijze van grap zei ik dit elke week wel een keer in een van onze stand ups of team meetings. Er zat natuurlijk een kern van waarheid in. We hebben afgelopen jaar meerdere malen verschillende afslagen genomen, al dan niet gedwongen door COVID-19.”

ADE 2019 – Foto: Laura Siliquini Photography

7. Talent van het jaar?

“Ik heb dit jaar mijn team bij ADE echt leren kennen, in dat team zit zóveel talent! Meindert en ik zijn enorm gezegend daarmee.”

8. Album van het jaar?

“Tijdens de zomer heb ik erg veel naar het album ‘Vrij van Dromen’ van Elias Mazian geluisterd, een elektronisch liefdes album van een dj die is uitgegroeid tot live muzikant. Ik baal enorm dat ik niet naar één van zijn live shows ben geweest in de zomer.”

9. Track van het jaar?

“Samen met mijn dochtertje van 2 jaar dansen we elke week wel een paar keer op het nummer ‘stiekem’ van bovenstaand album. Ik heb haar danspasjes geleerd en die voert ze dan keurig uit. Het ziet er hilarisch uit en vervult mijn hart met liefde.”

10. Beste event(alternatief) van het jaar?

“Naast de digitale editie van ADE vond ik de snelheid waarmee DGTL in begin april (amper 2 weken na COVID in NL) een digitaal alternatief had gevonden en hoe ze hun brand partnerships in een nieuw jasje hadden gestoken (eten & drinken van hun partners thuisbezorgd via andere partner Uber).”

11. Hoogtepunt in je privéleven?

“Ik krijg een tweede kind en heb een huis gekocht welke ik nu aan het verbouwen ben.”

12. Heb je zelf corona gehad, of iemand dicht bij je? Hoe heb je dat ervaren?

“Ik ben eind maart een week flink ziek geweest, maar toen kon je je nog niet echt laten testen. Ik weet dus niet of dat corona is geweest. Mijn broer heeft het gehad, die is ook even een week ziek geweest. Verder heb ik geen rechtstreekse ervaringen met COVID-19.”

13. Hoe hoopvol ben je over de terugkeer van events in 2021?

“Ik verwacht dat er in 2021 weer evenementen georganiseerd worden. Op welke schaal en onder welke voorwaarden zal moeten blijken. Het overheidsprogramma Fieldlab Evenementen waar Mojo Concerts, ID-T & VVEM (vereniging van evenementen makers) nauw bij betrokken zijn, loopt en ik verwacht dat dit zal resulteren in evenementen in 2021.”

Foto: Lieke van den Oord

14. Wat is je beste advies aan Mark Rutte?

“Maak vaccineren verplicht en regel dit centraal in plaats van via ons ‘fijnmazige gedecentraliseerde zorg systeem’. Richt vaccinatie sportzalen in en zie dit als een militaire operatie. Daarmee kunnen we zo snel mogelijk weer terug naar het oude normaal, want dat was toch een stuk gezelliger, mooier, emotie voller, fijner en beter dan het ‘nieuwe normaal’.”

15. Laat je je vaccineren?

“Natuurlijk.”

16. Wat als je één dag in de toekomst mocht (vooruit)zien, welke dag zou je kiezen?

“De dag dat ik tijdens ADE een grote menigte gezamenlijk live zie genieten van één van de circa 300 events gedurende die week. Ik kijk daar enorm naar uit en verwacht dat dat wel emoties met zich mee zal brengen.”

17. Met wie zou je graag nog een keer willen samenwerken?

Daft Punk.”

18. Wat wordt jouw knallende afsluiter van 2020?

“Ik zit bij mijn schoonouders op de bank in verband met het feit dat we precies tussen twee verhuizingen in zitten, met een beetje geluk knalt er nog een flesje champagne open.”

19. Beste reden om uit te kijken naar 2021?

“De geboorte van mijn tweede kind!”

20. Welke vraag, naast bovenstaande, moeten we je absoluut stellen, en wat is daarop je antwoord?

“Ben je gelukkig?”

En het antwoord van Jan-Willem van de Ven: “Ja!”


- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mandy van der Donk
Mandy is een echte fan van de harde stijlen. Vaak is ze te vinden op evenementen om naast de artiesten te ondersteunen, ook nog een dansje te wagen. Hierdoor is ze samen met Peter de Valck Huisgids voor de harde stijlen. Haar muzieksmaak is echter heel breed en is ze al gelukkig wanneer er muziek op staat. In de terugkerende rubriek neemt Mandy je samen met Peter mee in de top-3 van de beste releases van afgelopen maand. Wil jij dat Mandy verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle of hardcore releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...

Nagenieten van Koningsdag: herbeleef de sets van o.a. de Streamers en 538 Koningsdag

Hoewel dit al de tweede Koningsdag is die we thuis moeten vieren, hebben Supersized Kingsday, de Streamers en 538...