Sinds in 2010 mijn actieve party-carrière begon, ben ik altijd iemand geweest die op feesten ook op de performance van een dj let. Handen die vliegensvlug over die draaitafels schieten, tracks die op soms magische wijze in elkaar worden gemixt: het fascineert me. Dat wil ik ook kunnen. Daarom volg ik 7 weken lang een dj-cursus van BPM Productions bij Dynamo in Eindhoven. Wekelijks beschrijf ik mijn ervaringen. Les 5: mixing.Â
Het eindoptreden (de 7e les op 19 oktober) komt steeds dichterbij. En hoe zou een eindperformance eruitzien zonder kennis van mixing? Ik wil het me niet eens voorstellen, maar dat zou hilarisch worden. Het was dus hoogste tijd om het vizier op dat aspect van het draaien te richten. Door het inmiddels jarenlang eindeloos oefenen met mijn Traktor S2 thuis, kent dit onderdeel minder geheimen voor me dan het beatmatchen puur op gehoor bijvoorbeeld.
>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #1: wijs worden in een jungle van knopjes <<
Dat betekende niet dat hier niks te leren viel. Integendeel, de mixer van Pioneer heeft veel meer mogelijkheden dan mijn midi-controller. Nu bestaat er eigenlijk geen theorie voor het mixen. Je moet kennis van de muziek hebben, weten hoe de apparatuur werkt en ritmegevoel is ook niet onbelangrijk.
De plakkertjes gingen deze les van de schermpjes af. Cursusleider Robert heeft ons de voorgaande lessen de basis van het dj’en aangeleerd, het is vanaf nu aan ons daar zelf mee verder te oefenen.
>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #2: beatmatching op gehoor <<
Je moet tijdens het mixen op een aantal zaken letten. Het aantal bpm van beide tracks moet hetzelfde zijn. Omdat we nu weer mochten spieken, was dat eenvoudig gelijk te leggen met de pitchfader.
Mogelijkheden
Als je dat hebt gedaan, kun je op ieder moment een track inmixen. En zolang je dat doet op de eerste tel, lopen de tracks netjes gelijk. Er zijn eindeloze mogelijkheden om tracks te mixen. De meest voorkomende is om de nieuwe plaat in te mixen als de andere track bijna afgelopen is. Dit is de makkelijkste manier en daar gingen beurtelings mee oefenen.
We kregen een belangrijke les mee. Je moet namelijk voorkomen dat je twee bassen tegen elkaar inmixt, want dit komt het geluid in de zaal niet ten goede.
>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #3: bpm gelijk leggen op gehoor <<
Bij de in te mixen plaat draai je de lage tonen eerst een stuk weg. Als je op het punt staat die track helemaal in te mixen, draai je de lage tonen bij de andere track weg en die van de in te mixen plaat juist weer omhoog. Dit trucje kun je ook toepassen met de filter, maar dat is iets voor volgende week.
Voorbereiding
Dat is de laatste les voor het eindoptreden. Iedere cursist heeft de opdracht gekregen om zes tracks uit te kiezen waarvan hij/zij denkt dat ze goed bij elkaar passen in een set. Dat is onderdeel van de voorbereiding van je set.
>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #4: het begint ergens op te lijken <<
Met die tracks gaan we weer aan de slag met het mixen en daarna moeten we klaar zijn voor show. Let’s rock!