zondag, oktober 1, 2023

COLUMN DRUGSWATCHER CHARLES DORPMANS: voorlichting over drugs

-

Home » Uncategorized » COLUMN DRUGSWATCHER CHARLES DORPMANS: voorlichting over drugs

Drugswatcher Charles Dorpmans van Novadic-Kentron laat in een column op This Is Our House zijn licht schijnen op de middelenmarkt. Nu het festivalseizoen weer gaat beginnen, worden ook plannen gemaakt over het wel of niet gebruiken van drugs op festivals. Dorpmans denkt dat voorlichting aan festivalbezoekers naar een hoger niveau kan worden getild als verschillende organisaties nauwer samenwerken.

door Charles Dorpmans

Het festivalseizoen staat voor de deur en wie staat er niet te trappelen om te genieten van alle evenementen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Organisatoren doen hun uiterste best de vetste line-up, de mooiste locatie en een fantastische aankleding voor elkaar te hebben zodat wij met zijn allen weer kunnen genieten.

Uitgaanders denken al na over welke evenementen zij willen bezoeken. Met wie ze dat willen doen en hoe ze er naartoe gaan. Wat ze aantrekken en ook welke drugs zij wel of niet willen gebruiken. Voorbereidingen aan alle kanten dus. Ook bij het netwerk dat betrokken is bij de gezondheid en veiligheid van al die bezoekers. Een netwerk waar Novadic-Kentron ook onderdeel van is.

Celebrate Safe

Kracht van projecten

De initiatiefnemers van Celebrate Safe geloven sterk in de kracht van projecten die voortkomen vanuit de community. De bezoekers, clubs, organisatoren, gezondheidsorganisaties, voorlichtingsorganisaties zoals Unity Brabant en beveiligings- en EHBO-organisaties zijn stuk voor stuk belangrijke onderdelen van deze community.

>> Zie ook: EHBO’ers: ‘Meer openheid over partydrugs, pillentest moet terug’ <<

We kunnen de voorlichting aan bezoekers naar een hoger niveau tillen door samen te werken en gebruik te maken van ieders netwerk. Maar ook door elkaar serieus te nemen en bereid te zijn om ieders expertise te respecteren. Het idee dat we ieders gedrag zouden kunnen beïnvloeden of controleren is een illusie en eigenlijk ook wel een enge gedachte. Maar we kunnen er op zijn minst voor zorgen dat keuzes die gemaakt worden gebaseerd zijn op objectieve en juiste informatie. Onder meer als het gaat om de risico’s van dat gedrag.

Celebrate Safe gaat over veel meer dan alleen alcohol of andere drugs. Het gaat over het creëren van een uitgaansleven waarbinnen we onszelf kunnen laten gaan. Waar we plezier kunnen maken, gelijkgestemden ontmoeten, kunnen werken en van muziek kunnen genieten. Niemand wil ziek of doof worden, iedereen kwijt raken of op de EHBO belanden.Om dat te voorkomen dragen we allemaal een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van onszelf, onze vrienden, andere bezoekers en de scene waar we onderdeel van uitmaken. Door op een positieve en effectieve manier te communiceren willen we het bewustzijn vergroten over de aan uitgaan gerelateerde risico’s en hoe deze te beperken. Het vergroten van solidariteit, respect voor elkaar en voor de omgeving horen daar ook bij.

Unieke samenwerking

Celebrate Safe wordt omarmd en gesteund door onder andere het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zonder dat het een overheidscampagne is. Hiermee geeft VWS een belangrijke signaal af. Zij vertrouwen in de mogelijkheden en deskundigheid van de betrokken organisaties en de scene zelf.

Via deze unieke publiek-private samenwerking is de toon gezet voor een structuur. Die geeft makkelijker toegang tot de doelgroep voor preventie van alle relevante thema’s voor een gezonder en veiliger uitgaansleven. We doen het zelf en met z’n allen, met ondersteuning vanuit de lokale en nationale overheid en versterkt door de medewerking van wetenschappers en preventie organisaties.

Namens al mijn toegewijde collega’s, alle vrijwilligers bij Celebrate Safe, Unity en in het bijzonder Judith Noijen van de Jellinek (projectleider Unity & coördinator Celebrate Safe, voor wie ik veel respect heb en die mee heeft geschreven aan deze column) wens ik iedereen weer een fantastisch festivalseizoen toe.

Factsheet Celebrate Safe

Think for yourself, care about others

Charles

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...