vrijdag, maart 5, 2021
Home Features COLUMN - Het geheim achter de festivalnaam onthuld!

COLUMN – Het geheim achter de festivalnaam onthuld!

-

Huisschrijvers van Our House geven iedere week het toetsenbord aan elkaar door voor een column op de zondagmiddag, over hun verwonderingen in feest -en festivalland. Jelle Krekels geeft de aftrap en onthult het geheim achter al die vreemde festivalnamen.
Heb jij een Intents Wish om een festival te organiseren? Daydreamz dan niet langer! In dit verhaal neem ik je mee op Sleeptouw door het Mysteryland dat festivalnamen heet. En pas op, ik ben pas net Op Dreef.

Er is een zeer duidelijke trend gaande in de malle Draaimolen van dancefestivalland. Het viel voor het eerst op na een korte analyse van de namen van de hardere festivals. Die kenmerken zich door het gebruik van een veelal Engelse krachtterm, vaak vergezeld door een (overbodige) ‘Z’ of een ‘Q’. Neem bijvoorbeeld Thunderdome, Anger Fist, Intents, Dominator, Decibel, Hardschock, Daydreamz, Unlocked, Q-Base, Def-Qon, Freaqshow, Qapital, en Qlimax.

-Pops

Onder grotere festivalbazen heerst al sinds jaar en dag een no-nonsense cultuur als het gaat om festivalnamen. Na Pinkpop volgde er nog veel pops, zoals Parkpop, Pukkelpop, Appelpop en Paaspop.

- Advertisement -

Die trend zet nog altijd door, maar de eerste scheurtjes in de ‘pop’-cultuur kwamen nadat Lowlands met een letterlijke vertaling van Lage Landen kwam. Nog steeds no-nonsense maar wel al iets origineler. Vanaf hier neemt het naamgeven een verwarrende wending.

Best-Kept-Secret

De festivals schieten als paddenstoelen uit de grond en onderscheiden kun je allang niet meer door het plaatsen van een loempiakraam. Wat doe je dan? Je geeft je festival niet één woord, maar drie of vier!  Best Kept Secret, Where The Wild Things Are, Into The Great Wide Open, Back To The Village, Down The Rabbit Hole en ga zo maar door. Maar aangezien we allang veel meer lezen dan we kunnen onthouden, kon een tegengeluid niet lang op zich laten wachten.

De heilige bijbel der festivalnamen

En dus grijpen  feest -en festivalorganisatoren massaal terug naar de heilige bijbel van de festivalnaam: de Dikke Van Dale. Enkele seconden bladeren levert al gauw een lekkerbekkend zelfstandig naamwoord op.

Kwestie van tijd tot we dansen op het Voetjes van de Vloer Festival of het Hoelang Ben Ik Hier Nu Al Festival

In het begin bleven organisatoren nog hangen in de eerste pagina’s van het heilige boek zoals bij Draaimolen, Duikboot en Dromenland maar even later kwam men erachter dat je net zo goed bij de achterste bladzijde kunt beginnen en toen volgde: Zeezout, Zandbak, Zomerkriebels, Roest, Smeerboel en Strafwerk.

En nu?

Hoe nu verder? De komende jaren zullen de laatste twee trends steeds verder naar elkaar toegroeien. Je ziet het nu al gebeuren met festivals die meerdere Nederlandse woorden combineren: Geheime Liefde, Buiten Westen, Vunzige Deuntjes, Op Dreef en Flinke Pink.

Met dit in het achterhoofd lijkt het een kwestie van tijd totdat we onze voetjes van de vloer doen op het Voetjes van de Vloer Festival of het Hoelang Ben Ik Hier Nu Al Festival.

Persoonlijk kijk ik het meeste uit naar het ‘En We Raveden Nog Lang En Gelukkig’ Festival. Kijk maar wat je er mee doet.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Lucky few warmen op voor eerste keer dansen sinds een jaar: Ook TIOH is bij Back To Live in Ziggo!

Allemaal hebben we steeds meer zin om weer ongegeneerd los te gaan op een feest of festival. Voor sommige...

House en techno in maart: De tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....