dinsdag, oktober 3, 2023

Delta Heavy met vers album in 013: ‘Eindelijk kan men het horen’

-

Home » Xaverius Funk » Delta Heavy met vers album in 013: ‘Eindelijk kan men het horen’

Samen met de bazen van Pendulum staat het Britse Delta Heavy zaterdag 23 maart op Subquake in 013. De show in Tilburg is extra bijzonder voor het duo dat gevormd wordt door Simon James en Ben Hall. Vrijdag, daags ervoor, is er hun nieuwe album, ‘Only In Dreams’. This Is Our House feliciteerde Delta Heavy vast en warmde samen met Simon op naar de release en het optreden in 013. “We hebben echt geprobeerd er een verhaal van te maken.”

 

Het album (luister hier) heeft een intrigerende titel, waar komt deze vandaan?

“We kregen rond de afronding beiden een bepaald gevoel bij het geheel. Zowel Ben als ik kwamen apart met titels die heel erg op elkaar leken, respectievelijk ‘In Dreams’ en ‘Only In Dreams’. Ik denk dat het komt doordat dromen en een buitenaardse mindset een groot deel uitmaken van hoe wij de muziek schrijven en de concepten erachter bedenken. Dat dromerige heeft onze inspiratie echt aangewakkerd.”

De intro neemt je echt mee naar een andere plek. En dan begint het avontuur

Hoe hebben jullie dat dromerige verwerkt in de volgorde van de tracks?

“We hebben een intro gemaakt, die echt de toon zet voor het album. Dat neemt je vervolgens echt mee naar een andere plek. En dan begint het avontuur. Er komen veel verschillende gevoelens voorbij. Sommige nummers, zoals ‘Anarchy’, hebben wat rock- en punk-invloeden. Andere nummers, met name ‘Collide’, die jullie nog niet gehoord hebben, zijn veel ruimtelijker en zweveriger. Die slaan ineens om in wat meer duistere vibes.”

“Het zou voor ons erg saai worden als we heel de tijd dezelfde muziek zouden schrijven, dus proberen we er echt een verhaal van te maken, al is het alleen maar voor onszelf. We zitten niet altijd in de flow voor superharde, donkere muziek. Steeds vaker hebben we veel meer zin in melodische muziek. Daarom heeft het album verschillende energieën, tempo’s en gevoelens.”

Dat dromerige heeft onze inspiratie echt aangewakkerd

Ben verblijft in Los Angeles, jij zit in London. Brengt die afstand jullie nooit in de problemen?

“Tijd en locatie zijn altijd een uitdagingen geweest. Het betekende dat ik 8 uur per dag werkte en dat Ben het daarna oppikte en weer 8 uur zat. Het was een efficiënte manier van werken en we kregen veel af. Alleen: soms vond je wat je had gemaakt niet tof en het duurde best wel even voordat je daar feedback op had gekregen van de ander. We konden geen problemen oplossen samen, wat wel zou kunnen als je naast elkaar aan hetzelfde project zit te werken.”

“Richting het einde van dit album kwamen we tot de conclusie dat dit zo niet veel langer kon. Toen kwamen we met het idee dat je conferentie- en audiosoftware kon gebruiken om samen te werken. Zo konden we hetzelfde scherm zien, tegelijk projecten bewerken en echt samen muziek maken.”


Volg TIOH op Facebook:


Dus jullie voelen ook niet echt de noodzaak om bij elkaar te zitten en samen shows te doen?

“Op het gebied van productie hebben we een goede balans gevonden. We praten bijna iedere dag en komen ieder jaar zo’n 4 à 5 keer een aantal weken bij elkaar om ons in de studio op te sluiten. Voor de shows is er ook een goed evenwicht. We proberen dit jaar meer samen te doen, maar het is geografisch lastig. Hierdoor hebben we wel meer tijd om muziek te schrijven, meer shows te doen op meer plekken en meer fans te bereiken. Anders ben je non-stop aan het reizen en dat is niet goed voor het schrijven van muziek.”

Zou je zeggen dat jullie nu echt een bepaalde ‘sound’ hebben ontwikkeld waar jullie je aan vast willen klampen?

“Eerlijk gezegd niet. We zijn altijd aan het leren en wanneer je daarmee stopt, dan wordt je muziek slecht. Dan denk je niet meer na bij wat je maakt en doe je het alleen maar om iets uit te brengen. Producers moeten nieuwe dingen proberen, anders is het té makkelijk en verlies je de passie. De spanning van het proberen van nieuwe dingen, mensen zullen dat merken in je muziek.”

Delta Heavy

Nu de focus op volgende week. Welkom terug vast in 013, hoe is het om naast Pendulum op te mogen treden?

“Welkom terug? Wanneer was dat, 2013? Nu voel ik me echt oud. Ik herinner het me nog goed, dat was werkelijk wicked.”

“Een show met Pendulum is super cool. Ik heb al veel met ze opgetreden. Het is altijd leuk, het zijn legendarische artiesten. Paul [audiotechnicus en dj bij Pendulum, red.] is echt een toffe gast en een geweldige dj.”

Hoe zie jij de drum ’n bass- en dubstep-scene in Nederland?

“Het is grappig, ik hoor heel vaak dat dingen aan het veranderen zijn en dat het niet is zoals het was. Als je de wereld rondreist zie je patronen ontstaan. Ieder land heeft perioden waarin genres minder populair zijn of dat je ze juist heel veel ziet. Ik ben al even niet meer in Nederland geweest, dus we zullen zien hoe het gaat. Laatste keren heb ik niets gemerkt!”

Kun je iets verklappen over de show op Subquake?

“Natuurlijk spelen we alle nieuwe nummers en nog een aantal niet uitgebrachte tracks. Dat wordt erg vet, iedereen kan het eindelijk horen. Het wordt interessant om te zien wat de eerste reacties zijn.”


Subquake met Pendulum en Delta Heavy

Zaterdag 23 maart, 23:00-6:00 uur, Poppodium 013, Tilburg. Meer info en tickets via de eventpage.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Wessel Hop
Wessel Hop
Enthousiast game- en muziekliefhebber. Bezoekt graag events en is hobby-producer in zijn vrije tijd. Voelt zich thuis in uiterste genres, maar heeft een voorliefde voor bass music. Als Baas van de bass covert hij deze stijlen dan ook voor TIOH.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...