woensdag, februari 28, 2024

Duikboot Festival: beproefd feest treedt naar buiten in Breda

-

Home » Genres » House » Duikboot Festival: beproefd feest treedt naar buiten in Breda

Duikboot of niet, kwaliteit komt altijd een keer bovendrijven. Zo ook het hipste housefeestje van Breda. Na tientallen (vaak uitverkochte) feesten in donkere nachtclubs, zoekt organisator XXL Events zaterdag de buitenlucht op met Duikboot Festival. Op het Haveneiland van Breda klimmen zij aan wal – met een extra zetje van hun mariniers De Sluwe Vos, Tom Trago en Waze & Odyssey. Maak kennis met het debuterende festival en zijn organisatoren.
Op 16 juni plaatste Duikboot een aankondiging op Facebook: ‘De kaartverkoop voor ons eerste festival gaat nú beginnen’. Acht uur later was Duikboot Festival hartstikke uitverkocht. Zo snel kan het dus gaan.

Met clubavonden in De Graanbeurs (Breda) en Smederij (Tilburg) heeft Duikboot een goede naam opgebouwd in de housescene. Vanaf de eerste Graanbeurs-editie in 2014 heeft organisator XXL Events flink geïnvesteerd: geen rustige start, maar direct stevige namen op het affiche. Tel daar de succesvolle stagehostings op ondermeer WiSH Outdoor bij op en iedereen weet wie de Bredase bravoure-boys zijn.

Haveneiland Breda
Kop van het Haveneiland in Breda, locatie van het Duikboot Festival.

“Aan de basis van Duikboot ligt een redelijk commerciële gedachte”, zegt Jacco Grinwis (28). Hij vormt samen met Frank Haagen al zeven jaar XXL Events. “We merkten 2 jaar geleden dat deephouse het goed deed in de Randstad en zagen kansen in Breda. Simpel. Amsterdam en Rotterdam zijn nu eenmaal voorlopers en die houden wij goed in de gaten.”

Brabant verdient dezelfde kwaliteit als de Randstad

Duikboot is dus niet ontstaan vanuit de underground. “Bij puristen is dat natuurlijk niet hip. Tja. We hebben ook graag bekende namen, da’s ook niet credible. Maar we willen gewoon de beste house bieden. Brabant verdient dezelfde kwaliteit als de Randstad.”

Van Rauw & Lauw tot Breda Drijft

XXL Events kon de clubavond stevig in steigers zetten omdat het de middelen had. Duikboot was immers niet het eerste feest dat het duo organiseerde. Stel: je woont in Breda en komt af en toe buiten, dan heb je zeker een keer een XXL-feestje gedaan. Rauw & Lauw in Mezz misschien? Kei Goed Gratis? Club Tropicana? Of anders ben je vast weleens in een rubberbootje beland tijdens Breda Drijft.

Wat ooit begon met twee NHTV-studenten Vrijetijdsmanagement, is nu een veelkleurig feestmonster geworden. Er hangt zelfs een boekingskantoor aan vast: XXL-artist, met namen als David Ghetto en Puinhoop Kollektiv.

Toch: vanaf hun eerste feestje (‘In De Nachtwacht of zo, lang geleden’) is er altijd één grote droom geweest: een eigen festival. De eerdere feestconcepten van XXL Events bleken nooit echt geschikt voor de festivalwereld. Tot de recente houserevival om zich heen begon te grijpen en de mannen voor het eerst Duikboot organiseerden.

Bij de eerste editie in De Graanbeurs stonden er al 1600 mensen voor de deur, 400 meer dan de zaalcapaciteit. Met zoveel animo kun je ook een mooi festivalletje bouwen. Er moest alleen nog een geschikte locatie gevonden worden in Breda. Best lastig.

Haveneiland: rauw, industrieel en weinig omwonenden

Grinwis: “Ik denk dat we zo’n beetje elk stukje Breda wel overwogen hebben. Het braakliggende terrein bij de CMS-fabriek, zwembad Wolfslaar, het Chasséveld – maar uiteindelijk kwam niets echt van de grond. Het moest een industriële of wonderlijke locatie zijn, dat wisten we wel. Daar hebben 3 jaar naar gezocht.”

Tot ze bij het Haveneiland uitkwamen. Het is rauw, industrieel en de enige omwonenden zijn wat mensen in woonbootjes. Perfect. Ploegendienst was eerder dit jaar ook al een succes op deze locatie. De herbestemming van dit soort verlaten stadsgebieden is goud voor de alternatieve scene.”

Spannend

Zodoende staan komende zaterdag om twaalf uur ’s middag 1100 kaarthouders aan de hekken te rammelen. Wordt een doorgewinterde partykapitein daar nog een beetje zenuwachtig van?

Grinwis: “Nou ja… het is natuurlijk wel iets anders een clubavond organiseren. In nachtclubs is het vaak een beetje plug-and-play, alles staat klaar. Op het Haveneiland beginnen we met een leeg stuk asfalt. Productioneel is het negentig procent meer werk dan een clubavond. Dus ja, we vinden het best een beetje spannend. Gelukkig hebben we een goede partner: Elevation Events (o.a. Soenda, red). Daar leren we veel van.”

Duikboot

Maar eh, we menen ons ook te herinneren dat Duikboot een tweedaags festival zou worden. Wat is er met die veelbelovende zondag gebeurd? Lang verhaal, aldus Grinwis.

“We wisten niet op tijd of we het terrein 2 dagen tot onze beschikking hadden. Het was dus lastig om de programmering voor zondag rond te krijgen en het publiek iets te beloven. Geen probleem. Na het festival is er nog een afterparty in De Graanbeurs met Tom Trago, Detroit Swindle en Interstellar Funk. Dat is bijna een festival op zich, dacht ik zo. En als het aan ons ligt komt er zeker nog een tweede festivaleditie. En een tiende ook.”

 

Duikboot Festival is zaterdag 19 augustus van 12.00 tot 23.00 uur op het Haveneiland in Breda. Meer info over o.a. de line-up in het agenda-item over Duikboot Festival op Our House.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...