House en techno in december: de maandtips van Casper Gout

-

Home » Features » Maandtips » House en techno in december: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper Gout is onze specialist op het gebied van house en (hard)techno. Hieronder lees je zijn tips voor december 2021.

Disclaimer: Het is nog onduidelijk of de volgende evenementen plaats kunnen vinden. We bevinden ons wederom in een fase met veel besmettingen en onduidelijk beleid. Ik help alle organisatoren hopen dat het lot hen goed gezind is. Het zou eeuwig zonde zijn als we ook 2021 moeten afsluiten zonder het jaar uit te mogen dansen.

Soenda Indoor

Zaterdag 4 december, Werkspoorkathedraal Utrecht

De laatste keer dat de crew van Soenda een event konden organiseren, had niemand nog van dat dekselse COVID-19 gehoord. Nu er eindelijk weer wat op de planning staat, moet de organisatie nog steeds een slag om de arm houden. Laten we toch niet bij de pakken neerzitten. De editie die gepland staat, belooft een comeback van formaat te worden!

Soenda strijkt voor deze indoor editie neer in de imposante Werkspoorkathedraal. In de rauwe fabriekshal werd er vroeger gewerkt aan bruggen, treins en trams. De industriële sfeer die met een blend van metaal, beton en steen naar voren komt, maakt de perfecte setting voor een stevige warehouse rave.

De artiesten die deze setting met hun sound mogen inkleuren, zijn niet de minste namen. Soenda heeft zich niet ingehouden, want de volledige line-up bestaat uit headliners. Van eigen bodem zijn vriendinnen Afra en KI/KI van de partij. Zij worden vergezeld door een mix van Franse en Britse artiesten. Dax J, I Hate Models, Rebekah en Viper Diva (Shlømo & Hadone) maken de line-up compleet. Wat ik mij na het zien van deze line-up nog afvraag is het volgende: hoe gaat deze krankzinnige timetable eruit zien?

Wat de volgorde ook wordt, deze editie van Soenda wordt een daverend succes. Het event is al tijden uitverkocht, dus mocht je enthousiast zijn geworden: houd TicketSwap goed in de gaten!

Check het event hier!

Sudor

Zaterdag 11 december, WAS. Utrecht

De coronapandemie is de crew van Reaktor allesbehalve goedgezind geweest. Ja, Unpolished 2020 mocht nog doorgaan voordat alles op slot moest. Dat bleek echter het laatste wapenfeit van de Amsterdamse organisatie. Geen stagehosting op Pollerwiesen, geen Katharsis en ook geen ADE. Tot overmaat van ramp moest de organisatie definitief de stekker uit het Dax J b2b Kobosil-event trekken vanwege de recent aangekondigde maatregelen. Gelukkig glanst er hoop aan de horizon. In samenwerking met WAS. organiseert Reaktor nu een nieuw concept: SUDOR.

SUDOR, wat Latijn is voor zweet, moet een terugkerende clubnacht worden die zich focust op ‘filthy energetic music’. De naam is geïnspireerd op de oud-Romeinse voorloper van sauna’s: het sudatorium. WAS. bevindt zich in de oude wasruimtes van de Werkspoorkathedraal, waar arbeiders zich vroeger opfristen na hun diensten. Reaktor legde de link tussen de arbeiders van toen en ravers van nu, die zich wekelijks verzamelen om hun zonden van zich af te poetsen.

De schoonmaakdienst die daarbij moet helpen, is er eentje van de bovenste plank. Je kan je in twee zalen onderdompelen in de muziek van o.a. D.Dan, TAFKAMP in de b2b met labelgenoot Alex Ranzino, Talismann en Lobster. De set waar ik zelf het meest naar uitkijk is de b2b tussen Mama Snake en Hyperaktivist. Als er iets is waar deze twee powervrouwen garant voor staan, zijn het meeslepende basslines en melodieën op een monstertempo.

Voor een voorproefje van Mama Snake, verwijs ik je graag door naar haar Dekmantel Podcast van afgelopen maandag. Bij deze set voel ik direct het zweet kruipen naar plekken waar ik niet wist dat het kruipen kon, en dat is volgens mij precies hoe SUDOR moet zijn. Warm, plakkerig en energiek.

Check het event hier!

De Missie

Zaterdag 18 december, SUBBAR Eindhoven

Het verdriet van het moeten verzetten van de editie in Dynamo, was snel verzacht toen deze editie werd aangekondigd. In een intieme sfeer vindt De Missie eindelijk weer plaats!

Bezoekers worden opgeroepen om de organisatie te vertrouwen en zo vroeg mogelijk te zijn. De deuren sluiten om 15:30 uur, er is eten voorhanden en de line-up is ook een smakelijke traktatie. Tel daarbij op de sfeerverhogende no-phone policy die De Missie hanteert en en je hebt een prachtige formule voor een dagvullend programma om je vingers bij af te likken.

De Missie heeft een haarfijne groep artiesten geboekt voor deze editie. Head honcho Delano Legito deelt de stage met Lobster, Hyperaktivist en Max Rfr. Wat voor mij de kers op deze danstaart is: Arthur Robert. Dit studiobeest is een meester van hypnose en weet met zijn producties en DJ sets altijd een gevoelige snaar te raken. Ik ben dan ook super benieuwd zijn debuut in Eindhoven komende maand!

Volg De Missie via Instagram en Facebook om niets te missen.

Check het event hier!

De Unie

Zaterdag 18 december, 013 Tilburg

De nachtprogrammeurs van 00:13 zijn volgens mij nog amper hersteld van de sloopsessie van Amelie Lens vorige maand, of de volgende knalfuif staat al klaar. De Unie is een nieuw concept waar de muziek niet per se onder één subgenre te schuiven valt. En dat is precies de bedoeling. De organisatie zet in op een gezamenlijk doel: losgaan. Met een prachtig diverse line-up verdeeld over twee zalen met voor ieder wat wils moet dat zeker lukken.

Voor deze tip richt ik me vooral op de blauwe kant van de programmering: de ‘harde’ kant, zo lijkt. De programmering is echter gevarieerder dan het lijkt. Voordat Cera Khin en I Hate Models de closing sets (waarschijnlijk) gaan verzorgen, kun je eerst nog helemaal los gaan op de dubby Detroit sound van FJAAK. De platentas van stranger neemt je mee door een scala aan old- en new school electronica. En Julie, resident van Draaimolen, staat garant voor kwaliteitstechno die de ziel kietelt.

Toch nog één tippie voor de roze kant: Joris Voorn. De Moergestelse DJ draait de laatste tijd wat steviger dan ik vóór de pandemie van hem gewend was, en dat gaat hem hartstikke goed af.

Check het event hier!

Vault Sessions Weekender

24, 25 en 26 december – Radion/BRET

Voor wie geen zin heeft in dronken ooms en racistische tantes: vier kerst met de Vault Family! De beruchte weekender van Vault Sessions zijn deze december gevuld met mijn favoriete soort techno: snel, energiek, groovy en dansbaar. Omdat er over drie dagen te veel goeds is om te tippen, kies ik per event twee persoonlijke favorieten uit!

We trappen af op kerstavond in Radion, waar je kunt genieten van Freddy K en Tommy Holohan. Freddy K is een legende in de technoscene. Hij is een van de weinigen die enkel nog met vinyl draait. Hij kent elke A- en B-kant als zijn broekzak en is een meester in het kiezen van de juiste plaat. Tommy Holohan maakt op kerstavond eindelijk zijn debuut op Vault Sessions. Ik ben fan van de Ier sinds ik zijn technohit Subaru Impreza voor het eerst hoorde. Het is een modern meesterwerk dat doet denken aan de old days, en zijn sets zijn niet anders!

Zaterdag wordt de tweede helft gespeeld, wederom in Radion. De technotips voor deze dag zijn wat trancy, maar zeker de moeite waard. Sugar is een producer die experimentele techno super compact weet te maken. Met grooves die soms niet helemaal juist lijken te zijn, creeërt hij een ritme dat je gemakkelijk in beweging brengt. Gooi er wat zweverige synths bovenop en je hebt een heerlijke dansplaat om bij weg te dromen. Hadone maakt ook zulke dans/droomplaten. De jonge Belg is in korte tijd uitgegroeid tot een van techno’s meest gewilde namen, en dat is helemaal terecht als je het mij vraagt.

Dan de verlenging in BRET. De sfeervolle Amsterdamse club is al vaker het toneel van legendarische Vault aferparties geweest, en dat zal deze tweede kerstdag niet anders zijn. Mijn tips voor de after zullen dan ook niet als een verassing komen: TAFKAMP en Stef Mendesidis. Beide heren zijn resident bij de Vault Afterhours en weten als de beste hoe ze de BRET op z’n kop moeten zetten. Voor referentiemateriaal: een stuk van TAFKAMP’s set voor de Afterhours afgelopen zomer.

Check het event hier!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Casper Gout
Casper Gout
Sinds jong al een danceliefhebber, maar tegenwoordig is het vooral techno wat de klok slaat. Schrijft graag verhalen vanuit zijn eigen interesse met als doel het publiek iets wijzer te maken over de wereld van elektronische muziek. Buiten het schrijven organiseert Casper feesten voor Bauplan en draait hij zelf plaatjes onder het alias Rausch.

Gerelateerd

Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze techno hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute techno hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog...

Hardstyle in december: De tips van Mandy en Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....