woensdag, december 6, 2023

Opwarmen voor Mandala Festival met dj Isis, creative producer

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Opwarmen voor Mandala Festival met dj Isis, creative producer

Met nog een week te gaan komt de tweede editie van Mandala Festival in zicht. Samen met Isis van der Wel, creative producer van het avontuurlijke weekend (9-11 juni) blikken wij vooruit. Isis kennen we natuurlijk al een hele poos als dj, dus spraken haar ook over haar recente 25-jarig dj-jubileum. “Op Mandala komen alle generaties samen.

 

De eerste keer dat we haar spreken voor dit verhaal is begin mei, op een nog maagdelijk leeg Mandala-terrein. Samen met de andere kartrekkers van deze frisse nieuwkomer in festivalland heeft ze een bezichtiging georganiseerd voor de diverse deelnemende tribes op Mandala Festival.

Isis heeft voor de gelegenheid een vouwfiets aangeschaft. “Vorig jaar heb ik me hier een ongeluk gelopen, zo groot is dit terrein.” Het is wel meteen een van de bijzondere pluspunten van Mandala Festival: de ruimtelijke opzet. Het mag nu nog misschien ‘rustig’ overkomen, in de missie van Extrema heet het een ‘adventurous sleepover for curious people’.

Voor mensen die liever willen dwalen in een park dan zich in een massa wringen van A naar B. En met ruimte om rustig te overnachten – a la Woodstock. Je mag (bijna) overal je tentje of caravan neerzetten. Straks meer over al het moois op Mandala Festival.

>> Zie ook: Mandala Festival: een echte frisse nieuwkomer in een volle markt <<

25 jaar Isis

Eerst nog even terugspoelen naar eind april. In een volgepakt Paradiso vierde Isis op zaterdag 29 april dat ze 25 jaar in het vak zit. Het was ook de dag dat ze 42 kaarsjes uitblies. Toen Isis begon als professionele dj was ze pas 17 jaar. Daarmee was ze meteen de jongste professional in het uitgaansleven. Gedurende haar carrière heeft Isis een evolutie ervaren in het uitgaansleven. Waar vroeger alleen maar plek was voor de jongere generatie, zie je tegenwoordig ook de oudere generatie op de dansvloer.

“Het is heel leuk om te zien dat het uitgaansleven een stuk volwassener is geworden”, vertelt Isis enkele weken later tijdens een tweede gesprek. “Dat zie je bijvoorbeeld ook op Mandala Festival, waar alle generaties samen komen.”

Voor Isis dient muziek als een medicijn en heeft het een multifunctioneel aspect. Het kan zowel dienen als sfeerverhogend als troostend element. Het belangrijkste voor Isis is om met muziek mensen samen te kunnen brengen. “Ik ben al zo lang met muziek bezig, ook voordat ik dj werd. Het is zo’n krachtig instrument. Muziek helpt mensen om dichter bij elkaar te komen.”

Muziek is zo’n krachtig instrument. Het helpt mensen dichter bij elkaar te komen

All is One

Waar Isis ooit begon als dj, maakte ze ook een start als organisator van verschillende evenementen. Ze begon in de Roxy en was lid van het team van Chemistry, één van de populairste clubavonden in Amsterdam. Rond 2000 maakte ze een overstap en begon met het organiseren van eigen evenementen onder de naam All is One. Hiermee bereikte Isis groot succes met eigen events en hostings op festivals.

Daarnaast was ze in 2010 en 2012 nachtburgemeester van Amsterdam. Nu is Isis met name actief als adviseur voor verschillende festivalorganisaties en clubs. Op deze wijze kwam ze in contact met Marcel Mingers, directeur van Extrema. Toen hij vertelde over zijn droom om Mandala Festival tot leven te brengen was Isis direct geïnteresseerd. Dit kwam door de boodschap van het festival, die heel dicht bij Isis zelf ligt.


Volg TIOH op Facebook:


”Ik heb altijd wel met Marcel samengewerkt, maar dan als dj. Ik stond onder meer op Extrema en Solar. De connectie is er dus altijd al wel geweest. De verdieping en verbreding die Marcel opzoekt sluit heel goed aan bij wat ik aan het doen ben.”

Als creative producer van Mandala Festival is Isis met name verantwoordelijk voor het begeleiden van de tribes die op Mandala Festival te zien zijn. Jaarlijks melden honderden mensen zich aan om onderdeel uit te maken van het festival. De taak die bij Isis ligt is om verschillende partijen te verbinden.

“Het zijn eigenlijk eigenlijk allemaal kleine mini festivals voor een paar honderd mensen. Die vormen samen weer Mandala Festival.”

Mandala is een heel mooi podium voor mensen die meegaan met de tijd

Nieuwe tijdsgeest

Mandala biedt een podium voor mensen die meegaan met de tijd en de nieuwe tijdsgeest van de festivalcultuur ondersteunen. Het zoeken naar nieuwe manieren om niet alleen met elkaar feest te vieren, maar ook levenswijsheden te delen. Een belangrijke springplank daarvoor is de Healing Hills op Mandala, in de moderne festivalcultuur beter bekend als Healing Area. Hierbij worden activiteiten ingezet om de geestelijke en lichamelijke gezondheid te versterken.

Een belangrijke pijler voor de festivalcultuur is dan ook volgens Isis zelfontplooiing, omdat daar steeds meer ruimte voor is. Volgens Isis komen er meer aspecten bij kijken, namelijk het afvalbeleid. Op ‘normale’ festivals gooien mensen snel hun troep op de grond. Isis’ haar ogen werden geopend toen ze het festival Burning Man in Amerika bezocht.

“Iedereen neemt daar hun eigen afval mee naar huis. Zover zijn we nog niet op Mandala, maar we verwachten van bezoekers dat zij het terrein mooi schoon houden.”

Laat je betoveren

De tweede editie van Mandala belooft weer een heel mooie te worden. Isis wil de bezoekers van Mandala Festival een mooie wijsheid meegeven om je te laten betoveren dit jaar.

“Iedere tribe heeft zo haar pareltjes paraat staan. Het hangt er natuurlijk ook sterk vanaf wat je smaak is. Ik denk dat er niet één ding is dat je in het bijzonder moet gaan zien. Je moet juist lekker rond gaan wandelen en je laten verbazen door al het moois wat aanwezig is. Het belangrijkste is dat de bezoekers zich gaan laten betoveren en alle smaken gaan proeven die Mandala te bieden heeft.”

Iedere tribe heeft haar pareltjes paraat staan

Klein en intiem

Het streven van het festival is om klein en intiem te blijven. Is dat nog mogelijk in de huidige festivalindustrie? Isis verwacht een zeer organische groei. Dit om het familiegevoel en de sfeer waar Mandala voor staat te behouden.

“Het familiegevoel en sociaal bewustzijn zijn erg belangrijk voor Mandala. Als de groei te snel gaat, raak je deze kracht weer kwijt. Het gevoel wat nu heerst moeten we proberen te koesteren. Als je daarom heel langzaam en gedegen groeit, hoeven grotere bezoekersaantallen geen bedreiging te gaan vormen. Ik vind het juist mooi dat de verschillende area’s een bepaalde intimiteit kennen. Als je geen grote mainstage hebt waar massaconsumptie een rol gaat spelen, dan hou je de gevoeligheid en het warme aspect van het festival in leven.”

Muziek

Isis is zowel thuis in het produceren van muziek als festivals, maar muziek blijft echter wel haar grote drijfveer. De afgelopen jaren heeft ze zich wat minder uitgesproken kunnen profileren vanwege de geboorte van haar zoon en het alleenstaande moederschap. Nu haar zoon ouder wordt en zijzelf een betere balans heeft gevonden, merkt ze dat het dj’en en produceren weer begint te kriebelen.

“Ik ben er nooit echt mee gestopt. Zeker vanwege mijn 25-jarig jubileum draai ik ontzettend veel. Ik probeer het te combineren. Alleen maar draaien vind ik namelijk ook maar saai. Ik heb andere talenten die ik graag wil inzetten en heb ervaren dat de festivalcultuur daar een goed podium voor is. Ik kan daar heel goed mijn kwaliteiten kwijt die ik niet kan inzetten als ik in de dj-booth sta. Die afwisseling is voor mij een hele fijne balans.”

Het belangrijkste is dat de bezoekers zich gaan laten betoveren en alle smaken gaan proeven die Mandala te bieden heeft

Isis heeft gedurende haar succesvolle carrière geleerd dat succes eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ze koestert haar geluksmomenten nu veel meer dan voorheen.

“Vroeger leefde ik van dag tot dag en zag ik wel waar het schip strandde. Nu ben ik veel bewuster bezig met wie ik ben en hoe ik mijn tijd het beste kan investeren. Ik wil eigenlijk niet zeggen dat ik een wijze vrouw ben geworden, maar daar komt het toch wel op neer.”

Ambities

Isis’ streven is om meer muziek te maken. Sinds de jubileumshow van Paradiso heeft ze onwijs veel tracks herontdekt in haar archief, waarvan zij vindt dat iedereen ze moet horen.

“Op vrijdagavond 9 juni draai ik samen met Dimitri zelf op Mandala Festival. Hij is de godfather van de Amsterdamse dj-cultuur en mijn grote leermeester. Daarnaast vind ik deze transformatieve festivalcultuur echt geweldig. Ik hoop dat ik er nog veel voor mag betekenen.”


DJ Isis

Facebook
Agenda

Mandala Festival

De 2e editie van Mandala Festival vindt plaats van 9 juni tot 11 juni op vakantiepark De Bergen in Wanroij. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Het grote afscheidsinterview van Marcel Mingers (Extrema): ‘Solar en XO zullen doorleven’

Met zijn Extrema groeide Marcel Mingers uit tot een van de grondleggers van de Nederlandse dancecultuur. Nu, na 30...

Luister terug: Dj’s Isis, Miss Djax, Lin e.a. over vrouwen in de dance

De positie van vrouwen in de dance was donderdagavond 11 maart het thema in de 3e Dutch Dance Talks,...