Het coronavirus heeft een gigantische impact op de maatschappij. Bijna heel Nederland werkt thuis, het aantal besmettingen stijgt nog steeds. Festivals worden afgelast en artiesten en organisatoren dreigen mogelijk failliet te gaan. Hoe trotseer je deze coronacrisis als artiest of festival? En hoe bereid je je voor op de wereld na deze crisis? Onze columnist Denis Doeland verzamelde een aantal inzichten uit de wereld van marketing en entertainment. “Fans en volgers zitten meer dan ooit te springen om content!”
Tekst: Denis Doeland
Header-illustratie: Ryan Inzana
De coronacrisis heeft al een gigantische impact en die impact zal nog een poos merkbaar zijn. Dit vertelde Yuri van Geest in de 33e episode van de podcast Digitaal Vermogen.
Het coronavirus laat niet alleen zijn sporen na op fysiek vlak, maar ook op het gebied van cultuur en entertainment. De crisis zorgt ervoor dat organisaties weer het vertrouwen en de loyaliteit van fans en bezoekers moeten verdienen, stelt Van Geest.
Digitaal is het nieuwe normaal
De coronacrisis is een tijdperk waarin technologie nu echt een ‘commodity’, oftewel een gemeengoed is geworden. Digitaal is nu echt ‘het nieuwe normaal’ geworden. In Nederland gebruikt 95 procent van de bevolking internet en zit ruim tweederde van de mensen op sociale media.
Slimme artiesten en festivals blijft relevant in het digitale ecosysteem dat internet heet. Wie in staat is om zich aan te passen, zal ook nu een grotere kans op overleving hebben. Festivals en artiesten moeten in deze tijd vooruit durven kijken. Yuri van Geest is duidelijk: dit is hét moment om de volledige digitalisering van de organisatie door te voeren.
Digitale reputatie
Hoe zorg je ervoor dat je tijdens deze coronacrisis niet vergeten wordt en daarna als winnaar uit de bus komt? Door in te zetten op een goede digitale reputatie. Die reputatie draagt bij aan offline en online groei van fans en andere betrokkenen.
Wees je daarom bewust van welke informatie online staat over jou als artiest of festival. Een goede digitale reputatie betekent immers dat je jouw digitale merkwaarde behoudt of zelfs misschien zelfs ziet stijgen. Een goede digitale reputatie begint bij een digitale hartslag: een post-ritme op sociale media dat regelmaat kent.
>> Zie ook Festivalseizoen onthoofd: Verdriet en berusting bij organisaties
Michiel Schoonhoven is mede-oprichter van NXTLI, een bureau dat actief is in de sport-, media- en entertainmentindustrie. Zijn advies is klip en klaar: “Mensen moeten massaal thuisblijven tijdens de coronacrisis. Daarom is het cruciaal om digitaal verbindingen op te bouwen en te behouden met je potentiële volgers, fans en klanten.”
“Veel mensen besteden nu meer tijd aan informatie, learnings, entertainment en dergelijke. Dit biedt voor veel organisaties interessante kansen. Wij spelen hier zo goed mogelijk op in met huidige of nieuwe relevante content-concepten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende manieren om live interactie te hebben met publiek of e-learnings aan te bieden.”
“We zorgen dat onze klanten (artiesten, voetballers en influencers, red.) hiermee echt impact maken. We houden dit post-ritme consistent. Zo realiseren we een gezonde digitale hartslag. Ik zou iedere artiest en ieder festival in deze tijd aanraden om dit voorbeeld te volgen. We zien nu al de eerste resultaten: deze aanpak wordt door fans gewaardeerd.”
>> Zie ook Coronacrisis: Positieve draai via memes en streams
Aantal streams loopt terug
Fans en klanten lijken zich nog te oriënteren op hoe ze de nieuwe tijd gaan invullen. Normaliter werd er immers veel muziek geluisterd en video gekeken op het werk of op school. Naarmate het nieuwe normaal gemeengoed wordt, zal het streamen van muziek toenemen, zoals de recente toename in zoekopdrachten naar muziek en afspeellijsten al laat zien.
Voor podcasts ziet het er echter naar uit dat het langer duurt om een groei te realiseren. Het kijken van video’s heeft daarentegen sterk aan terrein gewonnen. Het zijn signalen genoeg om vol in te zetten om digitaal contact te maken met fans en klanten met audio en video. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van Midia Research.
Volg TIOH op Facebook:
Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.
De coronacrisis heeft ook impact op de manier waarop artiesten in contact komen met fans. Verankering van een artiest op de verschillende tijdslijnen van de verschillende social media-kanalen en in de zoekmachines is nu belangrijker dan een positie in de DJ Mag Top 100. Als artiest wil je in deze tijdslijnen en zoekmachines beter presteren dan de concurrentie. Zo win je het gevecht om aandacht.
Toch lijkt niet elke artiest consequent in de manier waarop hij of zij communiceert. Uit een steekproef onder meer dan 350 dj’s die de laatste jaren in de DJ Mag Top 100 stonden, blijkt dat ze in de afgelopen maanden minder postten op Facebook en Instagram dan in dezelfde tijd vorig jaar. Hetzelfde blijkt uit een steekproef onder 500 Nederlandse dancefestivals en 50 dancelabels. Terwijl fans en volgers meer dan ooit zitten te springen om content!
Festivals en clubs na de crisis
Marcel Pantera werkt als Mood Manager en Show Director en is met zijn bureau TREAT expert op het gebied van de bezoekerservaring. Hij vertelde me hoe festivals en clubs die de coronacrisis overleven zich op het tijdperk na de coronacrisis kunnen voorbereiden. Marcel deelt op zijn LinkedIn zes belangrijke inzichten voor het post-corona tijdperk:
- Sta stil bij het nieuwe bewustzijn
- Kijk of optredens en festivals minder massaal en meer lokaal worden
- Leer je publiek nog beter kennen
- Ga een open communicatie aan durf te vragen en stel je kwetsbaar op
- Geef meer ruimte voor verdieping en contemplatie
- Kijk naar het momentum voor clubs

Moment van de waarheid
In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd – stoppen met communiceren in crisistijd – is het verantwoord om te blijven investeren in marketing en communicatie in tijden van een crisis. Het effect zal zelfs groter zijn dan in normale tijden. Voorwaarde is wel dat artiesten en festivals op een bepaalde manier beschikbaar moeten zijn voor fans en klanten.
Een sterke artiest of een sterk festival staat altijd aan de zijde van zijn fans en klanten, in goede en in slechte tijden. Een crisis is een moment van de waarheid voor elke relatie, dus ook voor die tussen artiesten, festivals en hun fans en klanten.
Lees hier de columns van Denis Doeland