woensdag, oktober 4, 2023

My First Gig: Trentino (NL) 

-

Home » Features » My First Gig » My First Gig: Trentino (NL) 

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie My First Gig de Nederlandse Eddy van Alphen a.k.a. Trentino NL. “Ze vonden het voor dat moment simpelweg te lekker.”

“Ik ben opgegroeid in Amersfoort in een gezin met een Molukse moeder en een Nederlandse vader. En ik weet niet of dat bekend is, maar veel Molukkers zijn muzikaal. Gemiddeld zitten er wel één of twee Molukkers in bijna alle bandjes. Praktisch al mijn Molukse ooms en tantes zaten wel in een band. Mijn vader was bovendien een gevierd dj in de jaren zeventig en tachtig. Muziek is me dus met de paplepel ingegoten. Ik heb enorm veel van mijn familie geleerd.”

Funk en soul

“Mijn vader draaide in die tijd vooral funk en soul. Dat vind ik zelf nog steeds hele goede muziek. Soms zou ik wel eens een paar jaar eerder willen zijn geboren, zodat ik het uitgaan in die tijd had kunnen meemaken. Ik ben uit het bouwjaar 1975 en dat is daarvoor net te laat.”

‘The Man’

“In mijn kindertijd stond thuis dus altijd muziek aan. Niet zo gek want er waren toen nog maar weinig leuke programma’s op tv. Vanaf groep zeven van de basisschool ben ik zelf begonnen met plaatjes draaien. Dat gebeurde op schoolfeesten. We regelden het zelf met de leerlingenraad en ik draaide op mijn eerste platenspelers. Later werden dat cd’s. De muziek die voorbijkwam, was Top 40-gericht, zoals bijvoorbeeld Madonna, Michael Jackson, Prince, U2, Simple Minds en Doe Maar. Ik vond het geweldig om te doen want ineens was ik natuurlijk helemaal ‘The Man’. De meisjes vonden het geweldig en mijn populariteit op school nam toe.”

Turn Up The Bass

“Op de middelbare school heb ik het draaien meteen weer opgepakt. In die tijd kwam hiphop en later swingbeat op. Natuurlijk was het nog steeds praatje-plaatje met cd-spelers. We hadden geen effectjes op het mengpaneeltje. Mijn vrienden en ik waren gek op hiphop dus dat draaiden we op zo’n schoolfeest graag. Ik had inmiddels echter ook een paar Turn Up The Bass-cd’s waar ik ook wel eens een track van gebruikte.”

“Toen de house zich aandiende, moest ik er eerst wel even aan wennen maar ik vond die elektronische muziek al snel gaaf. Mijn vrienden hielden vast aan de hiphop en noemden mij in die tijd ‘house nigger’. Ik was immers ook nog eens de enige donkere jongen in de buurt.”

Gabberfeest

“Al snel kwam ook gabber als nieuwe stroming op. Toen ik achttien werd, wilde ik dus wel eens een kijkje op zo’n gabberfeest nemen. Hoewel de muziek me nooit echt heeft getrokken, ben ik meerdere keren naar Parkzicht, Ghosttown en later Thunderdome geweest. Het ging me puur om de ervaring.”

“Na de middelbare school ben ik eerst in een bakkerij gaan werken, want ik ben van oorsprong banketbakker. Dat werd al snel een baan in de beveiliging. Intussen draaide ik hier of daar bij vrienden op verjaardagen maar de klad kwam erin.”

Bruiloft

“Dat veranderde in 2005. In dat jaar trouwde ik met mijn vrouw Leoni met wie ik inmiddels dochter Esmée heb. Voor de bruiloft heb ik een complete dj-set gehuurd zodat Brian S., Duha op percussie, Steve-O en mijn vriend Onnik Tavitian konden komen draaien. Onnik draaide destijds onder de naam DJ Billy Mason en is oprichter van House of Tracks en Set Freaks. Toen ik die nieuwe apparatuur voor ons huwelijk huurde en de Pioneer CDJ 1000 MK1’s zag, was ik behoorlijk onder de indruk. Wat een mooie gear! Bovendien begon het weer te kriebelen toen ik Brian en Onnik aan het werk zag. Niet lang daarna heb ik zelf meteen twee Pioneers en een mengpaneel gekocht.”

Beatmatchen

“Ik ging al jaren met Onnik en andere dj-vrienden zoals Romke Boumans mee als ze ergens moesten optreden. Dan kon ik mijn ogen niet van hun handen afhouden en slurpte al hun bewegingen op. Vervolgens ben ik thuis úren en úren gaan oefenen met beatmatchen. Intussen deed ik ervaring op als drive-in dj voor (bedrijfs)feesten en bruiloftspartijen.” 

Nicolai on Sax

“Ik werkte in die periode samen met een saxofonist, Nicolai. Hij staat dan ook bekend als Nicolai on Sax. In 2014 werd Nicolai door de organisatie van het festival Eerbiza in Eerbeek gevraagd om op te treden. Ze vroegen ook of hij nog een dj kon aanleveren. Zo kwam hij bij mij uit. Dat werd mijn eerste gig voor een groot publiek van een paar duizend man.”

“Wat de voorbereiding betrof, heb ik vooral heel veel muziek uitgezocht want ik moest vier uur vullen. Ik beet meteen het spits af want ik draaide van 14 uur tot 17 uur en later op de dag nog een setje. De muziek die ik had uitgezocht, was vooral soulfull house, een beetje Hed Kandi-achtig. Het festival vond immers plaats op een strandachtig terrein. 

Dubbele check

“Of ik zenuwachtig was? Dat is iedere dj toch voorafgaand aan een set? Ik noem het gezonde spanning. Deze ervaar ik altijd, of ik nu op een bruiloft of een festival moet draaien. Je stelt jezelf toch keer op keer de vragen: ‘Gaat alles wel goed?’ en ‘Vinden de mensen het leuk?’. Ik had in de tussentijd wel geleerd om op safe te spelen en vooraf te checken of de apparatuur in orde was en of de gear die ik nodig had aanwezig was. Bij grote producties is dat overigens meestal wel in orde, maar bij kleine doe ik toch nog even een dubbele check. Vanwege mijn eigen drive-in-business heb ik zelf inmiddels veel verstand van de techniek opgebouwd, dus kan vaak ook eventuele kleine dingetjes zelf oplossen.”

Wiebelen

“Ik begon met draaien toen het festival opende met Fade van Solo Music ft. Kimblee. Er was maar één podium en dus één grote area waar iedereen vanzelf heen wandelde. Binnen een half uur stonden al honderden mensen voor mijn neus. Bovendien liepen de vip-tafels snel vol. De zenuwen vielen onmiddellijk van me af toen ik zag dat mensen begonnen te wiebelen en later lekker dansten. Daar kun je dan verder op inspelen. Ik ben net even eerder dan ik moest gestopt, want ik voelde dat het publiek bijna té los begon te gaan en meer van mijn muziek wilde. Ze vonden het voor dat moment simpelweg te lekker. Na mij kwam een andere dj en bovendien moest Nicolai ook nog spelen, dus ik zette een tandje terug. Zo kon ik de volgende artiest wat meer ruimte geven.”

Complimenten

“Als support waren mijn vader en mijn buurman meegekomen. Mijn vader is nu 78 maar we gaan nog steeds geregeld samen op pad. Indien nodig verzorgt hij bij mijn optredens bijvoorbeeld het geluid. Natuurlijk was hij trots toen hij me op dat podium in Eerbeek zag staan. De organisatie was eveneens blij en gaf me achteraf complimenten. Later maakte ik een rondje over het veld en kwamen diverse mensen naar me toe om te vertellen dat ze zo van mijn set hadden genoten.”

Diversiteit

“Je vraagt of ik een mentor heb gehad. Jazeker, veel meer dan eentje. De diversiteit in mijn muziekkeuze heb ik helemaal van mijn familie en ons gezin meegekregen. Qua techniek en het leren van beatmixen, zijn het Romke en Onnik die me veel hebben geholpen. En zoals ik al eerder zei: ik heb enorm veel geleerd door naar hen te kijken. Ze hebben me overigens nog meer tips gegeven. Zo zei Onnik altijd dat ik niet te veel muziek mee moest nemen naar een gig. ‘Als het er teveel zijn, is de keuze te groot’, stelde hij. ‘Bereid je setje voor, bepaal je stijl en sfeer en stop er nog een paar bij. Klaar’.” 

Geheime Liefde

“Ik heb B2B met Onnik tweemaal op het festival Geheime Liefde gestaan. In 2018 van 15-18 uur en in 2019 van 21-23 uur. De eerste keer overdag vond ik de beleving fijner dan die volgende keer ’s avonds. Je kunt ’s middags andere muziek draaien. Bovendien, als je zo laat aan de beurt bent, zit je er ook de hele dag tegenaan te hikken. Wat de eerste keer ook geweldig was, was dat het dak van de tent afging en dat de volgende dj na ons onze set zo tof vond dat hij ons vroeg om nog wat langer door te draaien.”

Jailhouse rock

“Hoe dan ook, hartstikke leuk allemaal, zo’n festival, maar eerlijk gezegd vind ik een bedrijfsfeest of een bruiloft over het algemeen leuker. Mijn echte liefde ligt bij het allround draaien. Dat is mijn passie. Je ziet altijd vrolijke mensen en ongeacht welke leeftijd, ze gaan allemaal los op de twist of Jailhouse Rock. Echt fijn om te zien. Oké, de jongere huwelijksstellen houden ook wel van een beetje techhouse en ik draai heel graag remixen van oude platen.”

Grote klanten

“Natuurlijk heb ik in de loop der tijd op meer festivals en in clubs gedraaid, bijvoorbeeld op Koningsdag in Zaandam en in Club Ape, boven de iT. Ook stond ik in Studio A12, Club NL, Paal 16 (Texel), Harders Plaza en Starlight. Daarnaast heb hele grote klanten voor mijn drive-in, zoals Bakker Bart, Discovery Channel, Prenatal en 123ink.”

“Voor de nabije toekomst staan nog een groot optreden voor Bergman Clinics op de agenda. Daarnaast blijf ik lekker bezig met mijn eigen bedrijf Alphasound Amersfoort. Zo blijft het elke keer weer een verrassing wat op mijn pad komt.” 


Meer Trentino

Wil je op de hoogte blijven van Trentino? Volg hem dan op Facebook en Instagram!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...