woensdag, december 6, 2023

My Most Memorable Gig: DJ Jurgen (NL)

-

Home » Features » My First Gig » My Most Memorable Gig: DJ Jurgen (NL)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek met Marceline vertelt de Nederlandse dj/producer Jurgen Rijkers a.k.a. DJ Jurgen over zijn most memorable gig: “Het festival was magisch.”

“Mijn meest memorabele gig? Joh, ik heb er zoveel gedaan, ik kan er niet direct eentje benoemen. Oké, een paar ervaringen springen er wel uit. Zo was ik eind jaren negentig  zo’n beetje de eerste Nederlandse dj die in Vegas draaide.”

‘Play some rock-music’

“Dat was nogal een belevenis. Ik was eind twintig en mijn plaat Better Off Alone had de Top 10 van de Amerikaanse Billboard-lijst bereikt, maar in feite snapten de meeste Amerikanen helemaal niets van house. Ze kenden het niet en toen ik voor tienduizend man in het beroemde Luxor Hotel met een enorme lichtshow achter de draaitafels stond, riepen ze: ‘Play some rock music’.” 

Poeha wel gewend

“Ze waren duidelijk nog totaal niet klaar voor house. Overigens was ik de poeha en die lichtshow wel gewend, want ik had tegen die tijd zowat de hele wereld gezien. Natuurlijk waren er in die tijd geen social media, dus de mensen in Nederland hadden intussen er geen idee van dat ik in de Verenigde Staten en op veel andere internationale locaties draaide.”

Hour Power

“Midden jaren negentig was ik resident bij Hour Power in de Lexion in Zaandam. Op een gegeven moment organiseerde een van de Chippendales een After Hour Power event in Los Angeles. Als Nederlandse resident stond ik vervolgens ook daar te draaien samen met andere Nederlandse dj’s zoals Mark van Dale en Vandy.

Space on Sundays

“De jaren negentig waren sowieso een tijd van pionieren. In navolging van de Zaanse Hour Power draaide ik van 1992 tot 1995 vaak in Space Ibiza op het event Space On Sundays. Ik draaide meestal op zondag van 6 uur ’s ochtends tot 3 uur ‘s middags. Het leuke aan Space is natuurlijk dat je er een open terrasgedeelte hebt waar je de zon kon zien opkomen. Dat was op zich al bijzonder. Daar kwam echter nog bij dat de vliegtuigen heel laag overvlogen. Je kon ze bijna aanraken. Telkens als dat gebeurde, begon de hele tent te gillen. Dat joelen was telkens weer een heel vette ervaring.”

Van 6 tot 6

“Ibiza was in die tijd sowieso anders dan nu. Space was bijvoorbeeld ’s avonds niet open en alleen overdag, van 06:00 tot 18:00 geopend.”

Erick E en Tiësto

“Ik denk trouwens dat mijn meest memorabele gig uiteindelijk eind jaren negentig in Israël plaatsvond. We vlogen met een vliegtuig vol Nederlandse dj’s en fans naar Tel Aviv en Eilat We waren uitgenodigd door Heallers en Bas Abels die een festival in prachtige vallei organiseerde. Met onder andere Erick E, Marcello en Jean. Ik geloof dat Tiësto ook van de partij was.”

Tas met vrouwenkleding

“Het gedoe begon al op het vliegveld. Mijn toenmalige vriendin zou meegaan, maar was op het laatste moment verhinderd. Ik had echter wel haar kleren bij me. Iedereen liep fluitend door de douane, maar toen ik aan de beurt was, werd ik apart genomen. Ze zijn in Israël immers nogal streng. ‘Waarom heeft u vrouwenkleding in uw tas?’ ‘Wat komt u hier doen?’, werd me gevraagd. Pas toen ik een vinyl liet zien met mijn foto op de hoes mocht ik doorlopen.”

Magisch

“Het festival was overigens magisch. Ik stond in de vallei bij zonsopgang te draaien en als je dan die kleuren ziet, val je bijna stil. Als je dan ook nog eens precies de juiste platen op dat moment opzet, komt de hele vallei tot leven. Dat was toch wel een van de mooiste momenten die ik heb meegemaakt.”

“Door corona liggen mijn boekingen al bijna twee jaar stil. Elke keer worden je gigs doorgeschoven in de hoop dat het ooit weer eens als normaal wordt. Gelukkig heb ik het nog wel druk met het runnen van Wild FM. Bovendien doe ik zelf ook nog wat radioshows, zoals ID, waarin ik op zaterdagavond lekker veel nieuwe tech house, house en melodic techno kan draaien. Deze muziekstromingen vind ik zelf heel lekker. Wat de toekomst betreft, kan alleen maar zeggen: hopelijk tot snel op de dansvloer in 2022.”

>> Check ook DJ Jurgen’s My First Gig!

Meer DJ Jurgen

Instagram

Mixcloud

Website

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...