dinsdag, oktober 3, 2023

House en techno in oktober: de partytips van Mark van Bergen

-

Home » Biki90 » House en techno in oktober: de partytips van Mark van Bergen

Waar het feestje is?! In aanloop naar de nieuwe maand geven onze huisbazen je koers richting het betere feestgedruis in en rond het zuiden. Huis-stuiterbal Bart Elzendoorn wijst je in zijn partytips de weg boven de 150 BPM (hardcore en hardstyle). Hoofdredacteur Mark van Bergen gidst je door zijn favorieten op het gebied van (tech/deep) house en techno. Dit keer zijn selectie voor de maand oktober, met onder meer ADE, LAB-1 en Club Smederij.

 

PKHS

Waar Eindhoven vorig jaar met Arcade de laatste house- en technoclub van de stad verloor, opent komend weekend in Tilburg de derde (!). De vraag rijst hoeveel techno Tilburg aan kan, met Gin Fizz en Club Smederij al binnen de grenzen. Nog afgezien van de andere feesten en collectieven in kruikenstad.

Een achterban moet PKHS (Het Pakhuis) nog opbouwen. Dat kost veel bloed, zweet, tranen en vooral tijd. Maar met de headliners die er in de openingsmaand tegenaan gegooid worden, kan die opbouw zomaar snel gaan. Onder meer The Advent & Industrialyzer, Sidney Charles, De Sluwe Vos, SQL, Egbert (live), Secret Cinema en Chris Stussy komen naar het pand van de voormalige Zino in Tilburg.

>> Meer over PKHS

 

LAB-1

LAB-1

Schreef ik daar over Eindhoven als clubloze stad? Er is hoop aan de horizon: LAB-1 is terug! Na een zomerstop en een redelijk verborgen try-outseizoen opent de tijdelijke cultuurbroedplaats in oktober weer de deuren van de oude Mariënhage Kloosterschool in Eindhoven. Op de ‘oudste plek van de stad’ kun je naast een divers aanbod van film en kunst ook de nodige nachten met elektronische muziek verwachten. Zaterdag 7 oktober komt de Berlijnse Dasha Rush gas geven. En 2 weken later, tijdens DDW Music, haar Duitse collega Julietta

>> Meer over LAB-1

 

ADE 2017

ADE 2017

Woensdag 18 t/m zondag 22 oktober, Amsterdam

Focussen op alleen het zuiden is moeilijk in de maand dat de hele dance-industrie zich verzamelt in Amsterdam. Hoewel, het valt wederom op dat Brabant een enorme delegatie naar ADE stuurt. Ook ik ben er dit jaar weer 3 volle etmalen te vinden. Per fiets ga ik ’s avonds zoveel mogelijk feesten af.

En niet te vergeten: concerten. Want dat is een van de vele pareltjes, temidden van het onnoemelijk grote aanbod op ADE 2017: ADE Live in de Melkweg en Paradiso. Het openingsconcert van Jameszoo uit Den Bosch met het Metropole Orkest is status aparte, maar ik kijk ook erg uit naar het optreden van Fatima Yamaha en Palmbomen II.

Per fiets ga ik ’s avonds zoveel mogelijk feesten af op ADE

In de nachtelijke uren wil ik dit jaar meer de kleinere events opzoeken. Genomineerd zijn o.a. de allnighter van Tsepo in de Oosterbar en Seth Troxler in Shelter op woensdag. De avond erna mik ik op de Einmusika Showcase met o.a. Budakid in De Balie, vrijdag tot slot Audio Obscura met Maceo Plex en vele anderen in Muziekgebouw ’t IJ.

En als het er in zit – je agenda kan zomaar op z’n kop komen staan op ADE – wil ik eindelijk wel eens zo’n Basement Rave van de vrienden van Mary Go Wild meemaken!

’s Middags ben ik vooral in de weer met het begeleiden van mijn studenten van Fontys Academy for Creative Industries. Die mogen een eigen ruimte met eigen panels en workshops hosten op ADE University, in het Volkshotel. Ook een feest trouwens!

>> Alle ADE-events op een rij

 

Dj Isis - Mandala Festival

Delight w/ Isis & Dimitri

Zaterdag 28 oktober, Club Smederij, Tilburg

Ik geloof niet dat ik veel dweep met de ‘goeie ouwe tijden’ die ik in 25 jaar dansvloerervaring heb meegemaakt. Ik sta liever in het heden. Toch kan ik niet ontkennen dat nostalgische gevoelens een factor zijn bij deze schone avond. Twee absolute pioniers van de Nederlandse house en techno komen daarop naar mijn hometown: Isis en Dimitri.

Gelukkig is het ook niet heel erg nodig om naar het verleden te kijken. Zowel Isis als Dimitri klinken nog hardstikke fris, en blijven zichzelf uitdagen. Haar hoorde ik afgelopen zomer nog een mooie set draaien in de steeg van Gin Fizz, hem tijdens Onze Upon A Beach. En wat Dimitri destijds in Trouw deed, doet hij nu in Radion: allnighters draaien, waar het vonkt als (sja, toch weer:) vanouds. Ondertussen staat van Dimitri een release op stapel op een van zijn favoriete Detroit-techno-labels: KMS.

Stiekem kijken de twee natuurlijk ook graag terug. Delight maakt deel uit van Isis’ tour rond haar 25-jarig jubileum als dj. Destijds begon ze als 17-jarig broekie, in de RoXY waar ook Dimitri doorbrak. Ze nu samen goud zien smeden in de Smederij, is een prachtkans die niet zo snel meer voorbijkomt.

>> Event

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel)...

Luister terug: Dj’s Isis, Miss Djax, Lin e.a. over vrouwen in de dance

De positie van vrouwen in de dance was donderdagavond 11 maart het thema in de 3e Dutch Dance Talks,...