zaterdag, november 26, 2022

Rock The House #105: Mae Marceau

-

Home » Features » Rock The House #105: Mae Marceau

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je nader met ze kennismaken in het begeleidende interview. In aflevering 105 van Rock The House: Mae Marceau. De ultieme droom van deze techno-dj: om te draaien op Drumcode, maar voor nu wenst ze niks anders dan weer gewoon te mogen draaien voor publiek. Ergens waar de bezoekers vrij mogen dansen en waar er na afloop ook geknuffeld mag worden.

Naam: Angélique Cramer
Woonplaats: Baarn
Residencies: MaeDay (eigen concept)
Genre: Techno

Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

“Deze mix laat eigenlijk op vier manieren zien wie ik ben als techno-dj. De eerste manier is dat ik vaak kies voor volle platen met flink wat energie en vooral, platen met veel gevoel (vooral aan de melancholische kant). Het tweede is dat ik me niet vastleg op een specifiek subgenre van techno. Zo is de tweede plaat in deze mix behoorlijk funky en groovy en de plaat rond minuut 22 gaat behoorlijk diep en is redelijk duister. De plaat rond minuut 41 vind ik zelf vooral een heel gevoelige, warme plaat.”

“De derde manier is dat ik ervan houd om mensen te verassen met hier en daar een niet-techno plaat ertussendoor. In deze mix zit bijvoorbeeld een house-plaat en een trance-plaat verstopt. De laatste manier laat zien, dat ik erg van oldschool platen houd. Als het past bij het verhaal dat ik met een mix probeer te vertellen, dan pak ik er meestal een oldschool plaat bij. De openingsplaat van deze mix bijvoorbeeld.”

Wat was je eerste officiële optreden?

“Mijn eerste officiële optreden is nu bijna anderhalf jaar geleden. Het was op 27 juli 2019 en ik mocht draaien op een uitverkochte, volgepakte boot van de Amsterdamse organisatie Verknipt! Ik had een maand daarvoor met hun dj-contest meegedaan terwijl ik op dat moment nog maar een paar lessen had gehad bij ‘DJ School Amsterdam’. Mijn coach Justin moest me een beetje dwingen want ik vond dat ik dat nog helemaal niet kon.”

“Ik was daarom zo blij verrast was ik dat ik tot één van de vier winnaars werd uitgeroepen! Echter stierf ik van de zenuwen en dat was misschien ook de eerste paar platen wel te merken. Ik wilde het zo goed doen dat ik eerst eventjes vooral met het mixen bezig was en wat minder met het publiek. Na een kwartiertje ongeveer kwam ik er helemaal in. Ik heb toen tot en met het einde staan te rocken met het fantastische publiek dat daar aanwezig was (inclusief mijn nichtje Tessa met een vriend van haar die vooraan stonden te springen om mij te supporten).

de eerste editie van mijn eigen techno concept ‘MaeDay’

Mae Marceau tijdens haar eerste optreden op de boot van Verknipt

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe beschrijven?

“Het verliep – tot de corona crisis – best wel stormachtig. Ik begon met lessen, toen stond ik ineens op de Verknipt boot, en daardoor werd ik ook voor andere prachtige gigs gevraagd. Ik startte een eigen radioshow bij AMW.FM, en hostte afgelopen november de eerste editie van mijn eigen techno-concept ‘MaeDay’. Maar toen kwam corona en dat heeft natuurlijk – zoals voor alle mensen die in deze branche werkzaam zijn – wel wat roet in het eten gegooid. Na de coronacrisis hoop ik de stijgende lijn van voor de coronacrisis weer voort te kunnen zetten!”

“Naast Verknipt heb ik twee andere highlights; Het openen bij Vriendjes en Vriendinnetjes, 18 januari dit jaar in Club Jack in Amsterdam. Prachtige club en vooral, wat een geweldige sfeer, een bont gezelschap van mooie, authentieke, techno-minnende mensen! De tweede was bij Techno aan den Rijn (coverfoto), hier mocht ik openen omdat ik de dj-contest had gewonnen. Het was 7 maart dit jaar en daarmee ook meteen mijn laatste optreden voor publiek. Het is moeilijk uit te leggen wat daar nou precies gebeurde maar op een of andere manier was er zoveel magie tussen mij en het publiek, ik voelde me zo met de mensen verbonden. Ben intens dankbaar voor die avond.”

“Ik kan me niet echt een specifieke gig herinneren waar ik een dieptepunt had, maar aan het begin van mijn dj carrière wilde ik nog weleens tracks draaien omdat ze hoog in de Beatport top-10 stonden. Niets mis mee natuurlijk maar bij sommige van die tracks had ik zelf helemaal geen gevoel, of ik vond ze zelfs niet fijn eigenlijk. Dan stond ik zo’n track te draaien ergens en ik voelde er niks bij. En weet je wat er dan gebeurt? Dan kan het de beste track uit het universum zijn maar als je het als dj zelf niet voelt, dan kun je het vergeten om connectie te maken met je publiek. En dat is nu precies waar het draaien onder andere over gaat!”

dat ook vrouwen tot de top kunnen doordringen

Mae Marceau tijdens haar eerste editie van MaeDay, genaamd Mellow MaeDay

Mooiste gig ooit?

“Poeh, moeilijk! Als ik echt moet kiezen dan zou ik toch voor Techno aan den Rijn gaan. Dit vooral vanwege de onbeschrijflijke sfeer tussen publiek onderling, en tussen het publiek en mij.”

Favoriete genre naast je eigen stijl(en)?

“Ik kan deephouse en house zeker wel waarderen; als het maar geen vrolijke boel wordt.”

Groot festival of kleine club?

“Beide geweldig om andere redenen maar als ik écht moet kiezen: kleine club.”

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Techno-queen Charlotte de Witte en haar succes – en dat van anderen zoals Amelie Lens – geeft hoop dat ook vrouwen tot de top kunnen doordringen. Sommige van Charlotte’s tracks vind ik briljant, dat duistere met duidelijke Berlijnse invloeden zoals ‘Liquid Slow‘. Ik vind bijna al de tracks van Introversion prachtig, het is echt techno met een ziel, een verdrietige ziel. Hij combineert melancholische melodie met stevige kicks. Een van mijn lievelingsplaten van hem is ‘Create‘.”

“Ik kwam achter het bestaan van Kmyle doordat Charlotte de Witte een remix draaide die hij had gemaakt van Cardao, genaamd ‘Acid Andromeda’. Dat is op zich al een hele fijne track maar toen ik de remix van Kmyle voor het eerst hoorde, moest ik huilen. Die remix was nog niet digitaal verkrijgbaar en ik wilde ‘m dolgraag draaien tijdens de eerste editie van MaeDay. Dus heb ik hem een berichtje gestuurd en toen kreeg ik de digitale versie. Een van de mooiste tracks ever wat mij betreft, kan er nog steeds niet naar luisteren zonder kippenvel.”

Hoe kom/kwam je de quarantaine door?

“Ik heb vooral gedraaid voor livestreams en mixtapes gemaakt! Tijdens de eerste lockdown had ik net mijn baan opgezegd als universitair hoofddocent om onder andere meer tijd te kunnen besteden aan mijn dj-carrière. Superhandige timing maar daardoor had ik wel de tijd. Nu, tijdens de gedeeltelijke lockdown, maak ik qua dj-en nog steeds mixtapes en doe ik hier en daar een livestream. Daarnaast werk ik tijdelijk als freelance onderzoeker voor het RIVM. Ook schrijf ik een boek. Ik verveel me dus zeker niet!”

Ga je normaal gesproken zelf nog veel uit? 

“Jazeker, meestal ga ik wel een keer per week uit. Eigenlijk altijd in Amsterdam, en het liefst naar de kleinere feestjes die bijvoorbeeld georganiseerd worden door een van mijn mentoren, Pim Hoffs (a.k.a. dj T-Gray). Die feestjes zijn bijvoorbeeld in Club NL, Panama en Oosterbar. Er zijn altijd genoeg bekenden die net zo van muziek en dansen houden als ik. Heerlijk.”

Ultieme droom?

“Vóór de coronacrisis zou ik hier iets groots en meeslepends hebben opgeschreven, zoals draaien op Drumcode. Maar nu? Mijn ultieme droom is dat ik op een dag weer mag draaien voor publiek. Plus dat het publiek vrijuit mag dansen, en dat ik ze na mijn optreden een knuffel mag geven.”


Mae Marceau

Soundcloud
Instagram

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in november 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

De top 3 hardstyle releases in oktober 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...