woensdag, december 6, 2023

Sander van Doorn: ‘Purple Haze is euforisch en donker tegelijk’

-

Home » 3-D Fest » Sander van Doorn: ‘Purple Haze is euforisch en donker tegelijk’

Voor de geboren Eindhovenaar Sander van Doorn (Sander Ketelaars) is 2017 een bijzonder jaar aan het worden. In januari stapte hij in het huwelijksbootje met zijn vrouw Marjolein en op muzikaal vlak pakte hij zijn trance alter ego Purple Haze weer op. We spraken hem uitgebreid over deze ‘andere kant’ van hem.

Met Purple Haze scoorde hij eerder in zijn carrière enkele dikke clubhits. Dit voorjaar verraste hij vriend en vijand met de heerlijke diepe, melodieuze track ‘Neiloj’. Vorige week kwam de tweede single van het vernieuwde project uit, getiteld ‘Contrast’. En er is nog meer goed nieuws. Later dit jaar verschijnt zijn derde studioalbum, een album dat ook louter uit Purple Haze tracks zal bestaan. “Euforische tracks met een donker randje, lange breaks en driving basslines”, aldus Sander.

Hij zit nog vol adrenaline als we hem spreken. Sander heeft net een hectisch, maar fantastisch weekend achter de rug. Afgelopen vrijdag stond hij voor het eerst als Purple Haze op Tomorrowland, waarna hij zaterdag doorvloog naar Ibiza om zondag in Amnesia te draaien.

“Vooral vrijdag was wel echt iets bijzonders hoor”, vertelt Sander enthousiast. “Het podium, de Trance Energy Stage, was echt geweldig. De LED-schermen gingen over de gehele lengte en breedte heen. Het stond helemaal vol en het publiek ging lekker los. Het was écht te gek, dus ik ben superblij!”

Sander van Doorn

Sander van Doorn als Purple Haze, eerder dit jaar tijdens Ultra Miami. © Tom Doms

Sander van Doorn is absoluut zo’n producer die niet bang is om met verschillende sounds te experimenteren. Groot geworden in de trance-scene, maar ook als begenadigd house-, progressive- en electroproducer liet hij door de jaren heen geregeld van zich horen.

Vorig jaar maakte hij zelfs een uitstapje naar hardstyle met een gastoptreden op Defqon.1. Het geeft wel aan hoe veelzijdig hij als producer is, maar gezien de terugkeer van Purple Haze ligt zijn hart nog altijd voor een groot deel bij trance.

Hoe omschrijf je zelf eigenlijk de sound van Purple Haze? 

“Mijn Purple Haze tracks zijn veel euforischer dan een gemiddelde plaat van Sander van Doorn, maar dan met een donker randje. Het leuke daarvan is dat je tijdens een set veel beter een verhaal kan vertellen. Je kan echt iets opbouwen, naar een punt toe werken.”


Volg TIOH op Facebook


“Ik vond dat de scene door de jaren heen aan het veranderen was. Het werd te voorspelbaar. Steeds maar het knippen van platen, heel kort, snel naar een break toewerken en dan de climax, daar wilde ik een beetje vanaf stappen. Ik hou zelf toch meer van een mooie opbouw die een verhaal vertelt. Daar heb je een langere break voor nodig en lekker diepe, driving basslines.”

Euforisch en een tikkeltje duister, dat is Purple Haze

“‘Contrast’ bijvoorbeeld, mijn nieuwste single, gaat om het contrast tussen een mooi begin, waarna de melodielijn wat naar beneden gaat om daarmee een rustmoment te creëren. Dat zorgt ervoor dat de drop daarna echt goed en hard naar voren komt. Door in de break wat gas terug nemen en het verhaal daarna weer euforisch helemaal opnieuw op te bouwen creëer je echt een groot contrast. Dat vind ik leuker dan wanneer je een plaat heel snel de revue laat passeren, dat maakt de mensen ook een beetje zenuwachtig, denk ik.”

Je scoorde in 2009 en 2010 al een paar keer grote hits met Purple Haze, zoals ‘Bliksem’ en ‘Hymn 2.0’. Daarna werd het stil rondom Purple Haze. Wat heeft je geïnspireerd om het project nu weer nieuw leven in te blazen?

“Ik ben zo’n anderhalf jaar geleden weer begonnen met het produceren in die richting. Dat was me namelijk altijd al goed bevallen en ineens had ik dertien platen af. Daar moest ik wat mee doen. Toen besloot ik om onder dat alter ego weer wat liveshows te gaan doen, met gave visuals erbij. Maar ook de bijbehorende videoclips wilde ik echt goed neerzetten.”

In Purple Haze kan ik mijn muzikale ei perfect kwijt

“Ik probeerde begin dit jaar mijn eerste shows uit in Australië en dat ging goed. De organisatie van Ultra Miami kreeg daar lucht van en zij wilde mij graag boeken als Purple Haze. Meteen ontstond een sneeuwbaleffect, want ineens wilden EDC Las Vegas en Tomorrowland me hebben en vervolgens ook Dreamstate Mexico en Transmission in Praag, later dit jaar.”

Marjolein, de vrouw van Sander, stimuleerde hem om zijn alter ego uit de kast te halen. “We zaten op een dag samen in de studio en ik liet haar de ruwe versie van ‘Neiloj’ horen. Die plaat had een beetje de oude sound van Purple Haze, maar dan in een nieuw jasje. Ze zei meteen: ‘Wow, dit is vet!’. Ze zag ook aan me dat dit precies is wat ik echt heel erg tof vind om te maken en dat ik in Purple Haze mijn muzikale ei perfect kwijt kan. ‘Maak wat in je opkomt en doe wat je leuk vindt’, zei ze. Dat heb ik gedaan en dus heb ik die eerste track ‘Neiloj’ genoemd, de naam van mijn vrouw, maar dan achterstevoren”, aldus Sander.

Purple Haze

In het voorjaar stond je als Purple Haze op Ultra in Miami en op Electric Daisy Carnival in Las Vegas, bepaald niet de kleinste festivals ter wereld. Hoe bepaal je op welke festivals je als Sander van Doorn draait en op welke als Purple Haze?

“Dat is een beetje een wisselwerking. Aan de ene kant hebben we met onze booker een strategie bepaald, om zo een logische festivalplanning neer te kunnen zetten wereldwijd. Aan de andere kant ontstaat er natuurlijk ook vraag vanuit de promotors, die we dan stuk voor stuk beoordelen om te kijken wat past in mijn agenda en bij onze strategie. Omdat Purple Haze nu weer iets nieuws is vinden veel festivals dat super tof en interessant. Het grappige is dat door Purple Haze de vraag naar Sander van Doorn ook weer toeneemt.”

Door Purple Haze neemt de vraag naar Sander van Doorn ook weer toe

“Mijn sets als Sander van Doorn zijn altijd best wel breed geweest, maar ik merkte dat mijn smaak de afgelopen jaren nóg breder is geworden en dat ik vooral weer wat euforischere platen wilde maken. Dat slaat goed aan, maar we willen het echt klein en organisch opbouwen en geen explosie van Purple Haze gaan creëren. Dat houdt het leuk en exclusief, dus slaan we ook best wel wat aanvragen af.”

“Ik wil dat elke set anders wordt qua sound, maar ook als het gaat om show en visuals. Het moet elke keer wat nieuws brengen, daarom spreiden we het voorzichtig uit over de tijd. Gewoon rustig aan! Purple Haze is voor mij in principe geen commercieel project, maar echt een project vanuit mijn gevoel. Dat wil ik graag voorzichtig introduceren, want het is toch een beetje mijn baby’tje.”

Je laatste studioalbum Eleve11 dateert alweer uit 2011. Wat kun je vertellen over je nieuwe album dat er aan zit te komen?

“Ik heb zoveel geproduceerd dat het album nu zo goed als klaar is. Ik legde alle platen bij elkaar en realiseerde me dat het behoorlijk goed was voor een heel album. We zetten nu de puntjes op de i en kijken naar de intro’s en interludes, om zo het hele Purple Haze verhaal zo goed mogelijk te vertellen.”

“Je moet echt naar een album kunnen luisteren en het op repeat willen zetten. In de auto of met je vrienden thuis. Daarnaast is het natuurlijk super leuk om zo snel na de introductie meteen met een compleet artiestenalbum te komen. Eind september is het zover, dan zijn we ready to go.”

Je bent ook weer flink aan de slag gegaan met het maken van videoclips, waarin je dit keer ook zelf te zien bent. Vertel daar eens wat meer over?

“De sfeer van de video’s straalt ook absoluut dat donkere en duistere gevoel uit, met veel rook en oude, industriële panden op de achtergrond. Een beeld is immers onderdeel van de muziek, dus de clip moet goed aansluiten bij de sound die je wil uitdragen als artiest. Voor ‘Neiloj’ hebben we daarom het Land van Ooit afgehuurd, om echt een donker bos effect te creëren.”

“Voor ‘Contrast’ zijn we naar Düsseldorf en Duisburg gegaan met een oude Dodge Challenger. Twee perfecte steden, omdat er veel industriële aspecten te vinden zijn, zoals de oude staalfabriek uit de clip. Dat was in Duisburg. Op een gegeven moment kwam de politie kijken waarom we zo over dat terrein aan het crossen waren. Het was heel gaaf om te doen.”

Sander van Doorn

Gigs Sander van Doorn/Purple Haze

Aanstaande vrijdag staat Sander van Doorn opnieuw op Tomorrowland, waar hij de Sexy by Nature stage afsluit. Op 19 augustus draait hij als Purple Haze op Dreamstate Mexico en op 25 november op Transmission in Praag.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Tinlicker

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

21×2021: het jaar van Cellini

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...