donderdag, oktober 5, 2023

Super Flu op Funki Bizniz Royale: Vernieuwen en lol hebben

-

Home » Biki90 » Super Flu op Funki Bizniz Royale: Vernieuwen en lol hebben

Super Flu staat zaterdag 24 maart op Funki Bizniz Royale in Eindhoven. Een duo dat veel kwaliteit en veelzijdigheid herbergt maar dat zichzelf vooral niet te serieus neemt, blijkt uit een interview dat we voorafgaand met ze hadden.

 

Of ze zich niet ongemakkelijk of schuldig voelen, nu Nederland daadwerkelijk een supergriep achter de rug heeft – de zwaarste epidemie in jaren? Niet echt, al spijt het Super Flu zeer. “Als officiële griep-ambassadeur hopen we dat jullie het vanaf nu beter gaan krijgen.”

Natuurlijk zijn ze zelf harstikke bevattelijk voor het virus, met al dat toeren en al die lange nachten en verschillende tijdzones. “We blijven graag druk bezig. De wereld overgaan en muziek maken. Zo lang we dat kunnen doen, met enige vrije tijd voor onszelf ernaast, zijn wij erg gelukkig.”

Super Flu

Ziekelijke naam

Maar qua gezondheid blijven ze steeds ‘twee stappen vooruit’, zeggen ze. “We eten bewust en drinken nog gezonder. Twee keer per week sporten en iedere avond een glas witte wijn. ‘Better safe than sorry’, zegt onze opa Herbert altijd.”

Het is Super Flu ten voeten uit. Veel serieuzer dan dit gaat hiet niet worden, in een interview dat plaatsvond via e-mail. Hoe ze überhaupt op deze ziekelijke naam zijn gekomen? “We gingen naar het Departement van DJ Namen, trokken een nummer en kregen deze naam toegewezen. Het was geen keuze vanuit ons.”

Humor

Feliks Thielemann en Mathias Schwarz, samen Super Flu, ontmoeten elkaar zo’n 12 jaar geleden ontmoet in hun woonplaats Halle. Ze bleken een liefde voor de muziek en sets van Sven Väth te delen. “We draaiden in dezelfde club, en luisterden naar dezelfde muziek.”

Vanaf hun eerste EP ‘Wenn… Dann…’, uitgebracht op hun label Monaberry, maakten ze naam met een eigenzinnige house- en technosound. Het bracht ze tot in vele landen. Ze werken samen met tal van artiesten, onder wie met name andhim. Samen doen ze nu de internationale feestreeks Andhim Superfriends.

(Zie ook de bespreking van andhim’s nieuwe release in onze rubriek Tracks van de Maand by Hauz of Wax)

Humor groeide dus uit tot een tweede handelsmerk, in geluid en beeld. Zoals in hun videoclips met kleifiguurtjes, hun album-artwork en hun persfoto’s. Zo lagen ze ooit naakt op de rug van de vliegende gelukshond uit de fantasyfilmklassieker ‘Neverending Story’.


Volg TIOH op Facebook:


Vorig jaar brachten jullie je derde album ‘Musik 3’ uit. Hoe hebben jullie geprobeerd een stap verder te komen?

“We hadden echt zin om diepe shit te maken. Hoewel we beiden van popmuziek houden, wilden we Musik 3 er niet teveel mee beïnvloeden en breder te produceren. Tijdens dit proces ontdekten we nieuwe muzikale kanten van onszelf en hadden we ook weer een hoop lol.”

Ze zochten veel samenwerkingen op, bijvoorbeeld voor tracks met componist Hauschka en wederom andhim. “Deze tracks zijn best ongecompliceerd. We stuurden ze wat loops via mail, zij stoeiden er wat mee en voegden er iets nieuws aan toe.”

 

Dit was niet de enige recente samenwerking, jullie trokken ook op met het orkest van Dortmunder Philharmoniker. Hoe was dat?

“Een project dat heel dicht bij ons hart ligt, en we hadden een geweldige tijd met het optreden dat we samen deden. Als redelijk levendige opera-kijkers was het ongelooflijk interessant om een blik achter de gordijnen van een theater te krijgen. En wanneer we Volkein in de clubs speelden, dat we samen met het orkest maakten, kregen we soms tranen in onze ogen. Die track draagt echt de energie van het project, en het is fantastisch om te beseffen dat het een soort van eeuwigheidswaarde heeft.”

Wat is jullie beeld van de Nederlandse scene, bijvoorbeeld in vergelijking met die in jullie thuisstad Berlijn?

“In onze ogen is er geen groot verschil. Soms hebben we de indruk dat Nederlanders het een beetje harder willen, waarschijnlijk als product van het hardcoreverleden. Toen we zelf 12 jaar oud waren, luisterden we trouwens ook veel naar Paul Elstak.”

Eigenlijk hebben we alleen maar te gekke ervaringen

Super Flu

Fabric

Over Nederlandse dancehistorie gesproken. Ze kijken ernaar uit om na 25 jaar eindelijk een keer voor Funki Bizniz op te treden. Veel feesten en clubs hebben ze reeds meegemaakt, zoals vorig jaar nog het iconische Fabric in Londen. Ze traden er op met de Brits-Nederlandse technobaron Dave Clarke, op het moment dat Fabric officieel al gesloten was.

“Donker en hard was dat. Eigenlijk hebben we alleen maar te gekke ervaringen. Negatieve verdringen we.”


Funki Bizniz Royal presents Super Flu

Zaterdag 24 maart, 22:00 uur, Radio Royaal, Eindhoven. Naast Super Flu draaien ook residents Robob en Thomson. Meer info en tickets via de eventpage

Dit is het tweede evenement in het 25e jubileum van Funki Bizniz. Dit jaar volgen er nog vier, op verschillende locaties in Eindhoven.

Super Flu Funki Bizniz

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...