Poldertechno uit Almere geliefd in Amsterdam, deel 2: Flits en Esoteric

-

Home » Features » Poldertechno uit Almere geliefd in Amsterdam, deel 2: Flits en Esoteric

Het is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt bij het woord ’techno’, maar toch is er een aantal serieuze spelers uit Almere die de Amsterdamse scene verrijken. In deze interviewserie maak je kennis met de mensen uit Almere die zichzelf op de kaart zetten. In dit tweede en laatste deel: een interview met de artiesten Flits en Esoteric, die hun heil hebben gevonden in wat ze ‘rollade-techno’ zijn gaan noemen. “Op feesten is het de allerbeste techno om op te dansen.”

Ik kom aan bij een industrieterrein in Almere-Haven. Loop een stukje door en dan zwaait een deur open. Koen (Flits, red.) verwelkomt me in zijn studio. “Kom binnen, man. Lasse (Esoteric, red.) is wat later.”

De studio is erg knus ingericht. Er staat een bank, een salontafeltje en een kastje met tv en Playstation. Tegen een van de muren heeft Flits zijn dj-set staan: twee platenspelers, twee XDJ’s van Pioneer en een mixer. Achterin de keet heeft hij zijn productiehoekje gemaakt. Dat hoekje is ingericht met speakers en een aantal akoestische panelen. Verder maakt Flits (foto onder) enkel gebruik van zijn laptop en een kleine mixer.

Flits

Rollade-techno

Wanneer Lasse (foto onder) binnen is, kan het interview beginnen. Want wie zijn Flits en Esoteric? Net zoals de jongens van Frenzy uit de vorige aflevering, komen Flits en Esoteric uit Almere. Ze kennen elkaar van de middelbare school en hebben dezelfde vriendengroep, waar de Frenzy-crew ook onderdeel van uitmaakt.

Net als die crew gingen Flits en Esoteric vaak naar feesten in Amsterdam. Ook voor hen lag de focus eerst op harde techno, maar daar zijn ze tegenwoordig volledig van afgestapt. Flits en Esoteric hebben hun heil gevonden in de een stijl die ze zelf ‘rollade-techno’ noemen.

“De subtiele veranderingen en bewegingen zijn daarin erg belangrijk. De beats zijn erg loopy en daarom wat meer repetitief. We maken meestal gebruik van half bar loops waardoor er een constant, soort rollend ritme in de muziek komt wat deze rollende sound kenmerkt. Die is ooit met een rollade vergeleken, en dat is er gewoon altijd in gebleven.”

Esoteric

Eerste Communie

De liefde voor die techno ontstond op een illegale rave van Eerste Communie. Flits: “Ik kende Eerste Communie al en had weleens setjes op hun Soundcloud geluisterd. Alleen toen ik daar aankwam, ging er echt een wereld voor me open. Ik heb 12 uur gedanst op dezelfde plek. De energie van die stijl is zo speciaal. Het had me direct te pakken.”

Esoteric kan dat beamen: “Ik kon zelf niet bij die Eerste Communie zijn, maar de vibe op zo’n feest is wat het speciaal maakt. Je hebt er een stuk minder dagjesmensen. Iedereen die daar komt heeft hetzelfde beeld van techno.”

“De groove in die techno is zo sexy. Het heeft echt iets magisch.”

Het was slechts een kwestie van tijd voordat ook Esoteric verliefd werd: “Ik raakte hooked toen Flits was begonnen met produceren in die stijl. Vanaf dat moment hebben we er ons allebei volledig op gestort.”

Ondertussen hebben Flits en Esoteric die rollade-techno volledig eigen gemaakt. De diepe, minimalistische maar krachtige producties prikkelen enorm. De snelle, constante beats zetten aan tot dansen. Flits: “Als ik alleen zit te produceren, is het makkelijk om iets met veel funk te maken. De groove in die techno is zo sexy. Op feesten is het de allerbeste techno om op te dansen.” Esoteric vult aan: “De breaks zijn kort, er zit veel energie in. Het heeft echt iets magisch.”

Support en vertrouwen

De stijl waarin Flits en Esoteric produceren is enorm populair in de moderne technoscene. De tracks van het tweetal worden dan ook wereldwijd gedraaid. Esoteric werd door onder andere Phil Berg van het Duitse Schimmer Records gedraaid. Flits kreeg support van Nederlandse bodem in de persoon van Laura van Hal en Eerste Communie-resident MARRØN.

Een van de eerste organisaties die het talent van Flits en Esoteric herkende, was het Amsterdamse Orphic. Esoteric: “Je merkt aan Orphic echt heel erg dat ze talent stimuleren. Het is een heel hechte familie.”

Flits voelde de support van Orphic zelf erg sterk: “Zij hebben mij vanaf dag 1 gesteund. Ik heb heel veel kansen van ze gekregen. Orphic is samen met Eerste Communie een plek waar ik deze soort techno heb ontdekt. Het betekent dus echt veel voor me dat zij me supporten.”

Al voordat Flits überhaupt iets op zijn Soundcloud had staan, mocht hij voor Orphic al een podcast opnemen. Diezelfde podcast is op het moment van schrijven meer dan 6500 keer beluisterd.

Doelen behalen

Het gaat de producers dus voor de wind, maar hoe gaan ze hun carrière voortzetten? Esoteric formuleert als eerste zijn toekomstplannen: “Het verschil tussen mij en Flits is dat hij zijn eigen studio heeft. Hij kan altijd aan het werk. Ik heb op dit moment andere prioriteiten. Ik wil vooral het plezier in het produceren bewaren en af en toe wat releasen.”

Flits deelt die visie voor een groot deel. “Ik zie wel waar het schip strandt. Ik ga me in ieder geval dit jaar echt storten op de muziek. Ik wil mezelf echt gaan laten zien dit jaar. Echte doelen heb ik niet.” Het valt even stil. “Ja, het is wel een doel om in de Berghain te draaien, maar dat wil iedereen. Ik hoop dat ooit te bereiken, maar ik houd mijn opties open.” Esoteric ondersteunt dat doel: “Als je hard werkt, komen er vanzelf kansen.”

De meest recente solorelease van Esoteric

Poldertechno uit Almere, deel 1

Lees hier deel 1 uit de Almere-serie, met Frenzy.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Casper Gout
Casper Gout
Sinds jong al een danceliefhebber, maar tegenwoordig is het vooral techno wat de klok slaat. Schrijft graag verhalen vanuit zijn eigen interesse met als doel het publiek iets wijzer te maken over de wereld van elektronische muziek. Buiten het schrijven organiseert Casper feesten voor Bauplan en draait hij zelf plaatjes onder het alias Rausch.

Gerelateerd

Aftellen maar: DGTL opent festival-bal met muzikaal avontuurlijke driedaagse

Natuurlijk, maart is nog jong en koud. Maar nu de dagen langer worden, de timelines voller, de virus-verspreiding kleiner...

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel)...