zaterdag, februari 24, 2024

Trance-boek ‘Hypnotised’: Lees-encyclopedie voor de echte liefhebber

-

Home » Features » Trance-boek ‘Hypnotised’: Lees-encyclopedie voor de echte liefhebber

Je moet er even voor gaan zitten: met 322 pagina’s is ‘Hypnotised – A Journey Through Trance Music’, verschenen bij dance-winkel en –uitgeverij Mary Go Wild!, niet bepaald een flutromannetje. Maar… voor de echte trance-liefhebber is het een fraai naslagwerk over het genre dat rond de millenniumwisseling het gezicht bepaalde van de dance.

‘Hypnotised’ concentreert zich op de hoogtijdagen van de trance: de jaren 1990-2005. Om je weer even helemaal terug te laten komen in die ‘golden age’ kun je er een 3 LP-box bij bestellen met daarop een handjevol fijne classics. Black Hole Recordings, mede verantwoordelijk voor de uitgave, kiest daarbij voor tracks die misschien niet allemáál meteen een belletje doen rinkelen, maar wel een perfecte weerslag vormen van de sound van die tijd.

Lees-encyclopedie

Auteur Arjan Rietveld werkte jarenlang aan zijn trance-boek. Hij noemt ‘Hypnotised: A Journey Through Trance’ zelf een ‘lees-encyclopedie’. En dat is ook exact wat je kunt verwachten. In het boek staan geen uitgebreide verhalen over hoe het genre tot wasdom kwam, gelardeerd met mooie anekdotes van de belangrijkste spelers uit die tijd. Het is daardoor niet echt een boek om eens even lekker door te lezen aan de rand van het zwembad tijdens je vakantie naar de zon. Maar het is ook zeker geen verzameling van droge feiten. Het zit er precies tussenin.

Persoonlijk vind ik dat de lay-out wel wat uitgesprokener had mogen zijn. Het is allemaal erg tekstueel. Daarnaast komt de ontstaansgeschiedenis van het trance-genre er nogal bekaaid van af. Hoewel dat enigszins wordt goedgemaakt door de vele aparte interviews met enkele hoofdrolspelers uit het genre.

Na de korte historie, met als leuk detail voor de trance-liefhebber de titels van de hoofdstukken, zoomt Rietveld in op de verschillende subgenres. Vervolgens gaat het over de ‘Dutch Dimension’, de onmiskenbare stempel die Ferry Corsten, Armin van Buuren en dj Tiësto op de trance hebben gedrukt. Het is jammer dat geen van deze hoofdrolspelers zelf aan het woord komt in het boek. Niet alleen vanuit vaderlands maar ook vanuit mondiaal perspectief groeiden met name Armin en Tiësto toch uit tot de koningen van de trance.

Veel overeenkomsten

Na de subgenres worden de belangrijkste releases opgesomd. Best leuk om een keer door te bladeren maar het meest interessant vind ik als muziekblogger dan toch de verhalen áchter een aantal van die releases. Hierin vertellen de producers zélf over de totstandkoming van de track. In deze interviews, met onder meer Jam & Spoon, Airwave, Marco V, Push en Sander Kleinenberg, staan diverse interessante anekdotes.

En de overeenkomsten blijken op sommige vlakken enorm. Veel van de geïnterviewden zijn klassiek geschoold en werden bij de eerste tonen direct gegrepen door het genre. Vervolgens kochten zij hun eerste drumcomputer dan wel synthesizer en rolden zo min of meer de scene in.

De meningen over de trance van nu lopen juist weer enorm uiteen. Sommigen zweren bij het oude en volgen de scene allang niet meer, terwijl anderen juist een heel nieuwe, veelbelovende generatie zien opstaan en nog steeds vernieuwing zien binnen het genre.

Geen Trance Energy

Het gedeelte over de labels, met onder meer interviews met Arny Bink (Black Hole), Christian Pieters (Bonzai) en Eric Morand (F Communications) is ook een waardevolle toevoeging. Als groot liefhebber van het genre, nu én toen, had ik graag nog een extra hoofdstuk toegevoegd gezien: over de feesten en festivals die de trance destijds kleur gaven. Hoe vaak heb ik rond de eeuwwisseling wel niet uit mijn dak staan gaan tijdens feesten als Trance Energy en Sensation? In het boek komen deze echter slechts zijdelings ter sprake.

Maar voor de rest is ‘Hypnotised’ een rijk boekwerk, dat een onmisbare titel is op de plank van de echte tranceliefhebber.

‘Hypnotised’

‘Hypnotised – A Journey Through Trance Music’ is uit via Mary Go Wild! Bestellen kan hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Erwin Herkelman
Erwin Herkelman
Enthousiast muziekblogger en tranceliefhebber. Bijzonder geïnteresseerd in de historie van de housemuziek. Leest graag boeken en kijkt documentaires. Wil jij dat Erwin verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe trance of house releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Trance in januari: dit is de top 3 releases van Erwin Herkelman

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met verse muziek....

Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze trance hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute trance hoogtepunten? In een serie 'Afters' maken de muzikale specialisten van TIOH nog...