hoeveel verdient stewardess » Ontdek het Salaris Hier

hoeveel verdient stewardess » Ontdek het Salaris Hier

Een carrièr als stewardess kan erg lonend zijn, niet alleen vanwege de reiservaringen maar ook door het salaris. Als je net begint, kun je een startloon verwachten van €1600 tot €2000 per maand. Met enkele jaren ervaring kan dit oplopen tot wel €3000 per maand. Daarnaast worden er extra vergoedingen gegeven voor vlieguren en overuren, vooral op internationale vluchten, die zorgen voor een mooie aanvulling op je basissalaris. Voeg daarbij nog de zogenoemde per diems voor voedsel en accommodatie, en je ziet dat de financiële voordelen behoorlijk kunnen oplopen.

Kort overzicht

  • Beginnensalaris stewardess: €1600 – €2000 per maand, afhankelijk van ervaring en airline.
  • Salaris na vijf jaar kan oplopen tot €3000 per maand.
  • Extra vergoedingen voor vlieguren, overuren en internationale vluchten.
  • Per diems voor voedsel en accommodatie tijdens overnachtingen extern.
  • Salaris varieert sterk tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Startsalaris stewardess €1600 – €2000 per maand

Het startsalari van een stewardess bedraagt doorgaans tussen de €1600 en €2000 per maand. Bij het begin van je carrière in de luchtvaart, zul je merken dat dit basissalaris kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals werkervaring, vliegmaatschappij en type vluchten.

Bij grotere internationale luchtvaartmaatschappijen zijn er vaak hogere instapsalarissen vergeleken met kleinere regionale maatschappijen. Dit komt door de bijkomende verantwoordelijkheden en langere vliegroutes die bij internationele diensten horen. Het salaris omvat ook specifieke toelagen voor bijvoorbeeld avond- of nachtdiensten en weekenden.

Daarnaast kunnen extra inkomsten gegenereerd worden door overuren of volgextra’s te maken tijdens vakantieseizoenen, wanneer de vraag naar personeel hoger is. Samen met je basisloon wordt deze toeslag wekelijks of maandelijks uitbetaald.

Naast het bovenstaande basis salaris, krijg je als stewardess vaak ook vergoedingen voor maaltijden en accommodatie wanneer je op bestemmingen verblijft waarovernacht moet worden. Deze vergoedingen oftewel ‘per diems’ verschillen per bestemming en zijn bedoeld om de kosten tijdens je verblijf daar te dekken.

Hoewel het startsalari relatief laag lijkt, bieden carrières als stewardess langdurige voordelen en salaristoenames naarmate je meer ervaring opdoet en hogere rangordes binnen de cabinecrew bereikt.

Na vijf jaar tot €3000 per maand

 hoeveel verdient stewardess » Ontdek het Salaris Hier
hoeveel verdient stewardess » Ontdek het Salaris Hier
Na vijf jaar ervaring kan het salaris van een stewardess oplopen tot €3000 per maand. Dit betekent dat er na verloop van tijd aanzienlijke groei in het inkomen mogelijk is. Naarmate je meer vlieguren maakt en meer verantwoordelijkheden op je neemt, wordt je inzet en ervaring steeds waardevoller voor de luchtvaartmaatschappij.

De financiële voordelen gaan echter verder dan alleen het basissalaris. Je krijgt vaak ook extra vergoedingen voor reizen naar internationale bestemmingen. Deze extra toelagen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan je totale beloning. Daarnaast zijn er zogenaamde “per diems” die ervoor zorgen dat de kosten voor voedsel en accommodatie tijdens het verblijf in het buitenland worden gedekt.

Het is belangrijk om te vermelden dat de details en hoogte van deze vergoedingen kunnen variëren tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen. Sommige maatschappijen bieden aantrekkelijkere voorwaarden dan andere, afhankelijk van hun geografische routes en bedrijfsbeleid. Het loont dus om goed onderzoek te doen voordat je besluit bij welke maatschappij je wilt werken.

Samenvattend biedt een carrière als stewardess niet alleen een goed salaris maar ook veel extra voordelen die bijdragen aan je algehele inkomen en levensstijl.

Salarisniveau Beschrijving Bijbehorende vergoedingen
Startsalari (€1600 – €2000) Dekt de basisbeloning voor beginnende stewardessen Vergoeding voor nachtdiensten, weekenden
Na vijf jaar (€3000) Verhoogd salaris door ervaring en verantwoordelijkheid Extra toelagen, internationale bestemmingen, per diems

Vergoeding afhankelijk vlieguren en overuren

De vergoeding van een stewardess is sterk afhankelijk van het aantal vlieguren en overuren die zij maakt. Hoe meer uren je vliegt, hoe hoger je salaris zal zijn. Stel je voor dat je vaak op internationale vluchten werkt; dit kan aanzienlijk bijdragen aan je inkomen. Voor iedere extra vlieg uur ontvang je namelijk een toeslag.

Daarnaast spelen overuren ook een grote rol. Vaak wordt er tijdens piekperiodes extra gevlogen, wat betekent dat je meer uren kunt maken dan de standaard werkweek. Deze overuren worden natuurlijk beloond, meestal tegen een hoger tarief. Dit biedt niet alleen financiële voordelen maar kan ook doorwerken in andere soorten vergoedingen en bonusstructuren.

Wat verder interessant is, zijn de zogenaamde per diems. Dit zijn dagvergoedingen die je krijgt voor kosten zoals voedsel en accommodatie wanneer je buiten je thuisbasis verblijft. Zelfs als je niet direct veel vlieguren maakt, kunnen deze vergoedingen toch flink oplopen.

Samenvattend, naast je basisloon kun je dus via extra vlieguren en overuren, evenals diverse toeslagen, een aantrekkelijk salaris verdienen als stewardess.

Internationale vluchten brengen extra toelagen

Voor stewardessen die werken op internationale vluchten, zijn er vaak extra toelagen beschikbaar. Deze toeslagen kunnen aanzienlijke verschillen maken in het totale salaris. Wanneer je internationaal vliegt, ontvang je doorgaans een extra vergoeding bovenop je basissalaris. Dit kan variëren per maatschappij en bestemming, maar is bedoeld om de tijd weg van huis en eventuele bijkomende kosten te compenseren.

Bij veel luchtvaartmaatschappijen krijg je ook per diems (dagvergoedingen) voor voedsel en accommodatie tijdens overnachtingen buiten je thuisbasis. Dit betekent dat je kosten voor maaltijden en hotel vaak gedekt worden, wat een groot voordeel kan zijn. Bovendien kunnen dit soort vergoedingen fiscaal aantrekkelijk zijn omdat ze meestal belastingvrij zijn.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen verbonden aan internationale vluchten. Zo kun je frequent flyer-miles sparen die je voor persoonlijke reizen kunt gebruiken of met gezinsleden kunt delen. Ook bieden sommige maatschappijen bonussen aan voor langeafstandsvluchten, nachtvluchten of werken tijdens feestdagen.

Samengevat, werken op internationale routes kan niet alleen bijdragen aan je professionele groei en ervaring, maar ook je inkomsten aanzienlijk verhogen door diverse vergoedingen en toelagen.

Per diems voor voedsel en accommodatie

Per diems voor voedsel en accommodatie -  hoeveel verdient stewardess » Ontdek het Salaris Hier
Per diems voor voedsel en accommodatie – hoeveel verdient stewardess » Ontdek het Salaris Hier
Als stewardess kun je aanspraak maken op zogenaamde ‘per diems’ voor voedsel en accommodatie. Dit is een dagelijkse vergoeding die je ontvangt wanneer je tijdens het werk verblijft in een buitenlands of ver vreemdgelegen hotel. Deze vergoeding is bedoeld om de kosten voor maaltijden en verblijf te dekken, wat vooral handig kan zijn tijdens internationale vluchten.

Je hoeft deze uitgaven meestal niet zelf voor te schieten, omdat de luchtvaartmaatschappij van tevoren bepaalt wat redelijk is. De hoogte van deze per diems kan variëren afhankelijk van de bestemming en de duur van je verblijf. Op populaire bestemmingen met hogere kosten van levensonderhoud zal de vergoeding vaak wat hoger zijn.

De vergoeding komt meestal bovenop je basissalaris, waardoor je maandelijkse inkomen aanzienlijk kan toenemen. Daarnaast biedt deze regeling een zekere mate van flexibiliteit; als je verstandig met je geld omgaat, kun je mogelijk zelfs iets besparen.

In sommige gevallen, zoals bij lange wachttijden tussen twee vluchten, kunnen extra toeslagen worden aangeboden. Deze bijkomende voordelen maken het geheel aantrekkelijker en zorgen ervoor dat medewerkers zich geen zorgen hoeven te maken over onvoorziene kosten tijdens hun reizen.

Salaris varieert per luchtvaartmaatschappij

Salaris varieert per luchtvaartmaatschappij -  hoeveel verdient stewardess » Ontdek het Salaris Hier
Salaris varieert per luchtvaartmaatschappij – hoeveel verdient stewardess » Ontdek het Salaris Hier
Daarnaast kan het salaris van een stewardess aanzienlijk variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarvoor je werkt. Bij sommige maatschappijen ontvang je hogere basissalarissen en bonusregelingen. Internationale maatschappijen, zoals Emirates of Singapore Airlines, staan erom bekend aantrekkelijke salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Aan de andere kant, bij kleinere of regionale luchtvaartmaatschappijen kan het loon iets lager uitvallen.

Het is ook interessant om te weten dat premium luchtvaartmaatschappijen doorgaans meer betalen dan budgetmaatschappijen. Dit komt doordat premium airlines meestal langere vluchten aanbieden en zwaardere werkvereisten hebben, wat gecompenseerd wordt met een hoger salaris. Daarnaast verschilt de vergoeding voor vlieguren en overuren per maatschappij, dus is het verstandig om dit in gedachten te houden wanneer je solliciteert.

Ook de nationale wetgeving beïnvloedt het salaris; in sommige landen zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht bepaalde minimale lonen aan hun werknemers te betalen. Als gevolg hiervan kun je bijvoorbeeld in Europa verschillende lonen tegenkomen vergeleken met Aziatische of Amerikaanse carrieres.

Tot slot biedt elke luchtvaartmaatschappij verschillende voordelen naast het basissalaris. Denk hierbij aan gratis of sterk gereduceerde vliegtickets, kortingen op accommodaties en extra toelagen voor maaltijden tijdens internationale vluchten. Al deze aspecten kunnen van invloed zijn op het totale inkomen dat je verdient als stewardess. Het loont dus zeker om goed onderzoek te doen naar de specifieke voorwaarden die elke maatschappij biedt voordat je een keuze maakt.

Salarisniveau Ervaartijd Extra Vergoedingen
€1600 – €2000 Van start Toelagen voor avond- en nachtdiensten
€2100 – €2500 2-3 Jaar ervaring Overuren, vakantieseizoen bonus
€2600 – €3000 Meer dan 5 jaar ervaring Internationale vluchttoeslagen, per diems

Veelgestelde vragen

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een stewardess?
Er zijn diverse doorgroeimogelijkheden voor een stewardess. Je kunt doorgroeien naar functies zoals senior cabin crew, purser of zelfs cabin manager. Daarnaast bieden sommige luchtvaartmaatschappijen kansen om door te stromen naar grondposities, zoals in customer service of trainingsrollen.
Welke kwalificaties heb ik nodig om stewardess te worden?
Om stewardess te worden, moet je minstens een middelbare schooldiploma hebben. Daarnaast vragen veel luchtvaartmaatschappijen om een goede beheersing van de Engelse taal. Vaak moet je ook fysiek fit zijn en voldoen aan bepaalde lengte- en gezondheidsvereisten. Een training bij de luchtvaartmaatschappij zelf is meestal ook een vereiste.
Hoe lang duurt de opleiding tot stewardess?
De opleiding tot stewardess duurt meestal tussen de 4 en 8 weken, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Deze training omvat zowel theoretische als praktische aspecten, waaronder EHBO, veiligheid en klantenservice.
Hoe ziet een typische werkdag van een stewardess eruit?
Een typische werkdag van een stewardess begint vaak met een briefing met de rest van de crew. Tijdens de vlucht houdt ze zich bezig met het verwelkomen van passagiers, het geven van veiligheidsinstructies, het serveren van maaltijden en drankjes, en het inspelen op noodgevallen. Na de vlucht volgt vaak nog een debriefing.
Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die een stewardess moet hebben?
Een stewardess moet uitstekende communicatieve vaardigheden hebben, klantgericht zijn en snel kunnen handelen in noodgevallen. Daarnaast zijn stressbestendigheid, teamwerk en een representatief voorkomen ook erg belangrijk.
Kun je als stewardess parttime werken?
Ja, bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om als stewardess parttime te werken. Dit kan bijvoorbeeld door minder vliegdiensten per maand te draaien, afhankelijk van de flexibele werkroosters die de maatschappij biedt.

Ook wetenswaardig: