My First Gig: Dj Fausto

-

Home » Music » My First Gig: Dj Fausto

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Amsterdamse dj/producer Fausto. “Je hebt geen idee van wat je te wachten staat.”

“Mijn allereerste gig vond plaats in koffieshop Jeremy in de Kinkerstraat in Amsterdam. Ik ben opgegroeid in Amsterdam, dus ik kwam wel eens in die shop, ook al was ik pas zeventien. Op een dag hoorde ik dat ze dj’s wilden uitnodigen om te komen draaien. Stoer als ik was, zei ik meteen: ‘Oh, dat kan ik ook wel’. Het was 1987, dus we draaiden nog met vinyl. Ik leende dus wat plaatjes van een vriend en ging aan de slag.”

De A- en de B-kant

“Veel house was er nog niet in die tijd. Ik mixte voornamelijk Chicago en Detroit underground tracks en Belgische elektronische muziek. Of hiphop en disco. Ik had zelf een plaatje of dertig ofzo en draaide zowel de A- als de B-kant. Van tevoren was ik wel wat zenuwachtig en gespannen vanwege al die mensen die op mijn vingers zouden staan kijken; dat was best eng. Na twee of drie geslaagde mixen viel de spanning vanzelf weg. Ik heb ongetwijfeld ook wel een paar fouten gemaakt, maar niet van dien aard dat ik ze me nu nog herinner. Het is inmiddels ook meer dan dertig jaar geleden, hahaha.”

Meerdere stijlen

“Ik had de smaak te pakken en mocht eens per maand in de shop draaien. Intussen ging ik ook meedoen aan dj-competities. Zo werd ik bijvoorbeeld in 1990 derde bij een contest in Discotheek de Richter in Amsterdam. Ik draaide in die tijd elektronische muziek met disco en new wave ondertonen. Ik combineerde meerdere stijlen en dat doe ik eigenlijk nog steeds.”

Trance In Your Mind

“Mijn eerste betaalde gig vond plaats in 1991 in de Statenhal in Den Haag. Het event heette Trance In Your Mind en de headliner was Michel de Hey. Ik woonde destijds in Den Haag samen met mijn toenmalige vriendin. Ik ging veel uit en raakte in gesprek met de eigenaar van het event. Toen hij hoorde dat ik ook draaide, werd ik meteen op de line-up gezet. Zo ging dat in die tijd.”

Grooveyard

“Ik zat sowieso niet stil, want ik had tevens een wekelijkse radioshow op Radio 100 genaamd Grooveyard. Dat was het programma dat DJ Dano als eerste presenteerde. Maar doordat de hardcore zo explodeerde, had Dano helaas geen tijd meer over om Grooveyard voort te zetten en mocht ik deze show overnemen met DJ Phanthomas en Eva, die mijn side kick was en partyinfo verzorgde. Daarnaast was Radio 100 de eerste piratenzender die elke week dance draaide, dus oldskool to the bone.”

Zes uur durend feest

“Toen het event aanbrak, was ik best nerveus. Je hebt je van tevoren allerlei voorstellingen gemaakt van hoe het zal zijn maar eigenlijk heb je geen idee van wat je te wachten staat. Toen ik echter eenmaal achter de draaitafels stond, viel de spanning meteen van me af. Het feest zou zes uur duren. De jongen die voor mij draaide, was meer van de downtempo tunes, dus ik ging gewoon van start met mijn voorbereide set. In die tijd had je nog niet echt genres. Je draaide gewoon de muziek waar mensen op bewogen. En er waren een paar van mijn Haagse en Amsterdamse vrienden aanwezig.”

In 2007 opende Dj Fausto Qlimax. Met 25.000 bezoekers op het event, was dit een van zijn grootste gigs. Meer top-gigs waren onder andere Dance Valley 2006Sensation Black 2008 en Trance Energy 2009.

Interactie

“De set verliep prima. Ik kan me geen rariteiten herinneren. Ik had ‘m natuurlijk ook zo vaak van voor naar achter geoefend dat het bijna niet anders kon. De eerste twee mixen vond ik nog het spannendst. Overigens is er niet mis met gezonde spanning, die voel ik nog steeds. Als je geen spanning meer voelt, wordt het te routinematig. Tegenwoordig bereid ik een algemene map voor met interessante tracks en de dag voor mijn gig maak ik een kleine selectie van platen die ik echt wil draaien. De rest gaat in de flow en laat ik afhangen van de interactie met het publiek.”

“Ik stoor me er soms aan dat sommige dj’s altijd hun eigen ding blijven doen, ook al vindt de crowd er geen bal aan. Beetje een te groot ego, in mijn ogen. Ik sta zelf, met name in de hardhouse scene, bekend als een dj die helemaal meegaat met het publiek. Het is wel eens voorgekomen dat ik mijzelf meng onder het publiek. Ik hou wel van dat soort gekkigheid. Het is feest, toch?”

Hardhouse

“De hardhouse kwam op mijn pad toen ik bij platenzaak Attalos in Amsterdam werkte. Op een avond kwam een groep Engelsen de zaak binnen. Hun organisatie, Pendragon, organiseerde feesten in Brixton in Londen. We raakten in gesprek en ze vroegen al snel of ik bij hen kwam draaien. Ik was helemaal in de wolken: ik mocht draaien in het buitenland!”

“Zo gezegd, zo gedaan. Ik nam een stapel hardhouse en hardtrance mee naar de gig en ze waren razend enthousiast. Dusdanig dat ik als resident werd gevraagd. Vanaf dat moment ging ik dus op regelmatige basis heen en weer naar Engeland. Dat is nog steeds een prachtige herinnering!”

DJ Fausto

Produceren

“Ik begon ooit met produceren omdat ik bij een bevriende dj thuis kwam en al die apparatuur zag. Daardoor wist ik meteen: ‘Dit wil ik ook’. Ik ben vervolgens met een Amiga computer aan de gang gegaan. Later stapte ik over op Cubase. Tegenwoordig doe ik alles met het programma Logic Pro X. Sindsdien heb ik aantal platenlabels gerund, o.a. XSIF Records, later hernoemd als Excessive Records, en International Hard Dance Sessions als IHDS.”

Tips

“Wat ik upcoming dj’s wil meegeven, is het volgende. Wees gepassioneerd en blijf op je eigen pad. Ontwikkel eerst de basis van je eigen stijl en ga pas daarna out of the box. Ontwikkel dat echte gevoel van dj zijn. Probeer met vinyl te beginnen. Als je daarmee kunt draaien, dan kun je het op elk platform en wordt het beatmatchen sowieso vanzelf beter. Volg je pad, je passie, je gevoel en je instinct, dan kom je er vanzelf.”


Dj Fausto

Facebook
Soundcloud
Mixcloud

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttps://marcelineke.nl/
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel)...